FIKK MEDHOLD TIL SLUTT: Først fikk Laila Dalen avslag på klagen på P gebyret på 700 kr. Men da hun viste til reglene, ble vurderingen endret... Mange gir seg uten kamp, sier hun. (Foto: Nina Skyrud, rb.no/ANB)
FIKK MEDHOLD TIL SLUTT: Først fikk Laila Dalen avslag på klagen på P gebyret på 700 kr. Men da hun viste til reglene, ble vurderingen endret... Mange gir seg uten kamp, sier hun. (Foto: Nina Skyrud, rb.no/ANB)

Laila tok kampen mot P-selskapet - og vant

Hadde betalt og billetten var godt synlig. Likevel fikk hun bot.

Laila Dalen tok kampen opp mot parkerings-selskapet FirstPark, fordi hun mente hun hadde en god sak. Etter flere runder vant hun fram.

– Jeg hadde betalt, og billetten var godt synlig. Da de ikke ville gi meg medhold i klagen, ble jeg sint og tok det som en utfordring. Men mange gir opp: Gamle, utlendinger, syke mennesker, folk som ikke har tid, eller ikke orker, gir opp og betaler. Jeg har brukt veldig mye tid på dette, sier hun til Romerikes Blad.

Sendt motregning

– Så egentlig burde du sendt motregning?

– Ja, jeg er seniorøkonom og koster 980 kr timen, så det ville blitt mye dyrere enn bota, smiler Laila Dalen.

– Jeg og mannen min bruker internett, og jeg hadde en venn i parkeringsbransjen som veiledet meg så jeg fant Standardvilkårene for privat parkeringshåndhevelse. Men ikke alle har slike muligheter, sier hun.

Avviser alle klager?

- Selv om FirstPark til slutt trakk gebyret fordi Dalen kunne dokumentere at billetten hun har er identisk med billetten parkeringsvakten har tatt bilde av, vil hun gjerne at saken omtales i Romerikes Blad slik at andre ikke tar første avslag på en klage på gebyr ilagt av selskapet for god fisk.

– Jeg synes det virker useriøst og spør meg om de kanskje avviser alle klager i første omgang. For FirstPark måtte forstå at jeg ville vinne fram hvis jeg hadde kjørt saken i retten, mener Dalen.

Ugunstig vinkel

Ektemannen Rune Dalen kontaktet også eier av eiendommen der Helsetunet ligger, hvor boten ble ilagt. Rett etter fikk ekteparet svar fra styreleder Robert Sjaastad i FirstPark om at gebyret ville bli annullert og at han forsto at hun reagerte.

Laila Dalen har flere ankepunkter mot selskapet: Bildet av billetten som skulle vise at den ikke var synlig, var tatt i en ugunstig vinkel. Selskapet viste på sine nettsider til at de var medlem av Parkeringsklagenemnda. Men da Dalen kontaktet dem, var det ikke det.

Se på rutinene

Hun fikk ikke svar på e-post til selskapet vedrørende gebyret før hun purret. Og hun fikk e-post fra flere forskjellige personer, noen med avslag på klagen og noen hvor de trakk sitt krav.

– Det virker som de ikke snakker sammen. Hvorfor skal det være så vanskelig, spør hun.

– Vi har satt ut saksbehandlingen til et eksternt selskap. Vi grep inn i denne saken med en gang vi ble kjent med den. Vi skal nå se på samarbeidsrutinene mellom oss og selskapet som står for saksbehandlingen. Vi har et internt opplæringsprogram som vi mener er godt, sier driftssjef Adil Razzaq i FirstPark.

– At FirstPark driver useriøst er en unyansert påstand. Vi har mange fornøyde kunder som vil mene noe annet, sier han.

For kostbart

Ifølge styreleder Robert Sjaastad har FirstPark vært tilsluttet Parkeringsklagenemnda, men styret vurderte i september i år at det er en for kostbar ordning for et lite og lokalt selskap.

– Henvisninger til at vi er tilsluttet nemnda skal ha vært fjernet fra nettsiden når vi meldte oss ut. Jeg har tatt opp med it-ansvarlig at dersom det fortsatt finnes en link, skal den fjernes. Vi har ingen motivasjon for å skulle opplyse feil om dette.

– I FirstPark retter vi oss etter Standardvilkårene for privat parkeringsregulering, sier han.

Ble upopulært

Selskapet har gått med underskudd de siste årene og har negativ egenkapital. I 2012 har eierne tilført selskapet nødvendig kapital.

– FirstPark har drevet med tilfredsstillende resultater i år og forventer et overskudd i 2012, sier Sjaastad. Selskapet ble også upopulært da det ble skrevet ut mange gebyrer på Jessheim 17. mai 2011. Disse ble senere annullert.

Du kan lese mer om bil og trafikk på rb.no - her:

SE OGSÅ: Så kjapt kan du komme deg ut av et parkeringshus