Erik Tysse
Erik Tysse

Tysse: – Vil saksøke idrettsforbundet

Erik Tysse står klar til å kjempe mot NIFs vedtak om å ta fra ham støtten fra Olympiatoppen. Nå varsler han rettssak.

Os (TV 2 Sporten): I går vedtok Norges Idrettsforbund at samtlige utøvere og fremtidige ledere som er knyttet til NIF og Olympiatoppen må signere et dokument hvor de bekrefter at de ikke har hatt noen som helst tilknytning til doping og andre aktiviteter som kan skade idrettens anseelse - som for eksempel kampfiksing.

Les også: Nye regler gjør at Tysse mister pengestøtte

Kan ende i retten
Kappgjengeren har til nå brukt et sted mellom 1,5 og 2 millioner kroner på å renvaske seg - likevel varsler Tysse nå at han akter å ta opp kampen med idrettsforbundet.

– Det føles veldig urettferdig. Man har sonet sin straff og har hele tiden fått beskjed om at den dagen man er ferdigsonet så skal jeg behandles likt med alle andre. Når innholdet i den feilaktige dommen sier at jeg ikke skal få noen straff i tillegg så vil jeg si at dette går under dobbeltstraff. Noe som CAS har sagt at ikke er lov. Det må inn under én og samme dom. Hvis det skal ha tilbakevirkende kraft så blir det grunnlovsstridig.

– Med andre ord så vil du ta det til retten?

– Ja, det er absolutt en ting jeg vil. Jeg har sonet min straff og det står ingenting der om at jeg ikke skal bli behandlet likt med alle andre.

– Kan dette medføre at du avslutter karrieren?

– Selvfølgelig har tanken slått meg. Jeg har derimot fått beroligende beskjeder fra advokatene mine om at de står klar og tar saken dag for dag.

Utgjør 200-300 000 årlig
I 2010 ble Erik Tysse dømt for å ha brukt Cera. Nesten to og et halvt år seinere - etter at han har sonet ferdig straffen - fikk han beskjed om at han mister støtten fra Olympiatoppen.

– For meg utgjør støtten rundt 200-300 000 årlig.

– Og det er mye penger...

– Ja, når en allerede er på null og har kjørt en rettssak for å renvaske seg så blir det vanskelig. Jeg har fortsatt et stort lån som skal betales. Det er derfor man ikke har ressurser utenom til å kjøre en satsing på to-tre år.

Kappgjengeren har til nå brukt et sted mellom 1,5 og 2 millioner kroner på renvaske seg - likevel varsler han nå at han akter å ta opp kampen med idrettsforbundet.

– Hadde dette vært kjent før jeg tok begynte forsøket på å renvaske meg ville situasjonen vært helt annerledes. Om man hadde vist fra dag én at hvis man blir dømt – så har man ikke støtte eller midler til å satse videre. Man hadde man tatt kampen for å reinvaske seg, men hadde nok prioritert litt annerledes for å skaffe inntekter for å forsørge familien. Jeg har to små og kone, og må ha dette i orden slik at de får en fin oppvekst, sier Tysse.

– Hypotetisk
Idrettsforbundets sier at deres vedtak nå er oversendt deres jurister,

– Vedtaket ble fattet i går og akkurat nå er det oversendt våre jurister for å sikre at det blir juridisk helt korrekt. Idrettspresidenten ønsker ikke å kommentere en enkeltsak der han ikke kjenner detaljer, avtaler eller status, på basis av et generelt idrettspolitisk vedtak, sier kommunikasjonssjef Per Tøien til TV 2.

– Når det gjelder den aktuelle problemstillingen rundt Tysse er også den hypotetisk. Fremtidige stipendmottakere ennå ikke er innstilt fra sine særforbund og følgelig heller ikke vurderet av Olympiatoppen.