DEILIG VARME: Men mange tenker ikke på å sikre seg vinterved før kulda setter inn. Illustrasjonsfoto. (Foto: Colourbox.com)
DEILIG VARME: Men mange tenker ikke på å sikre seg vinterved før kulda setter inn. Illustrasjonsfoto. (Foto: Colourbox.com)

Vedkjøpere venter på vinterkulda

Få tenker på å sikre fyringsved før kulda setter inn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vinteren for to år siden var den kaldeste i manns minne. Folk sto i lange køer for å sikre seg ved, og ordet vedkrise dukket opp i nyhetsbildet.

I romjula 2010 ble 1584 vedsekker solgt i løpet av én time på Plantasjen i Åsane.

Se reportasje fra 28. desember 2010. Reporter: Anniken Jonassen Hjertholm

678808

Tenker lite på kulda

Et godt stykke inn i november har mange startet fyringssesongen. Men kulda har ikke kommet for alvor, og mye tyder på at folk slett ikke har sikret seg ved nok til å vare gjennom vinteren.

– Vi har begynt å selge litt, men det har ikke løsnet ennå, sier daglig leder John Berg ved Oslo Vedhandel, et av landets største vedutsalg.

Hos Plantasjen forteller salgsstatistikken sitt tydelige språk.

– I uke 45, som vi nettopp er ferdig med, solgte vi 16.000 sekker. Det er 50 prosent mer enn i fjor, men likevel bare halvparten av det vi solgte den samme uken i 2010, da det var forbasket kaldt, sier administrerende direktør Rolf Baisgård til tv2.no.

– Vi ser en fullstendig sammenheng mellom vær og vedsalg, legger han til.

20 prosent nedgang

Det samme inntrykket har Øyvind Stranna Larsen. Han er fagsjef i interesseforumet Norsk Ved og prøver å oppdra det norske folket til å sørge for vinterveden i god tid. Han mener folk har glemt gamle skikker om at man skal sikre seg ved før vinteren kommer.

– Dette er beskrevet allerede i Håvamål, som ble nedskrevet på 1200-tallet, sier Larsen.

Tilbakemeldingene fra bransjen tyder på at omsetningen av ved så langt ligger 20 prosent under fjoråret. Larsen tror en del av forklaringen er at folk kjøpte for mye ved i fjor, da vinteren ble mild. Nå er det mange som har et lite vedlager de kan fyre med før de trenger å kjøpe mer.

Men dette kan snu fort om det kommer en kuldeperiode.

SJEKK TIPSENE: Slik får du vellykket fyring

Mål fukten!

Vedkjøpere må først og fremst forsikre seg om at veden er tørr nok. Som kjøper kan man be om at veden måles for fuktighet. Dette skal seriøse aktører kunne tilby. Har man kjøpt ved som er rå og brenner dårlig, kan man klage og kreve å få ny ved.

Da TV 2 Hjelper Deg testet ved i februar, kom det fram at mange sekker inneholdt mye mindre ved enn det som var lovet. Siden har mange gått over til å selge ved i vekt i stedet for i volum, men praksisen er forskjellig hos ulike forhandlere. Pass uansett på at du får det du har betalt for.

Plantasjen fikk hard medfart i vedtesten. Veden inneholdt en tredjedel vann og kom på jumboplass i testen. Det vil kjeden ikke risikere igjen.

– Vi har tatt det veldig seriøst og vil ikke at det skal skje igjen. Vi er en stor og synlig aktør og ønsker ikke et slikt stempel, sier Baisgård.

Plantasjen har innførte bytterett eller pengene tilbake-garanti om man ikke er fornøyd med veden. Dessuten er det fuktighetsmålere både i butikken og i kassa.

– Er vanninnholdet over 20 prosent, kan du be om en annen vare, sier Baisgård.

Slik gikk det da TV 2 Hjelper Deg testet ved: Se video fra 8. februar 2012.

593472