RØTHE: (Foto: Bendiksby, Terje/NTB scanpix)
RØTHE: (Foto: Bendiksby, Terje/NTB scanpix)
ODD BJØRN HJELMESETH: Har stro tro på Sjur Røthe (Foto: Junge, Heiko, © HEJ)
ODD BJØRN HJELMESETH: Har stro tro på Sjur Røthe (Foto: Junge, Heiko, © HEJ)

Hjelmeset tror Sjur Røthe blir større enn Kari Traa og Arne Hjeltnes

Langrennseksperten mener Sjur Røthe har alt som skal til for å bli verdens mest kjente vossing.

Gällivare (TV 2 Sporten): Ingen imponerte mer enn Sjur Røthe på søndagens stafett i Gallivare. Vossingen parkerte sine konkurrenter på den 3. etappen. Han sendte Petter Northug ut med et forsprang skikongen bare kunne drømme om på forhånd.

Røthe gjorde det også skarpt på lørdagens 15 km. Da ble han nummer fem, kun slått med 31 sekunder av Martin Johnsrud Sundby. Langrennsekspert Odd-Bjørn Hjelmeset har sansen for 23-åringen.

– Jeg har hatt veldig tro på Sjur i flere år. Han tok et lite steg forrige sesong. Da ble han nummer fire på femmila i Holmenkollen. Sjur er ikke en person som kaster seg på nye ting når han trener. Han er fornuftig og holder alltid igjen. Sjur rykket ikke da Alexander Legkov falt. Han gikk heller jevnt hardt og malte Legkov i senk, forklarer Hjelmeset.

Les også: Northug feiret stafettseier med svensk flagg: – Måtte opprettholde ryktet mitt som gris
Les også: Sjekk hvordan svenskene reagerte på Northugs flaggstunt

ODD BJØRN HJELMESETH: Har stro tro på Sjur Røthe (Foto: Junge, Heiko, © HEJ)
ODD BJØRN HJELMESETH: Har stro tro på Sjur Røthe (Foto: Junge, Heiko, © HEJ)

Nesten komplett løper
Hjelmeset mener 23-åringen har utviklet seg sakte, men sikkert, til å bli en løper å regne med i verdenstoppen. Litt av grunnen er hans nøyaktige arbeid på treningsfeltet.

– I tillegg har han fått en større motor. Sjur er veldig bra teknisk, og han er ekstremt nøye på skiparken sin. Han har alltid gode ski i klassisk og skøyting. På Beitostølen kom han seg nesten til finalen på sprinten. Han nærmer seg å bli en komplett løper. Sjur er bare 23 år, og han har fremtiden foran seg, sier Hjelmeset.

Setter Voss på kartet
Røthe er en av flere idrettsutøvere fra Voss som har gjort seg bemerket på den internasjonale scenen. Hjelmeset mener det er et tidsspørsmål før Røthe får et større navn enn vossinger som Kari Traa, Arne Hjeltnes og Lars Bystøl.

– Jeg er ganske sikker på at han kan ta medalje i 15 km fri teknikk i Val di Fiemme. En ting jeg er veldig sikker på er at han ønsker å bli større enn Kari Traa og Arne Hjeltnes. Han tar kanskje to gull i VM. Kari Traa har bare ett. Jeg får inderlig håpe at han blir den mestvinnende utøveren fra Voss noensinne, sier Hjelmeset.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Kari Traa og Egor Filipenko
Kari Traa og Egor Filipenko

Les også: Skiforbundet vurderer rettslige skritt mot NRK: – Nok er nok
Les også: Johnsrud Sundbys suksessoppskrift: – Ligge på sofaen og slappe av

Røthe tar suksessen med knusende ro – foreløpig.

– Det er vel fortsatt et stykke igjen til Kari Traa og Arne Hjeltnes, men det er kjekt å hevde seg. Og det er moro å sette Voss på kartet. Ingenting er bedre enn det, smiler han.

Gode ski
Vossingen takker smørerne for at det gikk som det gikk på superetappen. Han gir også Petter Northug en del av æren for skioppvisningen.

– Jeg hadde utrolig gode ski, så jeg må sende en stor takk til smørerne i bua. Jeg merker at jeg har fått mer fart i kroppen. Det må man ha på en 7,5 kilometer kort etappe. Jeg har lært mye av de andre gutta på laget, kanskje spesielt av Petter. Det er moro å se at det fungerer, sier Røthe.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Petter Northug (Foto: SCANPIX)
Petter Northug (Foto: SCANPIX)

Drømmer om VM-stafett
Et av Røthes store mål denne sesongen er å gå 3. etappe i VM-stafetten. Den gode sesongstarten gjør at han ligger et par hestehoder foran Niklas Dyrhaug, som er Røthes største konkurrent i kampen om en plass på laget.

Dersom Dyrhaug skyver Røthe ut av laget vil Martin Johnsrud Sundby etter alle solemerker gå 3. etappe for Norge i Val di Fiemme. Den sindige vossingen er sikker på at Dyrhaug trener som besatt for å vippe ham ut av stafettlaget.

– Det er bare å håpe at han er ute i løypa nå og gjør en god innsats. Jeg er ikke så redd for det. Han kommer til å gå styggfort i Kuusamo til helgen.

– Men han må legge seg i trening for å komme inn på stafettlaget?

– Ja, men han har gått fort på ski før, sier Røthe.