Det er utrolig mye å velge mellom på skiboks   også i bruktmarkedet.
Det er utrolig mye å velge mellom på skiboks også i bruktmarkedet.

Nei - du bør ikke putte hva som helst i takboksen

Gir deg et "ekstra" bagasjerom, men må brukes med omtanke.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny. Er i bilkjøpemodus og vurderer å kjøpe mindre bil enn i dag, for å få mer bil og mer utstyrt for pengene. Lurer da på om løsningen kan være skiboks. Det er jo bare noen få ganger i året vi faktisk har bruk for stort bagasjerom og med en skiboks på taket får man jo et nytt bagasjerom på mange måter.

Har aldri hatt det selv, men svogeren min har og det eneste han innvender med er at man ikke kan ha særlig mange kilo oppe i boksen før det går ut over bilens kjøreegenskaper. Finnes det egentlig noen regler rundt dette, eller må man bare prøve seg fram?

Benny svarer:

Hei hei! Du er langt fra den eneste som tenker sånn. Biltrendene går nå litt mot "downsizing", altså at vi kjøper mindre biler.

Bilprodusentene er på hugget her og kommer med stadig flere biler som gir tilnærmet samme komfort og godfølelse som større biler – men til lavere pris.

Det er også spennende å se hvordan avansert luksusutstyr blir stadig mer tilgjengelig på mindre biler.

Men til saken: Ja, skiboks eller takboks kan være kjempesmart! Jeg kjenner heller ikke mange som kjører rundt med fullstappet bil veldig ofte. Da er takboks gull verdt – den gir deg den ekstra plassen du trenger – de gangene du trenger det.

Men dette med vekten er viktig. En ting er at takboksen naturlig nok påvirker bilens kjøreegenskaper, mer jo tyngre du laster den.

En lastet takboks øker bilens tyngdepunkt ganske dramatisk. Noe som igjen gir utslag på bilens kjøreegenskaper.

Dette kan merkes spesielt godt ved bråbremsing, brå unnamanøvrer og i sterk sidevind. Det er ikke uvanlig at man får økt vindstøy i bilen ved bruk av takboks. Også drivstofforbruket øker noe, pga. økt luftmotstand.

Komisk takboks-syn – sjekk denne!

Lette ting

Du må også være obs på at de fleste biler er godkjent for "bare" mellom 50 og 100 kg takvekt. Sjekk i bilens vognkort. Det finnes også biler som ikke er godkjent for mer enn 30 kilo takvekt. Når mange takbokser i seg selv veier godt over 20 kilo blir det ikke mye igjen å pakke.

Med kanskje fire voksne personer i bilen og fullt bagasjerom, er det ikke uvanlig at bilens tillatte totalvekt begynner å nærme seg faretruende.

Da hjelper det lite at lastekapasiteten på taket er 100 kilo. I de tilfellene må takboksen stå igjen hjemme – tom.

Trikset her er å putte alle lette ting i takboksen. Ski, staver, fiskestenger, soveposer, gummistøvler, redningsvester og lette, men store klær som dunjakker etc. er plasskrevende, men lette ting som er fint å kunne pakke i en takboks. De fleste takbokser har anordninger til å feste bagasjen, noe som bør gjøres.

Unngå for all del tunge kolli i takboksen.

Som du skjønner. Det er noen ting å ta hensyn til. Men gjør du det, tror jeg dette er en løsning du kan bli godt fornøyd med.

Her får du kjøpeguiden – riktig skiboks til din bil


Stort arkiv
Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Nå kan du gjøre ekstra gode bilkjøp


Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: