Arteta (Foto: Sang Tan/Ap)
Arteta (Foto: Sang Tan/Ap)

Statistikken avslører: Her er Arsenals oversette nøkkelspiller

Han er ikke den raskeste, han er ikke den sterkeste, han er ikke den mest briliante på noe vis – men Mikel Arteta er likevel Arsenal og Premier Leagues statistikk-konge.

London (TV 2 Sporten): Han er ikke en mann som normalt sett stikker av med overskrifter og han dominerer sjelden kampsammendrag på TV, men ser man nøyere på tallene bak resultatene oppdager man at Mikel Arteta er Premier Leagues statistikk-konge. Tall fra Opta viser at Arteta har flest ballberøringer i Premier League, flest vellykkede pasninger, og er faktisk også blant de ti spillerne som har vunnet flest taklinger så langt denne sesongen.

Antall ballberøringer:

Mikel Arteta

1046

Yaya Touré

962

Santi Cazorla

958

Michael Carrick

903

Steven Grerrard

879

Leighton Baines

861

Joe Allen

822

Angel Ranger

809

Mark Noble

733

Sasha Riether

729

Antall vellykkede pasninger:

Mikel Arteta

844

Yaya Touré

770

Michael Carrick

709

Joe Allen

662

Santi Cazorla

652

John Obi Mikel

560

Steven Gerrard

560

Leon Britton

515

Vincent Kompany

480

Per Mertesacker

477


Taklinger vunner:

Mark Noble

33

Claudio Yacob

31

Morgan Schneiderlin

31

Geoff Cameron

29

James McCleain

27

Mohamed Diamé

27

Mikel Arteta

27

Ashley Cole

26

Ramires

25

Mousa Dembele

25

- Fantastisk tilstedeværelse
Fotballjournalist Amy Lawrence dekker Arsenal for den respekterte engelske søndagsavisen The Observer, og hun er ikke overrrasket over tallene. Ifølge henne har Arteta spilt en nøkkelrolle for Arsenal helt siden han kom til klubben. Rent utover de kalde fakta mener Lawrence at Arteta som person er viktig for laget.

- Jeg mener Artetas viktighet for Arsenal ikke kan undervurderes – på to nivåer. Først av alt er han visekaptein, og noen vil argumentere for at han burde vært kaptein. Han har en fantastisk tilstedeværelse utenfor banen for Arsenal, og jeg mener han er en veldig viktig karakter i garderoben. Veldig rolig, veldig fattet – bare se på det perfekte håret hans, det er aldri noe som er ute av stilling. Det er noe veldig kontrollert over han, og det smitter, sier Lawrence til TV 2 Sporten.

Lawrence mener Artetas rolige lynne og stødige fot var en viktig medisin for Arsenal da han kom til klubben, kanskje først og fremst på grunn av tidspunktet han kom til klubben på.

Artikkelen fortsetter under videovinduet

677860

Arteta tok ansvar
- På banen er en av tingene som er så imponerende med Arteta at han har virkelig endret spillet sitt siden han kom til Arsenal. De fleste vil huske han som den spilleren han var i Rangers og i Everton, en mer offensiv spiller som gjorde mye av arbeidet sitt lenger oppe i banen. Når han kom, like etter 8-2-tapet mot Manchester United, det var en forferdelig periode for Arsenal der de virkelig var i krise – og Wenger trengte noen han kunne stole på som kunne gå inn på laget og roe alt ned. Arteta tok det ansvaret fra dag en, forteller hun.

Som taklingsstatistikken viser er det ikke bare roen og pasningsfoten til Arteta som Arsenal nyter godt av. Da Alex Song forlot klubben i tidligere i høst ble Artetas forvandling komplett, og han har gjort den dype rollen på midten til sin egen.

– Han har blitt en midtbanespiller som beskytter forsvaret. Du forventer ikke helt det når du ser på han, fordi han er en fin og teknisk spiller som har blikk og kvalitet, men han er fantastisk viktig. Han har en bevissthet for hva som forgår og han stopper angrep veldig tidlig, noe som har blitt uvurderlig for Arsenal, konkluderer Lawrence.