PÅVIRKER VALGKAMPEN: Barack Obama og motkandidat Mitt Romney må endre valgkampplanene på grunn av uværet «Sandy». (Foto: MANDEL NGAN/Afp)
PÅVIRKER VALGKAMPEN: Barack Obama og motkandidat Mitt Romney må endre valgkampplanene på grunn av uværet «Sandy». (Foto: MANDEL NGAN/Afp)

USA sender krigsskip til Middelhavet

USA sender tre av sine krigsskip til farvannet øst i Middelhavet for mulig evakuering av amerikanere fra Israel, melder CNN.

Men tjenestemenn opplyser at evakuering ved hjelp av krigsskipene er lite sannsynlig.

De fleste amerikanere som ønsker å forlate Israel på grunn av krigshandlingene, gjør det ved hjelp av vanlige flyruter.

LES OGSÅ: FN: Krever våpenhvile mellom Israel og Hamas

Intense forhandlinger

USAs president Barack Obama ringte mandag både Israels president Benjamin Netanyahu og Egypts president Mohammed Mursi for å diskutere krisen.

Mens angrepene fortsetter fra begge sider av konflikten foregår det et intenst diplomatisk arbeid for å få til en snarlig våpenhvile. Mandag kom FNs generalsekretær Ban Ki-moon til Kairo. Egypt leder forsøkene på å forhandle fram en våpenhvile mellom Hamas og Israel.

LES OGSÅ: Egypt: – Indikasjoner på våpenhvile

– USA blokkerte Gaza-resolusjon

Russland beskylder USA for å ha blokkert et forsøk i FNs sikkerhetsråd på å bli enige om en fordømmelse av konflikten mellom palestinerne på Gazastripen og Israel. De hevder at også andre land i rådet stakk kjepper i hjulene for en resolusjon under de intense forhandlingene i New York mandag kveld.

USA forsvarer motstanden med at det er viktig ikke å skade arbeidet i Kairo med å komme fram til en våpenhvile mellom Hamas og Israel.

Ifølge diplomatkilder var det også motstand mot at resolusjonsteksten ikke nevnte Hamas' rakettangrep mot Israel med et ord.

Kvinner og barn lider

Mer enn 100 mennesker er drept så langt i konflikten mellom Hamas og Israel.

Av de drepte er nesten halvparten kvinner og barn, og blant de skadde er halvparten kvinner, barn og eldre, sier den norske legen Mads Gilbert.

LES OGSÅ: Annas (10) var ute og lekte da bombene falt

Som han gjorde i 2009, har han dratt tilbake til Gazastripen for å bistå i hjelpearbeidet på Shifa-sykehuset.

Legen forklarer at blant de 1,7 millioner innbyggerne er over én million 18 år eller yngre.

– Det er opprørende å se alle barn og unge som ligger her skadd. På intensiven sjekket jeg tre barn, på 12, 5 og 3 år, som alle lå i respirator med omfattende hodeskader etter at huset de bodde i ble bombet, sier Gilbert.

– Gaza er et barnefengsel.

(TV 2/NTB)