Oslo. Valle: Talsperson for Vålerengaklanen, Christian Kjellsen, og arkitekt som yrke, på Valle hvor Vålerenga vil bygge ny stadion.
Oslo. Valle: Talsperson for Vålerengaklanen, Christian Kjellsen, og arkitekt som yrke, på Valle hvor Vålerenga vil bygge ny stadion.

Lei av å vente på VIFs nye stadion: – Mange er frustrerte

– Det er foreløpig ikke grunnlag for å fremme en sak i samsvar med bystyrets vedtak, sier Oslos byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen.

Oslo (TV 2): I Stavanger og Kristiansand tok det 12 måneder fra man satte i gang den formelle prosessen med nye arenaer, til alle godkjennelser var på plass. I februar er det seks år siden Vålerenga sendte inn de første papirene, og det er snart fem år siden det ble vedtatt at klubben fikk kjøpe stadiontomt for én krone, men foreløpig står jorda på Valle urørt.

Vålerenga fyller 100 år i 2013 og målet var lenge at klubben i jubileumsåret kunne spille sine hjemmekamper på sin egen arena. Nå er det uklart om man i det hele tatt kommer i gang med byggingen før vi skriver 2014.

– Jeg og mange andre trodde stadion skulle stå ferdig i 2013. Det var kanskje litt urealistisk, men nå er man ikke i nærheten, sier Ap-politiker Andreas Halse til TV 2 Sporten.

– Vi håpet på første spadetak i forbindelse med 100-årsjubileet. Det måtte jo vært kult for politikerne også om vi fikk til det, sier Klanen-talsmann Christian Kjellsen.

Ikke grunnlag for å fremme stadionsak
Han og en rekke av klubbens supportere har i flere år ventet og ventet på at vedtak skal fattes og reguleringsplaner bli klubbet gjennom. I et brev til finanskomiteen og bystyret datert 30. november skriver Oslos byutviklingsbyråd, Bård Folke Fredriksen fra Høyre, at det foreløpig ikke er grunnlag for å fremme en sak i samsvar med bystyrets vedtak.

Byråd for byutvikling, Bård Folke Fredriksen (H), til høyre.
Byråd for byutvikling, Bård Folke Fredriksen (H), til høyre.

– Så lenge det ikke skjer, får vi ikke fattet noe vedtak. Vi trodde det skulle komme rett etter kommunevalget, og det er ett år og tre måneder siden, sier Halse, og understreker at det ikke bare er byrådets feil at prosessen drar ut i tid.

Folke Fredriksen mener det ferske brevet ikke er å anse som nok en utsettelse av stadionprosjektet, selv om prosessen nå forskyves, men mer en statusrapport og løypemelding til bystyret.

– Vålerenga har i et møte varslet at de har noen økonomiske utfordringer. Derfor har jeg bedt om at vi ser på noen nye alternativer, et med økt boligutnyttelse. VIF jobber med finansieringsoverslag og kostnadsoverslag, kommunen jobber sammen med klubben om hvordan tomtene skal overføres samt spørsmål om leie av skolearealer og vi jobber med reguleringssakene som er hos oss, sier Folke Fredriksen til TV 2 Sporten.

Det er foreløpig ikke grunnlag for å fremme en sak i samsvar med bystyrets vedtak

Vålerenga Kultur- og Idrettspark har en total kostnadsramme på rundt 600 millioner kroner. VIF har varslet at de nå ønsker å se på muligheten for å bygge 300 leiligheter på Valle for å finansiere deler av stadionanlegget.

– Betyr dette at det er delvis VIFs egen feil at prosessen drar ut i tid?

– Jeg opplever ikke at det er en skyldfordeling her. Problemer som dukker opp underveis må løses. Det er rett og slett bare slik at ting tar tid, sier Folke Fredriksen.

Vedtatt solgt for én krone
Et flertall i bystyret bestående av AP, FrP, Venstre og SV fattet i 2007 vedtak om å selge tomten på Valle til Vålerenga for én krone. Aps Andreas Halse forstår ikke hvordan man ikke kan ha kommet lenger i prosessen vinteren 2012.

– Jeg reagerer på at dette tar så lang tid. Vi ville ha dette på plass tidligere og er oppgitt over at det ikke har skjedd noe. Jeg oppfatter det som prosessen forsinkes samtidig som Vålerenga har hatt økonomiske utfordringer. Hver gang jeg har spurt om status i saken, er beskjeden at det ikke er noe dramatisk. Mange er frustrerte over at dette tar så lang tid. Utgangspunktet var at arenaen skulle være klar i 2013. Nå kan vi i beste fall håpe på at de faktisk klarer å vedta den neste år, sier Halse.

Politikeren sier at når saken en gang blir fremmet for bystyret, vil det normalt sett ta rundt to måneder før VIF kan begynne å grave på Valle. Åge Petter Christiansen i Vålerenga sier klubben ikke har hastverk med å komme i gang.

– Vi tenker langsiktig. Målet er å få dette så bra som mulig, og da vil vi ha en god finansiering. Saken går i det tempoet offentlige reguleringsplaner krever. En ny plan sendes ut til offentlig høring nå, så får vi håpe bystyret får en sak over etter påske en gang, sier styrelederen til TV 2 Sporten.

– Når er det realistisk at stadion kan stå klar?

– Jeg vil ikke lenger binde meg til en dato. Da kommer dere bare til å lure på hvorfor den eventuelt er utsatt. Det er bedre å bruke tiden på å få en best mulig finansiering.