SjakkDudes
SjakkDudes

Norges Sjakkforbund: – Alle som er gode i sjakk har god fysisk kapasitet

Visepresidenten i sjakkforbundet er ikke så opptatt av at sjakk blir sett på som en idrett, men mener anerkjennelsen av konkurranseelementet er viktig.

Se intervju med visepresidenten i Norges Sjakkforbund i videovinduet øverst i saken!

Magnus Carlsen vil 1. januar ha den høyeste ratingen i sjakksporten noensinne når den offisielle listen oppdateres. Sjakkforbundet er meget stolte over det nordmannen har prestert.

– Det viktigste for oss er at vi får anerkjennelse for at sjakk er noe som er viktig, noe som er bra og at det er en konkurranse. Om det er idrett eller bare en konkurranse er ikke så farlig, men vi vil jo helst være medlem av Idrettsforbundet, sier visepresidenten i Norges Sjakkforbund Kristian Dahle Trygstad til TV 2 Sporten.

Det å hevde seg i toppen i internasjonal sjakk krever utrolig konsentrasjon over lang tid. Trygstad sier at den fysiske kapasiteten spiller en viktig rolle her som i andre idretter, og trekker frem en av tidenes beste sjakkspillere Garry Kasparov som et eksempel.

– Alle de som er gode i sjakk har også god fysisk kapasitet. Kasparov var en veldig god 100-meterløper, Magnus driver mye med idrett. Kosthold er også viktig for toppsjakkspillerne, sier han.

Les også: Magnus Carlsen om tidenes sjakkrating: – Jeg er henrykt

Magnus Carlsen mot Vishy Anand. (Foto: Rakke, Morten/NTB scanpix)
Magnus Carlsen mot Vishy Anand. (Foto: Rakke, Morten/NTB scanpix)

– Helt vanvittig

En som kjenner godt, Harald Borchgrevink, er over seg av begeistring for det Carlsen har prestert.

– Den «anbefalte» alderen for å «peake» er 30 år, det er helt vanvittig at han var verdens yngste stormester i sin tid som 13-åring, og har bare fortsatt og er nå historisk som verdens høyest rangerte, sier sjakkeksperten.

En av verdens beste sjakkspillere, Vladimir Kramnik, uttalte at han selv nå kun er den beste av de jordiske sjakkspillerne, og satte i så måte Magnus Carlsen i klassen for de utenomjordiske. Trygstad mener omtalen av Carlsen er på sin plass.

– Det fortjener han, for det han leverer nå er veldig mye bedre enn det alle andre gjør. Han er utrolig stabil og vinner stort sett alt det han er med på, sier sjakkeksperten.

Les også: Magnus Carlsen om tidenes sjakkrating: – Jeg er henrykt

– En normal gutt
Carlsen har vært i det internasjonale sjakkbildet siden han var bare barnet, og er nå en av verdens mest berømte nordmenn. I et intervju med aktualitetsprogrammet 60 Minutes uttalte han tidligere i år at han må være bevisst på alt hysteriet rundt ham, og at han er bevisst på hva som skjedde med Bobby Fischer. Legenden opplevde å bli mentalt forstyrret på sine eldre dager.

– Jeg kjenner Magnus som en normal gutt, bortsett fra at han en spesiell evne i og med at han er vanvittig god i sjakk. Jeg tror Bobby Fischer hadde mer bagasje da han kom inn i sjakksirkuset enn det Magnus har. Han har blitt mer ivaretatt av familien, men det er klart det blir mye oppstuss rundt en ungdom, sier Borchgrevink.

En normal gutt, bortsatt fra at han har en spesiell evne i og med at han er vanvittig god i sjakk.

Les også: Magnus Carlsen best i verden

– Nå har han jo etter hvert tatt steget ut i de voksnes tilværelse i en alder av 22 og virker komfortabel både med medietrykket og prestasjonene en forventer av ham, sier Borchgrevink.

Visepresidenten i sjakkforbundet er enig med Borchgrevink i beskrivelsen av Carlsen, og frykter ikke for at han blir for opphengt i sjakken.

Han holdt på med mange ting da han var yngre, var en god skihopper en stund, er veldig opptatt av fotball og spiller mye poker og har et stort nettverk som han bruker til å kople helt av når han ikke spiller sjakk, sier Trygstad.

Magnus Carlsen (Foto: Rakke, Morten/NTB scanpix)
Magnus Carlsen (Foto: Rakke, Morten/NTB scanpix)

På spørsmål om Carlsen takket være sine sjakkevner også er en ener ved pokerbordet og om han kan telle kort og har nærmest autistiske trekk svarer Borchgrevink muntert.

– Jeg fikk ikke det inntrykket på pokerlaget, nei, det gjorde jeg ikke, sier han med et smil om munnen.

Les også: Sjakk-Magnus (21) hyllet på 60 Minutes: - Redd for å bli gal