Hønefoss supporterne (Foto: Eeg, Jon/NTB scanpix)
Hønefoss supporterne (Foto: Eeg, Jon/NTB scanpix)

Hønefoss-supporterne raser mot poengstraffen: – Hadde ikke skjedd med Molde eller Rosenborg

Mens NFF beklager både den lange behandlingstiden og timingen.

Fredag ettermiddag ble det kjent at Hønefoss trekkes ett poeng for å ha brukt keeper Steve Clark uten gyldig arbeidstillatelse.

Det sender Ringeriks-klubben rett inn i nedrykksstriden med to serierunder igjen.

Les også: Davy: – Skandaløs behandling av NFF
Les også: Hønefoss-leder: – Trodde noen tullet med meg

Supporterklubben Fosseberget reagerer med sjokk og vantro.

– For det første har det vært utrolig lang behandlingstid siden denne saken først ble kjent. Og for det andre er det veldig dårlig timing med bare to serierunder igjen. Det er egentlig for jævlig, sier supporterleder Alf Ingar Fremstad til tv2.no.

– Det er tydelig noen som ikke liker Hønefoss. Vi er vel en for liten klubb. Det virker i hvert fall slik, sukker han.

Fremstad trodde – i likhet med klubbledelsen – at Hønefoss ville slippe unna med en bot, slik påtalenemnda gikk inn for.

– Jeg pustet egentlig lettet ut da det ble kjent at de gikk for bot. Jeg trodde også det ville bli tatt til følge, og det er merkelig at domsutvalget har gått for poengstraff. Derfor er det et ekstra sjokk nå. Jeg er helt satt ut, sier han.

Reagerer på forskjellsbehandling
Fosseberget-lederen reagerer også sterkt på at NFF tidligere har straffet klubber i lignende situasjoner med «bare» bot.

Ett av de mest kjente eksemplene er fra 2009 da daværende Fredrikstad-spiller Kasey Wehrman spilte hele to sesonger uten oppholds- eller arbeidstillatelse. Straffen den gang ble 150 000 kroner.

Også HamKam fikk bot – på 80 000 kroner – for å ha brukt Ramiro Corrales uten arbeids- og oppholdstillatelse i 2006. Mens Sandefjord fikk 60 000 kroner i bot for ulovlig bruk av Brian Waltrip samme sesong.

– Clark var uten arbeidstillatelse i fire måneder og spilte 12 kamper. Mens Wehrman var uten tillatelse i to sesonger. Det er jo nesten 60 kamper. Hva var formildende der? NFF er ikke konsekvente og forskjellsbehandler, mener Fremstad.

Wehrman  (Foto: Teigen, Trond Reidar/SCANPIX)
Wehrman (Foto: Teigen, Trond Reidar/SCANPIX)

Doms- og sanksjonsutvalget vurderte også i Wehrman-saken poengstraff. Men valget falt til slutt på bøtelegging med følgende begrunnelse:

«Det er ikke dokumentert at spilleren/klubben på noen måte har spekulert i ikke å søke myndighetene om fornyelse av de aktuelle tillatelsene, idet en behandling/innvilgelse av en slik søknad synes å være en ren formalitet. Overtredelsen er uaktsom, ikke forsettlig.»

Davy Wathne blogger: «Hadde dette vært en sak som involverte Rosenborg, Vålerenga, Viking eller Brann, ville det blitt ramaskrik»

– Statuere et eksempel
Fosseberget-lederen tror klubben hans straffes ekstra, ettersom de er en mindre profilert klubb.

– Hadde det vært snakk om større klubber som Rosenborg, Molde eller Viking, så tror jeg ikke vi hadde snakket om poengstraff. De skal vel statuere et eksempel overfor en liten klubb. Det er slik det føles som, sukker Fremstad.

Han påpeker likevel at Hønefoss-ledelsen har gjort et overtramp som fortjener straff.

– Det er selvsagt dumt at Hønefoss-ledelsen ikke passer på at alle papirene er i orden. Det skal det være. Men det må vel være formildende at de meldte fra selv og tok tak i det? Spør Fremstad.

Bli med i kampen om flotte premier! Spill Tippeligamanager 2012!
Tippeligaen i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Siem beklager
Fredag kveld la for øvrig NFF ut en pressemelding, der generalsekretær Kjetil Siem beklager både tidspunktet for straffekjennelsen og behandlingstiden

– Jeg har hatt samtaler med presidenten i kveld, og selve saken kan vi ikke si noe om all den tid den er fortsatt ikke avsluttet, blant annet på grunn av ankefristen. Men vi må få lov å sette spørsmålstegn ved prosessen, og det jeg vil si er urovekkende nære en situasjon som kan gripe rett inn i nedrykksstriden, sier han.

– Fra denne saken ble kjent til Doms- og sanksjonsutvalgets konklusjon har det gått altfor lang tid, og jeg beklager og reagerer på at utvalget kommer med sin konklusjon når det kun gjenstår to serierunder, når de kommer med en annen konklusjon enn innstillingen var på, legge Siem til.

Han varsler nå at de vil se på rutinene i slike saker.

– Jeg har selvsagt ingen problemer med komiteens uavhengighet og respekterer enhver avgjørelse. Men nå er vi nødt til å se på hele saksgangen – fra Hønefoss melder fra til Doms- og sanksjonsutvalgets konklusjon – med kritisk blikk. Dette har også presidenten bedt om, sier Siem.

Lover avklaring før serieavslutningen
NFF-lederen lover uansett av en endelig avgjørelse i saken vil falle før siste serierunde neste helg.

– Ved en eventuell anke fra Hønefoss er dette en sak ankeutvalget vil måtte behandle umiddelbart, slik at avklaringene rundt dette kommer før Tippeligaens siste serierunde, sier Siem.

Hønefoss-ledelsen bekreftet fredag kveld at de kommer til å levere en anke.