Marit Bjørgen (Foto: Bendiksby, Terje/NTB scanpix)
Marit Bjørgen (Foto: Bendiksby, Terje/NTB scanpix)

Bjørgen: – Føler meg trygg på at Kowalczyk er ren

Men skidronningen tror det fortsatt finnes langrennsløpere som doper seg.

Beitostølen (TV 2 Sporten): I kjølvannet av Lance Armstrong-saken har flere tidligere dopere krøpet til korset og innrømmet sine synder. Dopingbølgen som slo over internasjonal sykkelsport traff Norge med full kraft da Steffen Kjærgaard innrømmet dopingbruk fra tiden i US Postal og Chicky World.

LES: Bjørgen om å banke Northug i popularitet: – Blir sånn når man gir mer av seg selv
LES: Heidi Weng: – Jeg er blitt en skikkelig BMW-babe

– Aldri vært renere
Foreløpig har ingen norske langrennsløpere stått frem. På torsdagens pressetreff gikk landslagssjef Vidar Løfshus ut som garantist for at de norske utøverne er rene.

Marit Bjørgen mener langrennssporten har aldri vært så ren som den er nå.

– Jeg vil nok tro at vi har noen tilfeller ennå, men det har skjedd mye siden jeg var med i starten på 2000-tallet, sier Bjørgen.

– Merket du at det var vanskelig å hevde seg?

– Jeg var med i Salt Lake og i Lahti. Da var det store episoder rundt doping. Det har blitt mye bedre i forhold til testing. Antidoping Norge har alltid vært flinke til å teste, men både FIS og WADA er ivrige. De har vært mange ganger hjemme til meg i Norge. Det skjedde jo ikke før, sier Bjørgen.

– Hvor mange ganger har du blitt testet i år?

– I høst har jeg blitt testet to ganger i måneden. Man merket at det var mye mindre testing på oss under sommer-OL. Det var lite i vår og sommer, og så har det blitt mer i høst, sier Bjørgen.

– Skulle du ønske at du hadde blitt testet enda oftere?

– Tja. I forrige VM-sesong ble jeg testet flere ganger i uken. Da hadde man fokus frem mot et mesterskap. Det vil jeg tro vil skje frem mot Val di Fiemme, sier Bjørgen.

LES: Ari Behn om Johaug: – Hun er slik Gud skapte kvinnen
LES: Smøretips fra landslaget: Slik får du superski i vinter

Tror på Kowalczyk
Justyna Kowalczyk har tidligere vært kritisk til Bjørgens bruk av astmamedisin. Bjørgen presiserer at hun har sitt på det tørre. Skidronningen bryr seg lite om hva andre mener.

– Antidopingmyndighetene har nok oversikt. De har sikkert sett at blodverdiene mine er stabile, og at de derfor bruker tid på personer som det er knyttet mistanke til, sier Bjørgen.

– Tror du andre land er like flinke å teste som Norge?

– Det er nok ikke alle land som er like flinke til å teste som Antidoping Norge, men jeg ser at det har skjedd en stor forandring. Vi gikk World Cup i Russland i år, og da ble utøvere testet av Antidoping Russland. Det har nok aldri skjedd før, sier Bjørgen.

– Mistenker du noen utøvere for å dope seg?

– Jeg vil ikke si at jeg mistenker noen, men man hører jo rykter i miljøet. Man tenker sitt, men jeg tenker aldri at «hun er dopet». Jeg stoler på systemet. For meg er alle som ikke er tatt rene, sier Bjørgen.

– Føler du deg trygg på at Justyna Kowalczyk er ren?

– Ja, det gjør jeg. Jeg er sikker på at Kowalczyk blir like ofte testet som jeg, sier Bjørgen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Justyna Kowalczyk (Foto: SCANPIX SWEDEN/Reuters)
Justyna Kowalczyk (Foto: SCANPIX SWEDEN/Reuters)

Den polske jenta blir trolig Bjørgens store konkurrent i vinter. Bjørgen kjenner at hun er spent på hva Kowalczyk vil vise frem i verdenscupen.

– Det er klart jeg er nysgjerrig på om hun har tatt nye steg og utviklet seg i sommer, sier Bjørgen.