VANT STAFETTEN: Petter Northug gikk over mål på stafetten under VM i Oslo i 2012 like foran svenskenes ankermann Marcus Hellner. (Foto: Poppe, Cornelius/NTB scanpix)
VANT STAFETTEN: Petter Northug gikk over mål på stafetten under VM i Oslo i 2012 like foran svenskenes ankermann Marcus Hellner. (Foto: Poppe, Cornelius/NTB scanpix)

Svensk journalist: – Derfor elsker og hater vi Northug

Petter Northug har en spesiell plass i svenskenes hjerter.

Gällivare (TV 2 Sporten): For drøyt ett og et halvt år siden terget Petter Northug på seg hele Sverige da han stoppet på målstreken og ventet på Marcus Hellner på stafetten i VM.

Det fikk SVT-experten Jonas Karlsson til å rase.

– Han er en gris, freste Karlsson.

Flere andre hengte seg på. Expressen-journalist Tomas Pettersson skrev i etterkant av episoden at hvis han hadde vært Hellner, så hadde han slått til Northug.

Les også: Northug om Hellners storstue: – Skal jævla lite til for å få navnet sitt på stadion

– Verdensledende til å fyre oppunder
Pettersson roet seg kjapt ned. Noen få timer seinere synes han hele opptrinnet bare var underholdene. Pettersson innrømmer at Northug har en egen evne til å irritere svenskene.

– Han skusler aldri bort en mulighet til å fyre oppunder rivaliteten mellom Norge og Sverige. I den sjangeren er han verdensledende. Generelt har svenskene et elsk- og hat-forhold til Petter. Man vil at svenskene skal vinne, men vi synes også det Petter holder på med er ganske gøy, sier Pettersson til tv2.no.

Les også: Hjelmeset: – Veldig bra for Hellner at Petter terger ham
Les også: Northug vil ikke provosere svenskene: – Må raskt komme meg i et telt, skifte og reise vekk

– Kan terge og være «kaxig»
Expressen kåret Northug til Sveriges heteste idrettsstjerne i 2011, foran navn som Zlatan Ibrahimovic, svømmeren Therese Alshammar, rytteren Rolf-Göran Bengtsson og hockeyspilleren Daniel Sedin. Pettersson forklarer hvorfor Northug fascinerer «söta bror».

– Det er to ting som er spesielt med Petter. Det ene er måten han verbalt utfordrer svenskene på, gjennom å terge og å være «kaxig». Det andre er måten han vinner løp på. Han har forandret en hel skiverden med sin spurt og sitt taktiske opplegg. Han har tilført en ny dimensjon. Svensker elsker, akkurat som nordmenn, langrenn. Av og til kommer det noen slike banebrytende personer som jeg synes han er, sier Pettersson.

Les også: Northug kåret til årets heteste idrettsnavn i Sverige
Les også: Galgenhumoristisk Northug tror Johaug hadde slått ham

Verbal feide med Jönsson
Emil Jönsson hevdet at Petter Northug vegret seg for å hilse på ham da det norske landslaget i høst trente sammen med svenskene i Italia.

– Han hilser knapt. Han prater knapt med oss, sa Jönsson til Aftonbladet.

– Han holder seg unna når vi trener. Det må være slitsomt, og det ser ikke veldig gøy ut, la Jönsson til.

Northug tok igjen noen uker seinere.

– Jeg føler ikke at jeg trenger å hilse på Emil Jönsson, sa Northug på Beitostølen.

Pettersson synes det er gøy at svenskene av og til svarer med samme mynt.

– Emil Jönsson liker å prate høyt. Han er litt Petter-aktig. Men det er ingen i verden som er like god til å prate som Petter. Jönsson liker Petter, og man må huske på at det er et spill for galleriet. Han kaller alltid Petter for en «fin kille». Men det er ingenting Emil heller vil enn å slå Petter i en spurt, sier Pettersson.

Han har ingen tro på at Northug kjører en kopi av målgangen i Holmenkollen i Gällivare.

– Det tror jeg ikke Petter gjør. Publikum ville buet ganske kraftig, tror jeg, ler journalisten.