Østpå rakfisk
Østpå rakfisk

Rakfisk med rotfrukter

Her finner du alle oppskriftene til matlaget Østpå fra «Det norske måltid».

Programlederne Arne Hjeltnes og Heine Totland reiser igjen landet rundt i «Det norske måltid», for å smake på den beste maten og treffe de beste matlagene i Norge.

Hver søndag er Hjeltnes og Totland på besøk i en av regionene, og presenterer ulike mat- og drikkevarer.

Direktesendt finale

Lørdag 6. januar møtes de fem regionslagene Vestpå, Østpå, Sørpå, Midt i og Nordpå til en direktesendt finale fra det nye Konserthuset i Stavanger, der landets beste mat og det beste matlaget skal kåres.

I fjor var det matlaget Vestpå som vant konkurransen om å lage Norges beste måltid, men i år er det nye råvarer og nye deltakere som deltar i konkurransen.

Her får du full oversikt over alle oppskriftene fra fjerde program i sesong 2:

Oppskrifter fra «Østpå»

Sprø havrerot

Fritert havrerot

15 stk havrerøtter
½ sitron
3/4 l solsikkeolje
Maldonsalt/flaksalt

Slik gjør du:

Skrell havrerøttene og legg dem rett i en bolle med iskaldt vann tilsatt sitronsaften. Bruk en grønnsaksskreller eller mandolin og lag løvtynne skiver av røttene.

Varm oljen i en kasserolle til den når 180 grader. Bruk et termometer hvis du har. Du vet også at oljen er passe varm når den freser når du har i en skive havrerot, og at skiven blir gyllenbrun i løpet av ca. 2 minutter. Friter i forholdsvis små porsjoner og legg skivene over på kjøkkenpapir slik at fettet får rent av.

Smuldre Maldonsalt mellom fingertuppene og dryss over.

Chipsen er best når den serveres i løpet av de første 1-2 timer.

Vellagret rakfisk med rotfrukter

6 porsjoner

1080 g rakfisk, vellagret fra Noraker

Granskuddmarinerte rotfrukter:

300 g Rødbete
300 g Hvitbete
300 g Gulbete
300 g Havrerot
0,5 dl Hvitvinseddik
0,5 dl Olivenolje (eller annen valgfri olje)
4 ss Granskuddsirup fra Linnea Finnskogen
Salt og pepper

Slik gjør du:

Kutt rotfruktene i tynne strimler, ha de i isvann. Bland granskuddsirup, olje, hvitvinseddik og smak til med salt og pepper. Sil godt av rotfruktene og bland dem i granskuddblandingen.

Pepperotrømme:

500 g Seterrømme
50 g Pepperrot
80 g Eddik 7%
100 g Sukker

Slik gjør du:

Riv pepperrot og ha på eddik og sukker. Smak til. La dette stå minimum i et døgn.

Rør sammen rømme og smak til med pepperrotblandingen. Pisk opp pepperrotrømmen.

Tilbehør:

6 flak Flatbrød
6 stk Lefse
Meierismør

Opplegging:

La rotfruktene renne av seg. Legges midt på tallerkenen. Skjær rakfisken i passe biter og legg de halvveis oppå rotfruktene. Varm en spiseskje og lag «egg» av pepperotrømmen og legg det på siden av rotfrukten. Sprøyt smør bak rotfrukten. Bryt av flatbrød så den får en høy rustikk «figur» sett den forsiktig i smøret. Rull lefse og legg ved siden av og pynt med grønt på toppen gjerne dill, bjørnerot, bladpersille e.l.

østpå _viltrett_med_saus_2
østpå _viltrett_med_saus_2

Elg mørbrad («hjertet» av Finnskogen)

4 porsjoner
720 g Elg mørbrad

Slik gjør du:

Fjern alle sener. Del mørbraden i biffer på 180 gram. Krydres med salt og pepper og brunes på begge sider i varm panne med solsikkeolje. Når kjøttet er ferdig brunet, ha i smør og urter, stekes ferdig i ovnen på 180 grader

Ovnsbakte rotgrønnsaker:

150 g Gulrot
150 g Persillerot
150 g Pastinakk
150 g Havrerot
120 g Sjalottløk
sitronsaft
sukker
Smør
Salt og pepper

Slik gjør du:

Kok opp sukker, sitron og smør. Kutt rotgrønnsakene i grove staver å ha de i en ildfast form. Ha på sitron/sukker blandingen og godt med salt og pepper. Sett i ovnen på 200 grader i ca ti minutter, rør i grønnsakene og smak om det trengs mer krydder. Bakes ferdig til de er møre.

Rødvinssaus:

1 l god kraft
2 dl rødvin
0,5 dl Balsamicosirup
1dl Balsamico eddik
1 fedd hvitløk
5 g fersk Chili
Salt og pepper
Maisenna

Slik gjør du:

Ha rødvin, balsamico- eddik og sirup, chili, hvitløk i en kjele og reduser dette til det halve. Ha blandinga i kraften, la dette trekke i en time. En må smake om det trenger og stå lengre. Juster smaken med salt og pepper og jevn den med maisenna.

Servering:

Serveres med kokte norske småpoteter med olivenolje, urter og rødløk.

«Det norske måltid» ser du på TV 2 søndager klokken 22.45.