David Silva og Rio Ferdinand (Foto: ANDREW YATES/Afp)
David Silva og Rio Ferdinand (Foto: ANDREW YATES/Afp)

United er størst i verden – men hvem har flest fans i Manchester?

Mens Manchester United er blant verdens største merkevarer, har lillebror City i flere tiår levd i skyggen. Men i Manchester by har de lyseblå flest fans, hevder City-fansen. Eller?

Manchester (TV 2 Sporten): Manchester Uniteds enorme suksess og velsmurte PR-apparat har ifølge en undersøkelse skaffet klubben en supporterskare på heftige 650 millioner - verden over. Det er flere enn noen andre idrettslag, langt flere enn Barcelona og Real Madrid.

Les også: Mancini: – Ferguson brukte 14 år på å vinne Mesterligaen. Jeg har tolv år på meg

– Denne byen er blå
I selve Manchester by heter det likevel at det er City som har flest lokale fans. I hvert fall hvis en skal tro majoriteten av de TV 2 Sporten snakket med på gata i sentrum

– Denne byen er blå. Heier du på United, er du annet steds fra, sier en med lyseblå topplue.

– Er du blå er du fra Manchester. Er du rød er du fra London eller Cork, eller kanskje Kina, sier en annen - med lyseblått skjerf.

– Det er trolig en blå by, for det er så veldig mange som heier på United utenfra, sier en tredje.

Les også: Ferguson før derbyet: – Ville blitt offentlig granskning om vi hadde fått like mange straffer som City

United dominerer
Den lyseblå myten slås nå beina under, for en meningsmåling viser at 55 prosent av Mancunians er røde - det er tre ganger så mange som heier på United.

Det er Rightmove som står bak undersøkelsen som ble publisert tidligere i høst. Den viser en overveldende overvekt røde supportere; 55,6 mot 14,8 prosent.

– Ja, jeg tror du har rett i at det er en myte at City er mest populære i byen. United appellerer til langt flere på landsbasis, og selvsagt i verden, mens i Manchester er det nok jevnere.

Det sier Stuart Mathieson, journalist i Manchester Evening News. Han har fulgt fotballen i byen tett i over 20 år.

– Da vi i avisen hadde en undersøkelse for noen år siden, viste den at det var nærmest 50/50 fordelt mellom City og United, sier journalisten.

Den klare overvekten av United i denne nyere undersøkelsen kan med andre ord være noe upresis.

Se video: Louise spår Premier League-resultater i bare undertøyet

Splittet i bydeler
Det mener i alle supporterne TV 2 Sporten snakker med.

– Overraskes du over resultatet? At det er flere United-fans i byen?

– Nei! For det er tull og tøys, sier han kontant.

– På kampdager vil jeg si at det er jevnt fordelt mellom lyseblå og røde farger i byen, mener en annen.

– Det kommer an på om du regner med ytterkanten av Manchester, som for eksempel Salford. Da er det nok en overvekt av United, konstaterer en tredje.

Han kan være inne på noe, for ifølge en annen undersøkelse utført av Manchester Evening News er byen og områdene rundt tydelig delt geografisk mellom City og United.

I Stockport, indre Manchester, Tameside, Wigan og Oldham dominerer City, mens United har flest supportere i Rochdale, Salford, Trafford, Bolton og Bury.

Se video: Manchester-rapperne fyrer hverandre opp før derbyet

Mer populære enn noensinne
Den erfarne journalisten Mathieson tror uansett begge klubbene ville klart seg dersom de utenlandske, såkalte rekesmørbrød-supporterne, skulle forsvinne.

– United har jo hatt folk langveisfra i mange år allerede, men du kan også se flere turister utenfor Etihad enn du noensinne gjorde på Maine Road, forklarer han.

– Om alle utlendinger ble «bannlyst» ville likevel Old Trafford vært fylt av 50.000 tilskuere, og Etihad kanskje 45.000 lokale fans, mener Mathieson.

Det er uansett ingenting som tyder på at det vil skje med det første. Anslagsvis 650 millioner seere så Vincent Kompany stange Manchester City i førersetet i gullkampen i vår. Det er den mest sette kampen i Premier Leagues historie.

Se reportasjen i videovinduet øverst