Yaw Ihle Amankwah Sandefjord (Foto: Digitalsport/Morten Olsen)
Yaw Ihle Amankwah Sandefjord (Foto: Digitalsport/Morten Olsen)

Alt du trenger å vite om kvalifiseringen til Tippeligaen

I kveld braker det løs når Mjøndalen møter Bodø/Glimt, og Ull/Kisa reiser til Sandefjord for å spille de første playoff-kampene.

Se kveldens kamper på TV 2 Sumo og TV 2 SPORT og TV 2 SPORT 2

Etter dramatiske sluttminutter i den 30. serierunden i Adeccoligaen ble det klart at det er Sandefjord Fotball, Mjøndalen IF, Bodø/Glimt og Ull/Kisa som erobret plassene 3-6 på tabellen og dermed skal spille kvalik om en plass i Tippeligaen 2013.

Tabell
3. Sandefjord 16-7-7 44-29 +15 55 poeng
4. Mjøndalen 16-7-7 52-43 +9 55 poeng
5. Bodø/Glimt 13-9-8 59-36 +23 48 poeng
6. Ull/Kisa 14-2-14 45-39 +6 44 poeng

Hvordan avvikles Play-off?
Slik spilles kvalikkampene til neste års Tippeliga:
14. november 19.00 Sandefjord – Ull/Kisa
14. november 19.00 Mjøndalen – Bodø/Glimt
17. november 18.00 Vinner kamp 1 mot Vinner kamp 2 (Vinner kamp 1 hjemme)
21. november 19.00 Vinner ”Adeccofinale” – 14. plass Tippeligaen
24. november 19.00 14. plass Tippeligaen – Vinner ”Adeccofinale”

Hvilke regler er det for gule og røde kort i årets play off?
Gule kort blir strøket etter hver kamp, slik at man ikke kan komme til å sone karantene i noen av kampene. Dette på grunn av at adeccoligalagene spiller flere kamper enn tippeligalaget, og i så måte ville risikoen vært større for karantene med flere kamper å spille.

Pådrar derimot en og samme spiller seg to gule kort i samme kamp, noe som til sammen blir rødt kort, må han sone neste kamp.

Direkte rødt kort innebærer også karantene neste kamp. Får man disiplinærstraff i tillegg, noe som resulterer automatisk i to kampers karantene, må de sones i kvalikspillet.

Hvordan har lagene gjort det mot topplagene i Adeccoligaen i år (topp 6)?
Som vi ser av tabellen øverst i artikkelen, er det veldig stort sprik i antall poeng de ulike lagene har sanket i årets sesong. I tillegg er det også interessant å se om noen av lagene er best mot svakere plasserte lag, eller om de tar godt med poeng mot topplag. For det er jo mot topplag de skal spille i denne kvaliken.

Av 30 mulige poeng mot de andre fem lagene på topp 6 har vi denne rangeringen:
1. Sandefjord 4-3-3 14-11 +3 15 poeng
2. Bodø/Glimt 4-2-4 20-13 +7 14 poeng
3. Mjøndalen 3-2-5 11-21 -10 11 poeng
4. Ull/Kisa 2-1-7 11-17 -6 7 poeng

At Mjøndalen har tapt halvparten av kampene sine mot topplag bør være et varsku, ettersom de møter Glimt som scorer i bøtter og spann mot lag i toppen av tabellen.

Det vi kan lese oss til ut i fra denne tabellen er at Sandefjord har vært gode mot bra motstand, noe som også Glimt har vært tross i at de har hele syv poeng mindre totalt. At Mjøndalen har tapt halvparten av kampene sine mot topplag bør være et varsku, ettersom de møter Glimt som scorer i bøtter og spann mot lag i toppen av tabellen. Skal man legge denne tabellen til grunn ser det meget stygt ut for Kisa. Selvfølgelig er dette mer et cupspill med mer rom for tilfeldigheter, men med kun to seire av ti mulige mot topplag kan det bli vrient å antageligvis måtte vinne to-tre på fire kamper.

SANDEFJORD-ULL/KISA (TV 2 Sumo og TV 2 SPORT 14. november kl. 19)
Innbyrdes oppgjør i år mellom Sandefjord og Ull/Kisa har endt med fire poeng til Sandefjord og ett til Kisa. Seieren kom på Komplett.no Arena da hjemmelaget vant 2-0.

Sandefjord er et brukbart hjemmelag, men vi hadde kanskje ventet at de skulle ta flere poeng på eget naturgress. De står med 8-5-2 og 23-12 i målscore, som har gitt 29 poeng.

Ull/Kisa er på sin side et brukbart bortelag, men har ikke vunnet mer en to av sine siste ti bortekamper. Laget står med 6-0-9 og 19-22 i målscore, som har gitt 18 poeng.

Sandefjord har på sine fem siste kamper i serien 2-1-2 og spilte siste kamp uavgjort 0-0 hjemme mot bunnlaget Bærum.

Ull/Kisa har på sine fem siste kamper i serien 3-0-2 og tapte sin siste kamp i serien 1-2 for desperat kjempende Bryne.

SANDEFJORD
Hadde kvalikplassen i sin hule hånd og kunne til og med hvile spillere i den siste runden av serien. Jaiteh sonet karantene, og er tilbake til denne kampen. Austbø vokter buret, det er vi sikre på. Bindia er opptatt med landslagsspill og derfor fortsetter Reppesgård Hansen som høyreback, der han spilte sist mot Bærum. Resten av fireren gir seg selv, med Dimitriadis og Amankwah som stoppere og Brix som venstreback. Sentralt på midten kommer Jaiteh inn for Gustavsen som vikarierte i helgen, der spiller han sammen med Torp - tror vi. På kantene er det kamp mellom Dieng, Hansen, Leigh og Lamøy om å bekle de to rollene. På topp velges Aas sammen med enten nevnte Hansen eller Saaliti.

Karantener: Ingen

Skader: Gabrielsen, Røyrane

Antatt lagoppstilling: Austbø – Reppesgård Hansen, Dimitriadis, Amankwah, Brix – Torp, Jaiteh – Leigh/Dieng/Hansen, Aas, Lamøy – Hansen/Saaliti

ULL/KISA
Kisa hadde en tøff kamp hjemme mot Bryne sist som til slutt endte med tap. Nordnes fikk seg en stygg smell og er usikker som høyreback til denne kampen. Er han ute kommer duellsterke Rosenkilde inn. Usikker er også lagets ubestridte førstekeeper Origi, da han er innkalt til landslagsopprdag med Kenya. Kisa håper i det lengste han kan bli i landet, hvis ikke starter habile Vangen mellom stengene. Resten av laget tror vi blir det samme som siste seriekamp, med mindre Erlandsen ønsker de lange innkastene til Holmen fra start og setter Mork på benk.

Karantener: Ingen

Skader: Nordnes, Moen Hansen, Soltvedt

Antatt lagoppstilling: Origi/Vangen – Nordnes/Rosenkilde, Andresen, Flittie Onstad, Kristoffersen – Mork/Holmen, Jørstad, Adebahr, Kind Mikalsen – Dos Santos, De Vita Jensen

KAMPVURDERING
Vi holder Sandefjord som soleklare favoritter i dette oppgjøret. Mye på grunn av statistikken Kisa har mot topplag, men med grunnlag i de to kampene som er spilt de i mellom i år. Vi har overvært begge oppgjørene, og det har vært tydelig at Sandefjord er et bedre lag enn gjestene. Men Kisa har mye rutine i laget, er godt organisert og er mestere til å dra ned tempo og lage dårlig rytme i kampene. Og det liker vertene ikke noe særlig, slik at hvor lengre kampen går uten mål jo større tro har vi på at bortelaget vil kontre inn en scoring eller to. For vi har sett Sandefjord gi fra seg mange kontringsmuligheter i mot i år, og det kan være nøkkelen for bortelaget å utnytte.

MJØNDALEN-BODØ/GLIMT (På TV 2 Sumo og TV 2 SPORT 14. november kl. 19)
Innbyrdes oppgjør mellom lagene har endt med fire poeng til Mjøndalen og ett poeng til Glimt. Seieren til Mjøndalen kom på eget kunstgress på sensommeren, en noe heldig sådan.

Mjøndalen er et meget godt hjemmelag, ja Adeccoligaens nest beste sådan. De står med 11-2-2 og 32-18 i målscore, noe som har gitt hele 35 poeng på Mjøndalen Stadion. Mjøndalen har tre strake seire på eget kunstgress.

Glimt på sin side er et middels bortelag, og står med fire tap og kun en seier på sine fem siste bortekamper. Laget har 3-6-6 på fremmed grunn og har en målscore på 20-22, noe som har gitt laget 15 poeng på utebane. Glimt har faktisk bare to seire på sine siste tolv bortekamper!

Mjøndalen har på sine fem siste kamper i serien 3-1-1, og vant i sist kamp 4-2 mot kvalikjagende Kamma.

Glimt har på sine fem siste kamper i serien 2-1-2, og vant faktisk noe ufortjent sin siste kamp med hele 4-0 over Hødd.

MJØNDALEN
Mjøndalen tok heller ingen sjanser med halvskadde spillere sist kamp, og lot både Karlsen og Kortgaard Ingebretsen sitte på benken, samt at Stokke, Diomande og Helton var utelatt fra troppen. Keeper Forn pådro seg en antydning til strekk rett før pause, og er usikker til oppgjøret. I så fall står rutinerte Rotevatn i mål. Rønningene måtte gi seg som høyreback, og inn for han kommer Helton eller Granås. Hvis ingen av de er spillbare trekkes Midtgarden ned som back. På høyrekant starter Ohr som vanlig, og på midten spiller Idris og Karlsen. På venstrekant tror vi Midtgarden starter hvis han ikke spiller back. På topp har vi tro på Kortgaard Ingebretsen som hengende spiss bak Kirkevold. Hvis Diomande er klar vil han spille venstrekant og skyve Midtgarden opp som spiss. Da spiller nok Kortgaard Ingebretsen stopper for Bernstein ved siden av Sundli.

Litt mye om og men med laget til Mjøndalen, men det er på grunn av bra dekning i troppen og at det er en god del usikre kort til denne kampen.

Karantener: Ingen

Skader: Granås, Diomande, Helton, Rønningene, Forn, Strange ¨

Antatt lagoppstilling: Forn/Rotevatn – Helton/Granås/Midtgarden, Berntstein, Sundlig, Solberg – Ohr, Idris, Karlsen, Midtgarden/Diomande – Kortgaard Ingebretsen, Kirkvold

BODØ/GLIMT
Glimt vant til slutt komfortabelt mot Hødd, men måtte lenge slite i den kampen og stilte maks mannskap for å være sikre på kvalik. Sané sto over med karantene og er tilbake til denne kampen. Berg er på bedringens vei, men rekker nok ikke denne. Londak spilte halt, og er han ikke restituert så kommer rutinerte Kolstad inn. Sané starter som stopper på bekostning av unge lovende Pedersen, resten av laget blir det samme.

Karantener: Ingen

Skader: Nordberg, Berg

Antatt lagoppstilling: Londak/Kolstad – Jakobsen, Sané, Braaten, Imingen – Knarvik, Badou, Berntsen – Sylling Olsen, Dantas, Johansen

KAMPVURDERING:
Mjøndalen er en naturlig favoritt i kraft av hjemmebane, og det faktum at de har vært klare for kvalik et par uker allerede og derfor fått hvilt viktige brikker. Men

Bodø er gode mot gode lag og var meget gode sist mot Mjøndalen borte selv om de tapte. Men samtidig er de et svakt bortelag og har ikke vunnet på tolv kamper på fremmed grunn. Vi mener dette er et mye mer åpent oppgjør enn den andre kampen, og vil i utgangspunktet ikke si så mye om kamputfall. Men det Glimt presterte før pause sist mot Hødd er ikke godt nok til å vinne her, de må opp på sitt beste nivå og da kan de slå ut Mjøndalen!