Eier du denne bilen er det liten sjans for at en biltyv setter seg bak rattet og stikker avgårde med den. Toyota Prius er bilen som stjeles minst i USA:
Eier du denne bilen er det liten sjans for at en biltyv setter seg bak rattet og stikker avgårde med den. Toyota Prius er bilen som stjeles minst i USA:

Denne styrer biltyvene unna

Stor suksess, men ikke i alle miljøer. Les hvorfor her:

Toyota Prius har vært en gedigen suksess for den japanske bilprodusenten. Mer enn tre millioner eksemplarer har blitt produsert av den populære hybridbilen.

Men den slår ikke like godt an i alle miljøer. Det viser en ny studie utført av amerikanske National Insurance Crime Bureau (NICB).

Stjeler ikke Toyota Prius

Den viser nemlig at Toyota Prius er bilen som prosentvis stjeles minst. Undersøkelsen går på modellårene 2008-2012. Av disse stjeles én av 606 Priuser årlig - mens gjennomsnittstallet er én av 78 biler.

Les vår test av Toyota Prius her:

Amerikanske biltyver stjeler ikke japanske biler, men heller skikkelig fullblods amerikanere som Ford Mustang og Chevrolet Camaro, tenker du kanskje?

Slik er det heller ikke. Det japanske bilmerket Honda er det merket som stjeles mest, med Accord og Civic på henholdsvis første og andre plass, mens pickupen Ford F-150 er på tredjeplass.

Honda Accord 1994 modell er den bilmodellen som ble mest stjålet i USA i fjor. Illustrasjonsbilde.
Honda Accord 1994 modell er den bilmodellen som ble mest stjålet i USA i fjor. Illustrasjonsbilde.

Det stjeles 1 million biler i året.

I USA stjeles det cirka én million biler hvert år, eller én bil hver 33. sekund, for å si det på en annen måte.

50 % av bilene som stjeles er ulåste, mens 15 % også har nøkkelen stående i tenningslåsen. 58 % av alle stjålne biler kommer til rette igjen, mens resten forblir borte og muligens selges i deler.

Se luksus-Toyotaen vi blir snytt for i Norge:


Big business

Hvorfor styrer så biltyvene unna Prius?

– Det er nemlig slik at biltyverier også er business. Deler fra stjålne biler selges og da må man ha lett omsettelige deler. Det sier Frank Scafidi, talsmann for NICB i en pressemelding.

Han tror at Toyota Prius sin komplekse og litt sære konstruksjon med både elektrisk motor og bensinmotor gjør den mindre attraktiv å stjele.

Dette gir eierne av Toyota Prius enda flere fordeler. Ikke bare bruker disse bilene lite drivstoff på grunn av hybridløsningen, men på grunn av at den er så lite ettertraktet som tyveriobjekt settes også forsikringspremien ned.

Med en Toyota Prius i garasjen kan man altså sove godt om natten. Er det dette som kalles vinn – vinn?

Les også: Denne Toyotaen er verdens mest solgte bilmodell