Dopingprøver nær halvert i skimiljøet

Antallet utførte dopingprøver i det norske skimiljøet ble nær halvert i fjor, melder P4, og viser til tall radiostasjonen har hentet fra Antidoping Norge (ADN).

Det ble tatt totalt 548 prøver av, blant andre, skiskyttere og langrennsløpere i 2010. Året etter var dette tallet redusert til 308.

Halvor Byfuglien, som er kommunikasjonsleder i antidopingstiftelsen, hevder nedgangen skyldes mer målrettede stikkprøver.

– I fjor var det en nedgang, men det er ikke slik at færre prøver nødvendigvis tilsier at det er et dårligere antidopingprogram. Trenden er færre prøver, men de er til gjengjeld mer målrettede. Det ligger mer planlegging bak de prøvene som tas, sier Byfuglien til P4 Nyhetene.

Statistikken til Antidoping Norge viser også en viss nedgang for enkelte sommeridretter. Det skjedde altså i oppkjøringsåret i forkant av OL i London, der mange utøvere jaktet kvalifiseringskrav.

– Jeg skjønner at det kan oppleves som et paradoks. Vi ser at den sofistikerte dopingen, som vi har sett i internasjonale saker denne høsten, forteller at metodene som må tas i bruk for å avsløre det, også må være sofistikerte, sier Halvor Byfuglien. (©NTB)