Bruktbil som begynner å få mange år på baken kan være svært risikabelt. Pass spesielt godt på hvis du kjøper fra privatperson.
Bruktbil som begynner å få mange år på baken kan være svært risikabelt. Pass spesielt godt på hvis du kjøper fra privatperson.

"Strøken" bruktbil var full av feil

Selger fraskriver seg alt ansvar – hva gjør du da?

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny. Uheldig bruktbilkjøper her, jeg kjøpte i vår en Golf GTI fjerde generasjon og i annonsen skrev selger at bilen var strøken. Jeg sjekket ikke mer på den og trodde jeg hadde gjort et veldig godt kjøp, men sånn er det nok ikke for nå har bilen akkurat vært på EU-kontroll og det viser seg at jeg må ut med store penger for å få den godkjent.

Lista er lang. Det må byttes bremser både foran og bak og det er feil med eksosen og støtdemperne bak og en fjær er også knekt. De sa også at det er rust som vil bli farlig hvis den ikke blir tatt snart.

I tillegg til dette har jeg merket noe feil med airconditionen, med at den noen ganger ramler helt ut. Den ene vindusheisen er det også noe galt med. Noen ganger går den plutselig bare ned av seg selv.

Jeg har ringt og mailet selgeren, men han sier at dette er helt nytt for han og at jeg må regne med at det kan være noe plukk med en bruktbil som er snart 13 år. Med strøken sier han at han mente at den er veldig fin i lakken og at felger og hjul er fine. Det stemmer også det. Det var mye av grunnen til at jeg kjøpte. Han sier også at han ikke har peiling på bil og at han kunne vite om alt dette. Hva gjør jeg da??? Må innrømme at jeg er temmelig i villrede, særlig når jeg ikke har råd til alt dette nå.

Benny svarer:

Hei du! Trist å høre en sånn historie, dessverre er det mange bruktbilkjøpere og -eiere som er i samme båt som deg. På en så gammel bil kan det meste gå galt – når som helst. Og naturligvis er det ekstra bittert når det skjer på en bil man har trodd var i god stand.

Ord som "strøken" er også noen feller i seg selv. For hva vil det egentlig si? Her er jeg redd du vil kunne få ulike definisjoner, alt etter hvem du spør. I mitt hode er strøken at bilen skal være særdeles fin og feilfri, ja nesten som ny.

Jeg har selv sett på biler som ifølge annonsen skulle være strøkne, da jeg fikk se dem var de alt annet enn det. Men det finnes ingen definert fasit, og dermed blir det vanskelig.

I ditt tilfelle kan det jo godt stemme at selger faktisk trodde at bilen var i god stand. Eller vedkommende kan være totalt useriøs og ha løyet deg rett opp i ansiktet. Det er veldig vanskelig å vite. Og når du kjøper fra privatperson, står du også svakere enn om det hadde vært fra en forhandler.

LES OGSÅ: – Hva betyr det egentlig når en bil er strøken?

Spørre og grave

Det store problemet her er at du tydeligvis ikke har fått tatt noen test eller grundig sjekk av bilen før du kjøpte. Det er dessverre en grunn til at det er sterkt å anbefale, særlig når man kjøper bruktbil med noen år på baken. Det ville ha avdekket eventuelle feil og mangler på kjøpstidspunktet. Du kunne krevet prisavslag – eller rett og slett droppet å kjøpe bilen.

Hvis du har tilgang til juridisk hjelp – for eksempel hvis du er NAF-medlem, ville jeg absolutt benyttet meg av det. Da har du i alle fall forsøkt.

Men generelt sett er det vanskelig å komme gjennom med krav til en privat selger, i alle fall når det har gått en stund etter kjøpstidspunktet. Det blir fort påstand mot påstand.

Hvis du fortsatt har kopi av annonsen, må du sjekke nøye om selger der skriver noe du kan bevise er feil. Det samme gjelder i kjøpekontrakten. På generell basis anbefaler jeg å spørre og grave mest mulig om bilen før man kjøper den – og da helst på mail. På den måten får du ut mye informasjon, du kan bedre danne deg et bilde av om selger er seriøs eller ikke og ikke minst: Du kan ha noe håndfast å slå i bordet med hvis det senere viser seg selger ikke har opptrådt ærlig.

Men som sagt: Det er ikke nødvendigvis enkelt å komme noen vei i saker som dette.

Ønsker deg uansett lykke til med jobben, tvi tvi!

LES OGSÅ: – Prøver bilselger å lure meg?


Stort arkiv
Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Nå er det prisras på bruktbil

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: