EKSPERT: Johan Kaggestad i TV 2 Sporty. (Foto: Øyvind Løland/)
EKSPERT: Johan Kaggestad i TV 2 Sporty. (Foto: Øyvind Løland/)

Kaggestad: – 300 mesterskapsmedaljer svertet av doping siden 2000

Johan Kaggestad mener det er på høy tid at også friidretten tar et oppgjør med egne dopsynder.

Doping er først og fremst blitt forbundet med sykkel.

Men ifølge Johan Kaggestad er ikke friidretten noe særlig bedre. I kjølvannet av Steffen Kjægaard-saken og fornyet fokus på doping i sykkelsporten, har TV 2 Sportens nyslåtte ridder tatt en gjennomgang av dopingsaker i moderne friidrett.

De tallene skremmer ridderen. I en fersk blogg på tv2.no maner Kaggestad til samme dopsamarbeid på tvers av de nasjonale organene innen utholdenhetsidrett.

«Jeg har et langt liv innen friidretten, OL-idrett nr. én. Regelmessig detter det inn en melding om utøvere som har testet positivt. (...) Blant antall medaljevinnere i OL, VM og EM i dette tusenåret (fra år 2000), av de jeg fant, har 118 utøvere dopingdommer, skriver Kaggestad.

Les hele bloggen her

Overfor TV 2 Sporten utdyper han innholdet.

– Det er en hel stor familie som har forbrudt seg på samme måte. Jeg har gjort et overslag, hvor jeg så hvor mange av utøverne som har vunnet medaljer i EM, VM og OL siden 2000 som har testet positivt på doping før, under eller etter mesterskapet. Av de 118 så er det noen av dem som har vunnet flere medaljer. Da kommer vi opp i en 300 medaljer i denne moderne tidsepoken som er dopingbefengt. Det synes jeg er et alvorlig resultat, som viser at dette er et idrettsproblem og ikke bare et sykkelproblem, forklarer han til TV 2 Sporten.

Vil ha fire års utestenging
Friidrettspresident Svein Arne Hansen fikk en delikat sak i fanget da Dagbladet avslørte at Peter Vukicevic har drevet og forhørt seg med utenlandske friidrettstrenere om ulovlige stoffer.

Les også: Vukicevic forhørte seg om veksthormoner

Han mener at friidretten har tatt et stort steg i riktig retning og prøver å rydde opp.

– Alle tar tak i dette frem til WADA-kongressen til neste år. Så blir det forslag om å utestenge i fire år. Det kommer 100 prosent sikkert til å gå gjennom. Da kommer vi i hvert fall litt nærmere en løsning. Det er utrolige tall Johan legger frem. Slik vil vi ikke ha friidretten, sier han.

Samme leger som i sykkel
Kaggestad tror ikke det er nok med lange straffer.

– Kriser gjør at man rydder opp. Men dette er et universelt utholdenhetsproblem, så bør man få de samme reglene og de samme regimene i de internasjonale særforbundene når det gjelder utenfor konkurranse-tester, når det gjelder blodpass og konkurransetesting, mener TV 2-eksperten.

Hansen påpeker at friidretten har vært et foregangsforbund når det kommer til dopingtester.

– Vi var det første særforbund som innførte dopingstester. Det gjorde vi i Golden Four, som hadde første stevne på Bislett i 1993. Da innførte vi blodtester, som alle utøverne måtte stille opp på, forteller han.

Men Kaggestad tror det er større mørketall i friidretten. Han mistenker at det er mange som går under dopingradaren.

– Vi har kun sett toppen av isfjellet. Vi gjør for lite tester blant annet i Øst-Afrika. Jeg vet jo fra min tid som landslagstrener også at mange av de beste løperne, inklusive kenyanere og etiopere, hadde de samme legene som vi finner i sykkel. Da blir jeg mistenksom, sier han.