Det er fort gjort å dulte borti noen på en parkeringsplass, men ikke alle tar ansvar for påført skade (Foto: Scanpix)
Det er fort gjort å dulte borti noen på en parkeringsplass, men ikke alle tar ansvar for påført skade (Foto: Scanpix)

Rygget på bilen - men nekter å betale

Og hva gjør du i en slik situasjon? Les rådet fra Brooms bilekspert.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny! Jeg sto og skulle legge inn ting bak i min SAAB 9–3 cabriolet 1999 mod., da en i klassen min plutselig rygger på bilen min på parkeringsplassen. Jeg vet ikke om han selv merket det, jeg løp etter, men han stoppet ikke. Senere så mener han at han ikke har kjørt på bilen min. Det er ikke store skadene, men det ble noen gode riper i støtfangeren min. Hvordan kan jeg gå fram med dette? Kan jeg kreve erstatning, eller må jeg ta kostnaden selv?

Mvh. fortvilet student

Benny svarer:

Hmmm ... litt lei denne.

Det som er riktig framgangsmåte her er at du fyller ut skademelding og leverer til forsikringsselskapet ditt, så må de ta det med motpartens forsikringsselskap – som igjen må ta dette opp med han som rygget på deg.

Det er jo slik at hvert enkelt skadetilfelle behandles individuelt, så hvor stor sjansen er at du får medhold og erstatning, det vet jeg ikke. 50/50 prosent, kanskje? Er jo litt vanskelig å bevise om du ikke har vitner ...

Hvis det er en bekjent / medstudent som gjorde dette så er det jo også greit å gi beskjed om at du akter å melde fra til forsikringsselskapet. Det er forresten uansett ryddig.

Det er klart det er kjipt med uforskyldte riper i fangeren, særlig når du vet hvem som gjorde dette.

LES OGSÅ: Mener parkeringsvakten ripet opp lakken

Påstand mot påstand

Jeg var faktisk borti noe av det samme da jeg var student. En kompis fikk litt mye å drikke og ble småkranglete. Men som sindig gudbrandsdøl, var jeg ikke lett å hisse opp, så det endte med at han ripet opp min nesten helt nylakkerte Volvo 142 med en stein.

Som kjent er det liten vits i å ta store diskusjoner med fulle folk, så jeg ventet til dagen etter med å ta det opp. Han nektet selvfølgelig, selv om han var observert gående rundt bilen min med en stein i handa.

Jeg tok ikke dette med noen forsikringsselskap. Påstand mot påstand og ingen vitner, selv om alle skjønte hva som hadde skjedd. Dessuten ville egenandelen vært høyere enn hva det kostet å fikse ripene. Det hele endte med at jeg lakkerte opp bakskjermen selv og vennskapet ble – naturlig nok – aldri helt som tidligere ...

Innimellom må man være raus nok til å ta enkelte ting på kontoen for "Shit happens" – selv om det kan sitte langt inne.

Hadde jeg vært deg, ville jeg tatt en telefon til forsikringsselskapet ditt og hørt hva de råder deg til i akkurat dette tilfellet.

Les også: – Plutselig kom ryggelyset på – og jeg ble rygget i senk ...

Stort arkivAlle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!


LES OGSÅ: Dette er en julegave fra norske politikere


Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: