«Alle» kan vinne verdenscupen i hopp

Anders Bardal er regjerende verdenscupvinner i hopp, men konkurransen om tittelen i 2012/13 blir tøff. En rekke hoppere blir nevnt i kampen om sammenlagtseieren.

Østerrikeren Gregor Schlierenzauer er spillselskapene favoritt, men det virker umulig å peke ut en åpenbar kandidat foran helgens hoppåpning i Lillehammer. Ikke siden Janne Ahonen i 2004/05 har noen klart å forsvare sammenlagtseieren. Anders Bardal og en friskmeldt Tom Hilde, som vant NM-gull i helgen, er Norges fremste håp. Dessuten har Anders Fannemel vist klar framgang. Han tok norgesmesterskapet i stor bakke søndag.

Østerrikerne har vært verdens beste hoppnasjon de siste årene. I tillegg til Schlierenzauer har Thomas Morgenstern, Andreas Kofler og Wolfgang Loitzl alle skumle planer for vinteren. Schlierenzauer vant sammenlagt i 2009, Morgenstern både i 2008 og 2011.

Sveitseren Simon Ammann kan aldri utelukkes. Han vant sammenlagt i 2010. Adam Malysz, som vant verdenscupen fire ganger, har lagt opp, men Polen har fortsatt sterke kort som Kamil Stoch og Maciej Kot.

Tyskland har ikke hatt sammenlagtvinneren siden Martin Schmitt i 2000. Størst forhåpninger har nasjonen til Richard Freitag og Andreas Wank. Slovenia setter sin lit til Robert Kranjec, friskmeldt Peter Prevs og Jurij Tepes. Spesielt sistnevnte virker å ha taklet overgangen til nye hoppdresser uten problemer. Japanerne er ikke helt der de var, men Taku Takeuchi blir trolig å se i toppen.

– Det er umulig å komme med en seriøs tipping før i midten av sesongen om hvem som vinner verdenscupen sammenlagt. Det er kanskje også det som gjør hoppsporten så spennende, sier tyskernes landslagssjef, Werner Schuster, til fisskijumping.com. (©NTB)