Erik Røste (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)
Erik Røste (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)

Skiforbundet raser mot finske dopingpåstander: – De er grove og krenkende

Skipresidenten forstår ikke hvorfor NRK vil sende omstridt dopingdokumentar.

Den finske dokumentarfilmen «When heroes lie» skapte overskrifter da den ble sendt på tv i Finland tidligere i høst.

Dokumentaren hevder flere norske langrennsløpere dopet seg til suksess på 1990-tallet. Kilden bak påstandene skal være en nordmann som jobbet i miljøet på denne tiden.

Lørdag skal dokumentaren sendes på NRK, noe som får Skiforbundet til å rase.

– I dokumentaren som skal vises på NRK lørdag kveld, hevdes det at norske langrennsløpere på 90-tallet var dopet. Dette understøttes av en anonym norsk kilde som ifølge filmskaperen var sentral i norsk langrenn i denne perioden. Dette er udokumenterte påstander som får stå helt uimotsagt, skriver de i en pressemelding.

– Norges Skiforbund er overrasket og svært kritisk til NRKs prioritering og dekning. NSF registrerer også det uvanlige i at NRK følte det nødvendig å intervjue kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas i Kveldsnytt om den journalistiske vurderingen. Det uvanlige i at Bjerkaas ikke ønsker å vurdere troverdigheten til denne kilden, tolker NSF det til at NRK ikke gjør noe journalistisk forskning på og ettergå holdbarheten i påstandene. Påstander som er helt generelle og av den grunn umulig å forholde seg til, og også umulig å forsvare seg i mot.

NRK forsvarer publiseringen
Bjerkaas bekrefter overfor NRK.no at han vet hvem den norske kilden er. Slik forsvarer han hvorfor de har valgt å sende dokumentaren.

– For at vi skal kunne publisere disse påstandene som har vært hevdet før, har vi gjort en sjekk på tre punkter. Finnes det en kilde? Svaret er ja. Er det en kilde som kan ha relevant kunnskap? Svaret er ja. Er kilden sitert korrekt? Svaret på det er også ja. Da publiserer vi dokumentaren, sier Bjerkaas.

– Vi måtte selvfølgelig vurdere redaktørarbeidet jeg har beskrevet. Vi måtte forsikre om at kilden finnes, at kilden er relevant og at kilden er sitert rett. Det har vi gjort, sier han.

– Vil ramme en rekke enkeltpersoner
Skipresident Erik Røste var selv landslagssjef for langrennsløperne på 90-tallet. Han mener mistenkeliggjøringen av utøvere som Bjørn Dæhlie, Thomas Alsgaard og Bente Skari er svært krenkende.

– Jeg er både kritisk til og overrasket over de journalistiske vurderingene til NRK-ledelsen i denne saken. Det fremsettes grove, krenkende, udokumenterte påstander fra en anonym kilde som vil ramme en rekke enkeltpersoner, toppidrettsutøvere og en hel idrett uten at det er mulig og etter gå påstandene. På tross av dette alvoret vil NRK-ledelsen verken vurdere den anonyme kildens troverdighet eller forsikre seg om at det noen holdbarhet i de påstandene vedkommende får lov til å fremsette. Det er for meg uforståelig, fastslår han i pressemeldingen.

Røste har følgende svar på den norske langrennssuksessen.

– Den gang, i likhet med i dag, var de gode prestasjonene et resultat av gode ski, vellykket høydetrening og utøvere som trente best i verden.