Dette tallet er viktig å passe på. Illustrasjon: Vidar Gulliksen.
Dette tallet er viktig å passe på. Illustrasjon: Vidar Gulliksen.

Nå bør du sjekke dette tallet

Feil spylevæske kan føre til store skader.

Sprengkulde over store deler av landet har skapt problemer også for bilistene. Nå er det mye du bør passe på – og noe mange ikke tenker over er spylevæska. Nærmere bestemt: At du har riktig type spylevæske på tanken.

Her finnes det nemlig en rekke forskjellige kvaliteter, der noen er best egnet til bruk på sommeren – mens andre tåler sprengkulde.

De mest vanlige spylevæskene du kan kjøpe, tåler fra 12–15 minusgrader. Det er når det blir kaldere enn dette, at problemene kan oppstå.

Først slush

– Det har også vært en del eksempler på at spylevæska ikke har holdt det etiketten lover. Derfor anbefaler jeg å ha litt ekstra margin her, sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

– Hva skjer når temperaturen synker under det spylevæska er oppgitt til?

– Da begynner den å fryse. Først til en slush-lignende masse, så blir det etter hvert mer massivt. Og etter en tid kan hele spylevæskebeholderen være en hard klump, det er da det begynner å bli skummelt, sier Benny.

LES OGSÅ: Slik får du varm bil i vinterkulda

Kostbar jobb

– Ja, for dette kan koste?

– Absolutt. Jeg har vært borte i eksempler der tanken har sprukket og også spylevæskemotoren har gått føyken. Da snakker vi mange tusenlapper! Bare å skifte tanken kan være en stor jobb. Den sitter ofte svært kronglete til, noe som medfører mye demontering og så montering, da går timene fort. Selve tanken er også i mange tilfeller kostbar, så dette er noe man for all del bør unngå.

– Sjekk etiketten nøye og pass på at du har spylevæske som holder for temperaturen og vel så det. Har du problemer med å finne dette, kan du kjøpe konsentrert spylevæske – det har de aller fleste bensinstasjoner – og helle litt av den oppi tanken. Da er du mye tryggere, sier Benny.

Klar for en god latter? Gjett hva som setter seg fast i dørlåsen