En av fire røyktere tar med seg sigarettene også i bilen   og røyker mens de kjører. Illustrasjonsfoto. (Foto: Scanpix)
En av fire røyktere tar med seg sigarettene også i bilen og røyker mens de kjører. Illustrasjonsfoto. (Foto: Scanpix)

En av fire røykere gjør fortsatt dette

Og det angrer de kanskje på når de skal selge bilen ...

Stadig flere nybiler blir nå levert uten askebeger.

Og sigarettenneren, den bruker de fleste av oss til helt andre ting enn å tenne sigaretter.

Vanligere før

Men likevel er det faktisk mange som fortsatt røyker i bilen. En spørreundersøkelse YouGov har gjort for Biltema viser at hver fjerde røyker fortsatt tar også tar seg en blås også i bilen.

Antall nordmenn som røyker daglig er halvert på 15 år. I dag sier bare 17 prosent av befolkningen at de røyker hver dag, ifølge Statistisk sentralbyrå. For to og tre tiår siden var bilkupeene adskillig mer røyklagte. Barn var aktive passivrøykere.

LES OGSÅ: Alle duppedittene gjør at vi slutter å tenke

Var forbudt

Røyking bak rattet har faktisk vært forbudt.

– Inntil slutten av 1950-årene var det faktisk forbudt for bilførere å røyke i tettbygd strøk. Det var nok fordi en regnet det som en risikohandling i trafikken. Men da røyking ble vanligere og forbundet med status og frihet, forsvant forbudet, sier rådgiver Leif N. Olsen i bilorganisasjonen KNA.

Medvirke til ulykker

Olsen var sjef for Utrykningspolitiet fra 1976 til 1985, i bilrøykingens storhetstid. I dag snakkes det mye om trafikksikkerhet og mobilbruk i bil, men fomling med røyk kan også være trafikkfarlig, mener han.

– Røyking kan lett ta oppmerksomheten bort fra trafikken. Sigarettpakken finnes fram, sigaretten tas ut og tennes på, aske fjernes, røyken stumpes – alt mens du kjører. Dette er distraksjonsfaktorer som kan påvirke kjøringen og medvirke til ulykker, sier Olsen.

LES OGSÅ: Disse bilene lurer politiets laser

Hemmende for bilprisen

En godt innrøykt bil står ikke øverst på bilkjøpernes ønskeliste.

– Det er helt klart hemmende for prisen hvis det dunster gammel sigarettrøyk av bilen du skal selge. Men hvis du virkelig går inn for det, kan lukten fjernes eller reduseres en god del, sier Tommy Fredriksen i Biltema i en pressemelding.

Bør røyking i bil være forbudt? Les mer her: