Skipresident Erik Røste (Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix)
Skipresident Erik Røste (Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix)

Skiforbundet vurderer rettslige skritt mot NRK: – Nok er nok

Erik Røste håper at NRK beklager at de sendte omstridt dopingdokumentar.

Skiforbundet innkalte søndag til egen pressekonferanse på Lillehammer i anledning dopingdokumentaren «When heroes lie», som ble sendt på NRK lørdag.

Skiforbundet sendte før helgen ut en pressemelding der de raste mot NRKs planer om å publisere påstandene. Nå går de enda lenger.

– Vi finner oss ikke i måten NRK har behandlet den finske dokumentaren «Når heltene lyger» som ble vist på NRK2 i går. Vi lever av at vi har tillit blant det norske folk. Først og fremst fra alle de foreldrene som sender barna sine på skitrening rundt om i hele landet. De skal vite at de kan sende sine barn til trygge omgivelser med sunne verdier. Det er derfor svært alvorlig for oss når våre aller beste blir beskyldt for systematisk dopingbruk, sier Røste.

Skiforbundet vil vurdere om de skal ta rettslige skritt eller forfølge saken ut fra presseetiske årsaker.

– Vi reagerer derfor kraftig når NRK på en useriøs og overflatisk måte setter spørsmålstegn ved vår troverdighet. Vi er skuffet og overrasket over at en av Norges mektigste mediemenn, kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas, utøver så dårlig dømmekraft som han har gjort i dette tilfelle. For det synes som om det faktisk er Bjerkaas selv som har tatt de viktige avgjørelsene i denne saken, fortsetter skipresidenten.

Forventer beklagelse
Røste håper nå NRK beklager at dokumentaren ble sendt.

– Jeg forventer på vegne av norsk skisport og på vegne av de løperne fra 90- tallet at Bjerkaas selv beklager NRK sine vurderinger ved å la en anonym kilde få denne oppmerksomhet uten noen form for vurdering av kildens troverdighet og uten noen konkret dokumentasjon. Dessverre mistet NRK etter vår oppfatning kontrollen på denne saken. Det ene tok det andre og til slutt så håper jeg at de sitter med en svært flau smak i munnen. De ble løpende etter, i stedet for å være rakrygget og beklage at det var en feilvurdering å løfte denne anonyme kildens påstander til toppsaken på Dagsrevyen, med oppfølging i Dagsrevyen dagen etter, sier han.

– For meg handler dette om at nok er nok. Dette handler om at det går en grense for hva vi kan finne oss i. Det handler om grove udokumenterte beskyldninger mot noen av landets flotteste idrettsutøvere, sier Røste.

Det har ikke NRK tenkt til å gi. Det sier kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas til NRK.no søndag kveld.

Han avviser også at hans engasjement i saken har gitt den anonyme kilden mer troverdighet.

– Mitt engasjement er basert på presseetisk forsiktighet. Når det fremkommer sånne påstander, må vi gi anledning til imøtegåelse, og vi må gjøre ekstra arbeid med å sikre oss at den anonyme kilden finnes, som det blir påstått i filmen. Det var bakgrunnen for mitt engasjement, sier Bjerkaas

– Samarbeidet har fått en knekk
Den finske dokumentarfilmen har skapt sterke reaksjoner i hele Ski-Norden etter at den ble sendt på finsk tv tidligere i høst.

Dokumentaren hevder flere norske langrennsløpere dopet seg til suksess på 1990-tallet. Kilden bak påstandene skal være en nordmann som jobbet i miljøet på denne tiden.

Skiforbundet innrømmer at forholdet til NRK nå er anspent.

– Samarbeidet med NRK har fått en knekk. Dette er langt mer enn en uenighet om en journalistisk vinkling. Her er det ikke en tilfeldig journalist som har laget en reportasje. Her handler det om at kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas selv ikke bare har tatt avgjørelsen, men også gjennom sitt personlige engasjement forsterker og underbygger de alvorlige påstandene den angivelige anonyme kilden kommer med. Enkildejournalistikk bør man være forsiktig med. Det samme gjelder anonyme kilder.

Røste mener NRK har bidratt til å hausse opp dokumentaren og sette norsk skisport i et dårlig lys.

– Grunnen til den store oppmerksomheten vi har opplevd de siste dagene skyldes i stor grad NRKs eget behov for å promotere programmet, som de selv har vært med å finansiere. Uten grunnlag i fakta løfter NRK frem en anonym kilde med udokumenterte påstander til første sak i Norges viktigste nyhetskanal, Dagsrevyen, på torsdag, sier Røste.

NRK avviser at de burde ha gjort en troverdighetsvurdering av den anonyme kilden.

– Da ville jeg ha måttet ta standpunkt til hele kildegrunnlaget og kildearbeidet i filmen. Etter min vurdering går det utover det vi kan ta på oss når vi sender denne type dokumentarer, sier Bjerkaas.