Petter Northug (Foto: SCANPIX)
Petter Northug (Foto: SCANPIX)

Northug feiret stafettseier med svensk flagg: – Måtte opprettholde ryktet mitt som gris

Petter Northug feiret stafettseieren med svensk flagg.

Gällivare/Bergen (TV 2 Sporten): Det norske langrennslandslaget har gjort rent bord både på dame- og herresiden under helgens verdenscupåpning i Gällivare. Og seiersmarsjen ble komplett da det herrene tok en overbevisende seier på stafetten søndag.

Hadde forhåndsbestilt flagget
Petter Northug jr. kunne gå alene i mål etter at Sjur Røthe hadde skapt en solid førsprang før ankeretappen. Da Northug kom inn på stadion tok han like godt med seg et svensk flagg over målstreken for å gni det inn for hjemmefansen.

Det var en på sisterunden som håpet jeg skulle tryne og brekke skiene, og det var mange som sukket hver gang jeg gikk rundt en sving.

– Muligheten til å ta flagget var fantastisk. Jeg håper jo at det gjør litt ekstra vondt for svenskene. Jeg er jo så hatet her fra før, så det kan ikke bli så mye verre, sier Northug.

– Hadde du bestilt det på forhånd?

– Ja, det var forhåndsbestilt. Jeg sa før jeg gikk ut at jeg ville ha det i svingen, sier Northug.

Les også: Cologna om Northug: – Han er blyg og stille

– Du hadde tro på lagkameratene dine?

– Ja, jeg hadde det. De viste i går at de er sterke.

Skikongen merket at tilskuerne ikke likte at han var så suveren.

– Det var en på sisterunden som håpet jeg skulle tryne og brekke skiene, og det var mange som sukket hver gang jeg gikk rundt en sving. Det gir meg motivasjon, sier Northug.

TV 2 Play: Se intervju med Northug og resten av stafettvinnerne her!

– Må gjøre ting som en gris gjør
Northug ble kalt gris da han ventet på Marcus Hellner på målstreken under VM i Oslo. Det er det ingen grunn til å forandre på, skal vi tro Northug.

– Jeg må jo opprettholde ryktet mitt som gris. Da må jeg gjøre ting som en gris gjør. Som å ta med seg et flagg over mål, gliser Northug.

Les også: Svensk journalist: – Derfor elsker og hater vi Northug

– Var det hån eller heder?

– De to og en halv prosentene i Gällivare som likte meg litt hater meg nå, smiler Northug.

Pratet skit etter målgang
Da Northug kom i mål ble han møtt av tre glade lagkamerater. Northug slengte noen meldinger som fikk resten av gjengen til å bryte sammen i latter.

– Det er mye intern humor. Det første vi gjør er å sjekke at ingen har på seg mikrofon. Så prater vi skit. Deretter går vi i mixed-sonen og prøver å oppføre oss ordentlig, sier Northug.

– Så du Hellner sin spurt? Det sies at han har blitt vassere?

– Jeg synes det ser seigt ut som vanlig, ler Northug.

Bra start for Norge
Eldar Rønning gikk den første klassisketappen for Norge, men bortsett fra en liten offensiv fra svenskens Emil Jönnson, klarte ingen å slite seg fri fra feltet. Lørdagens vinner på 15 kilometer fri teknikk, Martin Johnsrud Sundby, overtok på andreetappen og befant seg etter hvert i en gruppe sammen med Russland og Tyskland. Sverige tapte stadig sekunder og Johan Olsson klarte ikke å holde følge med tettrioen.

Johnsrud Sundby sendte Sjur Røthe ut til den første skøyteetappen i en meget god posisjon, og vossingen visste hva som måtte til.

Les også: Overlegen stafettseier til kvinnene i Gällivare
Les også: Johnsrud Sundby feiret med pupper, kake og champagne

Monsteretappe av Røthe
Alexander Legkov og Tim Tscharnke holdt godt følge da Røthe forsøkte å rykke inn mot stadion etter fem kilometer, men måtte gi tapt da forsøket kom på ny runden etter.

I et vanvittig tempo suste Røthe fra Legkov og Tscharnke, og kunne sende Northug ut på ankeretappen med 17 sekunders forsprang.

Dermed var saken biff. Northug økte avstanden etter fem kilometer, men roet ned tempoet inn mot mål.

Da Northug gikk over mål fikk han tak i et svensk (!) flagg før han snudde seg spørrende bakover.

Søndagens løp var med andre ord intet annet en maktdemonstrasjon av de norske langrennsgutta.

Vi fulgte stafetten:

13:18: Northug feirer like godt med et svensk flagg når han sklir over målstreken. – Hvor blir dere av? ropte Northug da han gikk over målstreken.

13:16: Petter Northug jr. går Norge i mål til en overlegen seier, mens det kjempes om andreplassen like bak. Der er Marcus Hellner helt rå i sprinten og slår Russlands Ilia Chernousov.

13:11: Norge fikser dette. Northug passer 5 kilometer og har 34 sekunder ned til en gruppe på fem lag. Hellner har gått Sverige tilbake i løpet og jakten på andreplassen.

13:06: Northug passerer 2,5 kilometer og avstanden ned til Russland og Tyskland har økt. Når er det 24 sekunder ned. Sverige og Marcus Hellner kommer halsende bak med kun seks sekunder opp til duoen.

13:02: Ved veksling har Røthe sørget for at ankermann Petter Northug jr. har 17 sekunder ned til jaktende Russland og Tyskland.

12:59: Røthe gjør det igjen, men denne gangen fungerer rykket. Legkov klarer ikke å holde følge og det blir mange sekunder ned til Russland og Tyskland.

12:55: Sjur Røthe rykker inn mot stadion. Vossingen får luke på Russland og Tyskland, men avstanden blir tettet når Røthe passerer 5 kilometer.

12:52: Norge, Tyskland og Russland er samlet ved 2,5 kilometer. Sverige har gått forbi gruppen bak, men tar ikke inn på gruppa i tet.

12:49: Russlands Legkov faller og taper terreng til Norge og Tyskland. Russeren kjemper seg tappert tilbake i tet, men måtte bruke betydelige mengder krefter der.

12:47: Trioen i tet går inn mot veksling og har hele 14 sekunder ned til neste lag, som er Kasakhstan. Sveirge har falt ned til niendeplass, 19,5 sekunder bak.

12:45: Sverige ved Johan Olsson taper sekund etter sekund inn mot veksling. Johnsrud Sundby ser frisk ut, men har Russland og Tyskland på bakskiene.

12:42: Løperne passerer 5 kilometer og stillingen er lik som ved forrige passering. Norge 2 passerer drøyt 25 sekunder bak tetgruppa.

12:36: Sverige, Russland, Norge og Tyskland passerer 2,5 kilometer på den andre etappen. Firergruppen har luke på tre sekunder ned til Frankrike.

12:30: Emil Jönsson smeller til fra front og får luke til Russland og Norge. Men klarer ikke å holde trykket opp inn mot veksling. Norge veksler på tredjeplass, bare sekunder bak Sverige og Russland. Martin Johnsrud Sundby går andreetappen for Norge. Andrelaget til Norge passerte på sjuendeplass, 12,4 sekunder bak. Petter Eliassen går andreetappen for Norge 2.

12:25: Feltet passerer ved fem kilomter. Fortsatt samlet i front. Sveriges førstelag ved Emil Jönsson er først, med de to norske lagene på plassene bak.

12:20: Et samlet felt passerer den første mellomtiden ved 2,5 kilometer. Sverige 2 leder an, med Russland og Norge hakk i hæl.

De norske lagene:
Norge 1: Eldar Rønning, Martin Johnsrud Sundby, Sjur Røthe, Petter Northug
Norge 2: John Kristian Dahl, Petter Eliassen, Finn Hågen Krogh, Anders Gløersen.