Alkomåler: Advarer mot å sjekke promillen selv

Rådet er fremdeles å la bilen stå – uansett, understreker UP.

18 åringen kjørte opp til førerpøven onsdag, og ble promilletatt natt til fredag. (Illustrasjonsfoto)  (Foto: Heiko Junge/SCANPIX)
18 åringen kjørte opp til førerpøven onsdag, og ble promilletatt natt til fredag. (Illustrasjonsfoto) (Foto: Heiko Junge/SCANPIX)

Det er julebordsesong, og mer enn noen gang ellers i året skal store deler av befolkningen ut og hygge seg – og hjem etterpå.

Det øker dessverre sjansen for at du kan møte berusede bilførere i trafikken. For ikke alle er like rutinerte på å ta seg trygt hjem fra fest – og ikke alle er like nøye på det.

Fristelse

For hvert år blir tilbudet av promilletestere til privatpersoner større, og selgerne kappes om å utlove stor nøyaktighet i måleresultatene. Fristelsene blir dermed større for de som spekulerer i å kjøre hjem etter ”ett glass”, eller vil kjøre bil så tidlig som mulig dagen etter.

Men kan du egentlig stole på disse målerne? Så mye at du setter deg i bilen selv om du vet at du kanskje er i grenseland i forhold til promille?

LES OGSÅ: Mange ender julebordet i "julebordsbilen"

Upålitelige og ubrukelige

Arvid Ask som leder trafikkseksjonen i politiet i Bergen er krystallklar:

- Min erfaring med apparatene er at de er upålitelige og ubrukelige. Apparatet politiet bruker, koster til sammenligning rundt 10.000 kroner. I tillegg kalibreres apparatet hver måned, for å forsikre at verdien er konstant. Det sier seg selv at jeg er meget skeptisk til de billige apparatene, sier Ask til Bergens Tidende.

Han har flere ganger har testet apparatene som er å finne på markedet. I pris ligger de på rundt fire hundre kroner og oppover mot tusenlappen.

- La bilen stå

UP-sjef Runar Karlsen har også et veldig klart råd.

- Det er å uansett la bilen stå dagen derpå, slår han fast.

Det er i tråd med lang tids praksis om å fraråde enhver form for blanding av rus og bilkjøring. Med den gjeldende promillegrensen på 0,2 er det i praksis ingen slingringsmonn igjen, minner Karlsen om.

Og selv om en promilledom etter å ha blitt stoppet i kontroll kan ødelegge mye for den som opplever det, kan følgene bli enda mye verre dersom man forårsaker en ulykke, og dreper eller lemlester en medtrafikant.

Tilbudet av såkalte alkotester er stort, ikke minst nå i førjulstiden. De fleste tar forbehold om at måleresultatet ikke bør gis avgjørende betydning for avgjørelsen om å kjøre bil eller ikke, men det er uansett vanskelig å se for seg noe annet bruksområde.
Tilbudet av såkalte alkotester er stort, ikke minst nå i førjulstiden. De fleste tar forbehold om at måleresultatet ikke bør gis avgjørende betydning for avgjørelsen om å kjøre bil eller ikke, men det er uansett vanskelig å se for seg noe annet bruksområde.

Les også: Hadde ikke promille, men blåste til 0,7 i kontroll

Lovlige apparater

– Fokuset på slike måleapparater som man kan kjøpe som privatperson er blitt større, ikke minst etter at de ble påbudt i bil i Frankrike i sommer. Hva tenker dere i UP om det?

– Det er vanskelig å si noe generelt om det. Dette er jo lovlige apparater, som er lovlige å omsette og bruke. Men hvis det er slik at de fører til at folk tøyer grensene, så er det jo selvsagt bekymringsverdig, sier Karlsen.

Kalibreres flere ganger årlig

– Og hvis man føler behov for å måle, så er man jo allerede i tvil om man bør kjøre eller ikke, legger han til, og peker på at man da uansett er i et grenseland hvor man i praksis kanskje lar et apparat til noen få hundrelapper få ta en altfor viktig avgjørelse.

Les også: Bare én av tre kjenner promillegrensen på sjøen

Det kan straffe seg å kjøre 100 meter til postkassen sin hvis en ikke har gyldig sertifikat. Det fikk en mann i 60-årene i Hokksund nylig erfare... (Foto: Cornelius Poppe/SCANPIX)
Det kan straffe seg å kjøre 100 meter til postkassen sin hvis en ikke har gyldig sertifikat. Det fikk en mann i 60-årene i Hokksund nylig erfare... (Foto: Cornelius Poppe/SCANPIX)

Egen måling ingen unnskyldning

Én ting kan han i hvertfall garantere: Blir du stoppet i promillekontroll og blåser ”rødt” i politiets alkotest, er det verken befriende eller formildende straffemessig å ha testet pusten i et privateid kontrollapparat før turen tok til. Grensen er absolutt, ansvaret påhviler sjåføren selv, og dårlig måleutstyr er ingen unnskyldning.

– Forekommer det at folk prøver å unnskylde seg med at de har blåst ”grønt” i eget apparat før turen startet?

– Nei, det kan jeg i hvertfall ikke huske å ha hørt om, sier UP-sjefen.

Ukene fremover mot jul blir uansett travle for etaten, og Karlsen håper på det beste: At også alle de som er lite festvante skal klare seg gjennom julebordsesongen uten å skade verken seg selv eller andre grunnet uforstand og noen øyeblikks dumhet.

Karlsen og hans kolleger i UP kjenner mønsteret, og de vil så godt det lar seg gjøre være på plass for å få stoppet dem i tide, som velger den aller dummeste og farligste løsningen – å ta bilen hjem igjen med promille i blodet.

Les også: Alkotester - en av julegavene ingen bør ønske seg