AVBBergogDagBane
AVBBergogDagBane

Villas-Boas før sitt første Nord-London-derby: – Lidenskapen er ekstremt stor

Forrige gang Arsenal og Tottenham møttes var den samme helgen Spurs-sjefen vant sin siste kamp som Chelsea-manager. Nå er portugiseren klar for Emirates for første gang.

Se Arsenal-Tottenham lørdag 17. november klokken 13:45 på TV 2 PL HD 1 eller tv2sumo.no!

Se West Bromwich-Chelsea på TV 2 PL HD3 eller tv2sumo.no lørdag 17. november klokken 13:45!

Samme helg som Harry Redknapp ledet sitt siste Nord-London-derby vant André Villas-Boas sin siste kamp som Chelsea-manager. Snaue ni måneder senere drar samme Villas-Boas lørdag til Emirates for første gang, nå som ansvarlig for de liljehvite fra White Hart Lane.

– Jeg har fått høre det mye de siste to ukene, for å være ærlig. Styreformannen og folk har snakket om det, så man forstår viktigheten av oppgjøret. Man forstår på fansen at dette er en kamp hvor lidenskapen er ekstremt høy, sier portugiseren forut for lørdagens oppgjør.

Se intervjuet med Villas-Boas i videovinduet øverst!

– Det er en kamp som representerer tre poeng i ligaen, men med historien i Nord-London-derbyene representerer det også mer. Ingen av lagene er akkurat nå der de vil være, men begge har tidligere i sesongen vist at de kan gjøre det bedre, sa Villas-Boas.

Les også: Kampen om Nord-London - mer enn bare tre poeng
Les også: Eiendomsmegleren på Highbury er Tottenham-fan – tar seg alltid ekstra betalt av Arsenal-supportere

André Villas-Boas, Tottenham (Foto: Mike Egerton/Pa Photos)
André Villas-Boas, Tottenham (Foto: Mike Egerton/Pa Photos)

Vi skrur klokken ni måneder tilbake, og retter oppmerksomheten mot London.

25. februar 2012
En presset André Villas-Boas leder Chelsea til 3-0-seier på Stamford Bridge mot Bolton, en kamp som av mange blir nevnt som oppgjøret han «måtte vinne» for å beholde jobben, etter å ha blitt rundspilt av Napoli i Mesterligaen uken i forveien. I oppgjøret mot Diego Maradonas gamle klubb satte portugiseren kontroversielt nok Frank Lampard, Michael Essien og Ashley Cole på benken, og måtte tåle massiv kritikk etter 1-3-tap i Italia.

SISTE CHELSEA-JUBEL: Oppgjøret mot Bolton ble André Villas-Boas
  og Roberto Di Matteos siste mulighet til å juble sammen for Chelsea-triumf
  i Premier League. (Foto: BEN STANSALL/Afp)
SISTE CHELSEA-JUBEL: Oppgjøret mot Bolton ble André Villas-Boas og Roberto Di Matteos siste mulighet til å juble sammen for Chelsea-triumf i Premier League. (Foto: BEN STANSALL/Afp)

Les også: Presset Chelsea-sjef: – Det er jeg som har ansvaret

Mot Bolton er trioen tilbake, og spesielt Lampard mottar masse ros etter både scoring og målgivende pasning i nedsablingen av det som den gangen var Owen Coyles mannskap. Seieren fører også Chelsea opp på 4. plass på tabellen etter 26 runder, men avstanden til ledende Manchester City er på massive 17 poeng. Faktisk er avstanden til tredjeplasserte Tottenham også på hele sju poeng.

26. februar 2012
Harry Redknapp tar med seg Tottenham til Emirates for fjerde gang som Spurs-sjef. De tre foregående reisene har gitt miksede opplevelser, med den vanvittige 4-4-kampen i «Happy Harrys» første møte med de røde i 2008 som det mest ekstraordinære av oppgjørene. Arsenals 3-0-seier sesongen etter er langt ifra et lykkelig minne for de liljehvites supportere, mens 2010/11-sesongens utrolige 3-2-seier etter 0-2 ved pause står som et av de beste minnene i Redknapps tid på White Hart Lane.

Denne søndagen er det Arsenal som leverer et comeback for de berømte historiebøkene. Louis Saha og tidligere Arsenal-spiller Emmanuel Adebayor sender gjestene foran, men allerede før pause har et hodestøt fra Bacary Sagna og en vidunderscoring fra Robin van Persie skapt balanse i regnskapet. Etter pause scorer Arsène Wengers mannskap ytterligere tre ganger, og dermed ender den utrolige kampen 5-2. 13 poengsledelsen Harry Redknapps lag hadde til «The Gunners» på et tidspunkt i 1. omgang er dermed skrumpet ned i sju etter kampslutt.

Les også: Wenger tror Arsenal kan ta igjen Tottenham

Artikkelen fortsetter under bildet!

TUNGT PÅ EMIRATES: Harry Redknapp fikk et tungt siste møte med
  Arsenal på Emirates. (Foto: Bogdan Maran/Ap)
TUNGT PÅ EMIRATES: Harry Redknapp fikk et tungt siste møte med Arsenal på Emirates. (Foto: Bogdan Maran/Ap)

3. mars 2012 og 4. mars 2012
The Hawthorns i Birmingham blir André Villas-Boas' bane som Chelsea-sjef. Hans assistent Roberto Di Matteos tidligere klubb West Bromwich slår under Roy Hodgsons ledelse portugiserens Chelsea 1-0 etter en midtstopperscoring fra Gareth McAuley i sluttminuttene, og dermed tar Roman Abramovitsjs tålmodighet med Villas-Boas slutt.

SISTE KAMP: André Villas-Boas' siste oppgjør som Chelsea-sjef
  var mot Roy Hodgson og WBA. Den nåværende engelske landslagssjefens mannskap
  vant 1-0. (Foto: Nick Potts/Pa Photos)
SISTE KAMP: André Villas-Boas' siste oppgjør som Chelsea-sjef var mot Roy Hodgson og WBA. Den nåværende engelske landslagssjefens mannskap vant 1-0. (Foto: Nick Potts/Pa Photos)

Dagen etter, samme dag som Redknapp og Spurs taper sin andre toppkamp på en uke med 1-3 hjemme for Manchester United, får nemlig Villas-Boas fyken på Stamford Bridge etter under ni måneder i managerstolen. Tabellen viser at Chelsea ligger på femteplass med 46 poeng, Arsenal på fjerde med 49 og Tottenham på tredje med 53.

Les også: Supporterlederen om Villas-Boas: – Hadde håpet han skulle sitte i 10-20 år

Artikkelen fortsetter under bildet!

VillasBoasWBA
VillasBoasWBA

Resten er historie
De siste elleve kampene av sesongen forbli Villas-Boas fotballarbeidsledig, mens Roberto Di Matteo leder Chelsea-laget som midlertidig manager. Italieneren klarer ikke å heve tabellplasseringen og ender på den samme femteplassen som Villas-Boas etterlot Stamford Bridge-klubben på da han måtte forlate sjefsstolen.

Les også: - Det har ingen betydning hva Di Matteo gjør i Chelsea
Les også: Åpner for fast Chelsea-jobb for Roberto Di Matteo

Harry Redknapps Spurs-lag taper ytterligere tre kamper - mot Everton, Norwich og QPR - og til slutt også tredjeplassen til erkerivalen Arsenal. Arsène Wengers lag sikrer seg med det direkte kvalifisering til Europas gjeveste turnering, mens Redknapp og Spurs må vente på utfallet av Mesterliga-finalen før deres skjebne blir avgjort.

MESTERLIGA-SUKSESS: André Villas-Boas ledet Chelsea i sju av
  13 Mesterliga-kamper, men det var Roberto Di Matteo som sikret laget
  troféet. (Foto: Owen Humphreys/Pa Photos)
MESTERLIGA-SUKSESS: André Villas-Boas ledet Chelsea i sju av 13 Mesterliga-kamper, men det var Roberto Di Matteo som sikret laget troféet. (Foto: Owen Humphreys/Pa Photos)

Les også: Tottenhams supportere er samstemte: – Vi må til Europas gjeveste selskap

Resten av historien husker de fleste. Chelsea vinner over Bayern München i finalen på Allianz Arena, Tottenham mister Mesterliga-plassen med knappest mulig margin, Redknapp får sparken av Spurs-styreformann Daniel Levy og André Villas-Boas blir engelskmannens erstatter i managerstolen på White Hart Lane.

Portugiseren har fått en variabel start som manager i sin andre London-klubb, med enorme svingninger som har inkludert både hjemmetap mot Wigan og borteseier mot Manchester United.

Les også: Sju av nøkkelspillerne fra fjorårets Tottenham-suksess er ute

Lørdag møter Villas-Boas Arsenal for andre gang i sin Premier League-karriere, i et oppgjør der han håper på sin første seier mot Arsène Wenger. Forrige sesongs første møte med Arsenal endte nemlig med 3-5-tap på Stamford Bridge i oktober, mens det var Di Matteo som satt i sjefsstolen under 0-0-oppgjøret mellom Arsenal og Chelsea på Emirates i april.

Hvordan ender det lørdag? Tar AVB sin andre sterke borteskalp denne sesongen? Ta diskusjonen i kommentarfeltet under!