Tilskuer
Tilskuer

Norge er forberedt på serbisk heksegryte i EM-premieren

Har utviklet eget tegnspråk.

Beograd (TV 2 Sporten): Det kommer til å bli en del trøkk på tribunene når Norge og Serbia barker sammen i Kombank Arena tirsdag kveld. Serberne kan lage liv, og det er mulig det overdøver norske supportere med kubjeller, men også kommunikasjonen innad i det norske laget. Dette har Thorir Hergeirsson tatt høyde for.

– Det blir lurveleven! Men vi er forberedt, sier islendingen.

Les også: Sjekk håndballekspertenes EM-managertips
Bli med på EM-manager

Har øvet på støy
Han startet pressemøtet mandag med å spille av arenalyd på en medbragt iPod. Dette for å illustrere hva som venter i EM-premieren.

– Vi har øvet masse på dette. Forrige uke spilte vi mot et av Fyllingens guttelag i Bergen, og da brukte vi denne lyden på anlegget underveis i kampen. Alt for å få et mest mulig likt bilde av hvordan det kommer til å bli, forteller landslagssjefen til tv2.no.

Sammen med spillerne har de også terpet på bruk av fingre og tegn, i tilfelle man ikke greier å kommunisere ved bruk av munnen. Serberne er ivrige på å pipe, bruke trommer og synge fra seg.

– Det er tegn med fingre, hender og andre bevegelser. For det ikke sikkert vi klarer å snakke sammen. En del av gruppen har vært med på dette før i sine internasjonale karrierer. De nye spillerne har måttet lære disse tegnene nå, fortsetter Hergeirsson.

Les også: Spår EM-finale mellom Frankrike og Norge

– Superenkle tegn
Så hvis du har tenkt å se den norske premieren på TV 2 tirsdag kveld, vil du nok se en aktiv bruk av fingre i luften, hender på hodet og armer ut til siden hos jentene.

Arrangørene opplyste søndag at det var solgt rundt 4000 billetter til kampen mellom Serbia og Norge. Trolig vil dette tallet stige inn mot kampstart. Anja Edin elsker å spille foran entusiastiske supportere.

– Det blir kjempegøy. Jeg har spilt kamper i Ungarn og Montenegro, så jeg vet litt om hva som kommer. Vi har øvet i det siste, og det er superenkle tegn som alle kan skjønne. Vi må også være flinke på øyekontakt. I morgen møter vi kanskje den tøffeste motstanderen vi har i gruppen, sier Edin.

Også Györ-spillerne Heidi Løke og Katrine Lunde Haraldsen vet hva øst-europeere kan være i stand til.

– Vi spiller i en mye mindre hall enn det de har her. Det er stappfullt, lavere under taket og 2000 mennesker. Da koker det. Men jeg tror vi skal klare å snakke sammen litt likevel, sier Løke.

– Så lenge jeg klarer å se ballen skal alt gå fint. For meg som keeper blir nok den største forskjellen at jeg ikke kan ha så god kommunikasjon med forsvaret foran meg, sier keeper Lunde Haraldsen.

Løke
Løke

Les også: – Kan glemme semifinale uten storspill fra Lunde Haraldsen

– Bra PR for håndballen
Thorir Hergeirsson gleder seg til åpningskampen.

– Å få starte mot Serbia blir en flott start, det blir trøkk og god stemning. Bra PR for håndballen, tror Hergeirsson.

– Er det mulig å få til slik tribunekultur i Norge?

– Da må nordmenn slippe seg mer løs. Idrett har vært samlende for disse landene her nede. Tribunekulturen er nok litt forskjellig, i Norge er man mer forsiktige og opptatt av hva sidemannen mener. Men for all del; Norge kan også lage stemning. Jeg var trener i fem sesonger i Elverum og der var det virkelig trøkk på hjemmekampene altså.

Anja Edin innrømmer at hun helst sitter med kaffekoppen i hånden når hun er på norske håndballtribuner.

– Nordmenn er nok litt for høflige. Jeg elsker at folk er engasjerte. Samtidig må jeg si at det er gøy å være på norske håndballkamper. Norske fans er flinke, og jeg har hørt at det kommer en del ned hit. Vi får se om de klarer å hevde seg mot serberne, sier Edin.