OVERLEGEN: Marit Bjørgen vant mini touren i Kuusamo. (Foto: Bendiksby, Terje/NTB scanpix)
OVERLEGEN: Marit Bjørgen vant mini touren i Kuusamo. (Foto: Bendiksby, Terje/NTB scanpix)

Dobbelt norsk i verdenscupåpningen

Marit Bjørgen vant sin 56. verdenscupseier.

Gällivare/Bergen (TV 2 Sporten): Marit Bjørgen måtte kapitulere i forrige helgs langrennsåpning på Beitostølen da Therese Johaug smadret konkurrentene, men i lørdagens verdenscupåpning i Gällivare var 32-åringen tilbake slik vi kjenner henne.

Med en vanvittig utgangsfart ledet Bjørgen ved samtlige passeringer og kunne til slutt gå i mål 12,6 sekunder foran Therese Johaug. Amerikanske Kikkan Randall leverte så til de grader varene, og tok tredjeplassen bak de to norske jentene. Hjemmeyndlingen Charlotte Kalla gikk inn til fjerdeplass.

Se reportasje fra rennet i videovinduet øverst!

– Jeg hadde fantastisk gode ski. Da er det artig å gå. Det var ikke det beste løpet jeg har gått, men det viser at jeg har en solid grunnmur, sier Bjørgen til tv2.no.

Kroppen spilte på lag
Skidronningen var ekstra spent før åpningsrennet.

– Jeg var litt spent på om kroppen ville spille på lag. Den spilte mer på lag enn forrige helg. Det er jeg veldig fornøyd med. Jeg hadde åtte sekunder på to kilometer. Derfra gikk jeg ganske jevnt, sier Bjørgen.

Bjørgen gikk ut ett minutt bak Justyna Kowalczyk. Den polske jenta fikk selskap av Bjørgen ca. halvveis i løpet. Det motiverte Bjørgen.

– Det var en fordel for meg. Da pushet jeg enda mer for å klare å ta ryggen hennes. Hun gikk pent til side da hun hørte at jeg kom. Men det er ikke så overraskende. Hun gikk ikke så fort på dette tidspunktet i fjor heller. Hun er en dame å regne med til vinteren, sier Bjørgen.

Kowalczyk var skuffet etter målgang.

– Jeg pleier aldri å havne på pallen i de første rennene i sesongen, men 27. plass er ikke bra, medgir Kowalczyk.

Forrige helg gikk Bjørgen i mål 52 sekunder bak Johaug. Det irriterte Rognes-jenta.

– Man blir irritert på seg selv. Jeg har vært med i gamet såpass lenge og vunnet så mange skirenn, og da vil man stå øverst. Jeg sa til meg selv denne uken at på lørdag har jeg lyst til å vinne, sier Bjørgen.

Se intervju med Marit Bjørgen her (artikkelen fortsetter under):

681249

– Beste sesongåpningen jeg har hatt
Therese Johaug var også strålende fornøyd med prestasjonen i Gällivare.

– Jeg er veldig fornøyd selv. Det er en løype som ikke passer meg. Det var mange svinger og høy fart. Jeg synes jeg taklet det på en bra måte. Det er den beste sesongåpningen jeg har hatt, så jeg må være fornøyd med det. Jeg har ikke vært på pallen i sesongåpningen tidligere. Det tyder på at jeg har tatt et steg, sier Johaug til TV 2.

Vibeke Skofterud slo til med en godkjent sjetteplass, mens det gikk hakket tyngre for storkanonen Justyna Kowalczyk. Den polske jenta er en av hovedutfordrerne til å vinne verdenscupen, men klarte kun å klokke inn til en svak 27. plass.

Se intervju med Therese Johaug her:

681252

Vi fulgte kvinnenes 10 kilometer fri teknikk:

11:31: Marit Bjørgen avslutter som hun startet. Går i mål 12,6 sekunder foran Johaug og tar sin 56. seier i verdenscupen. Det ble dobbelt norsk i verdenscupåpningen! Kowalczyk går inn til en 27. plass og tar såvidt verdenscuppoeng. Vibeke Skofterud ender på sjetteplass.

11:30: Therese Johaug tar ledelsen når hun passerer mål. Det går mot dobbelt norsk i Gällivare!

11:29: Charlotte Kalla tar ut alt hun har av krefter inn mot mål, men går inn til en andreplass. Ett sekund bak Randall.

11:27: Vibeke Skofterud går i mål til en foreløpig tredjeplass.

11:24: Marit Bjørgen taper noen sekunder, men passerer drøyt sju sekunder foran Johaug ved 6,9 kilometer. Bjørgen er også i ferd med å ta igjen Kowalczyk!

11:22: Therese Johaug passerer til ledelse ved 6,9 kilometer, drøyt ti sekunder foran Randall.

11:21: Ny amerikansk jente i ledelse. Kikkan Randall går i mål sekunder foran Brooks.

11:18: Holly Brooks leder fremdeles i mål etter at 50 løpere har fullført sine løp.

11:14: Marit Bjørgen starter råsterkt og passerer åtte sekunder for Kalla. Kowalczyk starter svakt og er et stykke bak de beste.

11:13: Therese Johaug passerer tre tideler bak Kalla ved 2,3 kilometer.

11:12: Charlotte Kalla passerer 2,3 sekunder foran Korosteleva ved 2,3 sekunder og legger dermed press på favorittene.

11:09: Marit Bjørgen starter sitt løp, samtidig som Vibeke Skofterud passerer fire sekunder bak Korosteleva ved 2,3 kilometer.

11:07: Heidi Weng passerer 14, 3 sekunde bak Korosteleva ved 2,3 kilometer.

11:02: Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Heidi Weng og Kristin Størmer Steira har startet sine løp. Snøen begynner å lave ned i Gällivare.

11:00: Elena Korosteleva leder foreløpig ved passering 2,3 kilometer, men taper mot Holly Brooks. Er 10,7 sekunder bak den amerikanske jenta ved 6,2 kilometer.

10:55: De første løperne begynner å komme i mål. Holly Brooks går inn til foreløpig bestetid, drøyt 55 sekunder foran Maria Gräfnings.

10:49: Martine Ek Hagen passerer 7,7 sekunder bak Holly Brooks ved 2,3 kilometer.

10:45: Flere av de norske løperne har startet. Ved første mellompassering etter 2,3 kilometer er det amerikanske Holly Brook som leder etter at 20 løpere har passert.

10:36: De første løperne har startet, og Maria Gräfnings er første kvinne til å passere 2,3 kilometer.