Kjærgaard
Kjærgaard

Kjærgaard anmeldt til Norges Idrettsforbund

Nok et norsk sykkelnavn har dukket opp under etterforskningen.

Gardermoen/Bergen (TV 2 Sporten): Norges Cykleforbund (NCF) holdt torsdag en pressekonferanse i forbindelse med Steffen Kjærgaard-saken. Forbundet har behandlet tre forhold i saken; selve dopingsaken, straffeforfølgelse i henhold til Norges Idrettsforbunds (NIF) lover, og ansettelsesforholdet.

Anmelder Kjærgaard til Idrettsforbundet
Forbundet har besluttet å anmelde saken rundt Kjærgaard til domsutvalget i Norges Idrettsforbund, med grunnlag i at de mener det bør ilegges en straff for 39-åringen, som ifølge president Harald Tiedemann Hansen «har skadet idretten og sykkelsportens anseelse og omdømme».

– Vi mener at det bør idømmes en straff. Lengden på det får være opp til NIFs domsutvalg, sier Tiedemann Hansen til TV 2 Sporten.

– Saken mot Kjærgaard er todelt. Dersom det reises dopingsak etter kapittel 12 i NIFs lov, er dette en beslutning som utelukkende tilfaller påtalenemnda i Antidoping Norge. NCF er ikke en del av den etterforskningen og har selvfølgelig stor tillit til den dialogen de nå har med Steffen Kjærgaard, sier presidenten, som påpeker at saken også kan resultere i at Kjærgaard ikke blir straffet.

Harald Tiedemann Hansen på torsdagens pressekonferanse i Steffen Kjærgaard-saken. (Foto: Kallestad, Gorm/NTB scanpix)
Harald Tiedemann Hansen på torsdagens pressekonferanse i Steffen Kjærgaard-saken. (Foto: Kallestad, Gorm/NTB scanpix)

Les også: Her avbryter Kjærgaards tidligere sjef intervjuet
Les også: Tidligere Tour-vinners beskjed til sykkeltopp: – F##k off og si opp

Kjærgaard er for øyeblikket permittert fra stillingen som sportssjef for sykkellandslaget. NCF sier at de vil opprettholde den frem til kontrakten termineres ved slutten av året. Kjærgaard kan vente seg kraftige sanksjoner dersom han blir dømt i saken.

– Lovutvalget i NIF setter den straffeutmålingen. Det kan være alt fra to års utestengelse fra livsvarig utestengelse fra idretten. Det er vanskelig for oss å vurdere det ut fra de forholdene som ligger her, sier Tiedemann Hansen.

– Det er det eneste riktige
Presidenten sier at saken hadde vært en annen dersom Kjærgaard hadde vært en aktiv utøver den dag i dag, men at dette er en såpass gammel sak og at det derfor er en utfordring med tanke på regelverket.

Les også: Nederland vil granske egen dopingfortid

Når det kommer til ansettelsesforholdet til Kjærgaard i NCF skjedde dopingbruken lenge før han tredde inn i stillingen som sportssjef. Det er derfor tvilsomt om forbundet ville nådd frem med å anmelde forholdet til politiet.

– Når det er seks uker igjen så ser vi at det ikke er hensiktsmessig. Han har ikke gjort noe galt i arbeidsforholdet, i alle fall ikke i forhold til ansettelseskontrakten, sier Tiedemann Hansen.

Se opptak av pressekonferansen i videovinduet øverst på siden!

At saken nå tas videre i systemet, mener TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad er det eneste riktige å gjøre.

– Jeg er glad for at de har tatt initiativ til å forfølge saken videre og at det nå er opp til domsutvalget å bestemme hva straffen blir. Det er det eneste riktige, og da blir det en staff og det tror jeg alle forventer at det skal bli, sier Kaggestad.

Se intervju med Tiedemann Hansen under:

677561

Nytt sykkelnavn har dukket opp
Under behandling av de tre nevnte forholdene har forbundet også fått opplysninger om en annet norsk navn som vil bli etterforsket videre. Navnet skal ikke ha kommet frem i samtalene med Kjærgaard.

– I sakens anledning har det kommet opp andre navn som vi ønsker å gå nærmere inn i, og som er overlevert til Antidoping Norge for videre undersøkelse, sier Tiedemann Hansen, som presiserer at det er snakk om én person som vil bli videre undersøkt.

Ifølge presidenten skal det ikke være snakk om mistanker om doping, men forbundet vil ikke gå ut med navn eller grunn for etterfølgelse før saken er nærmere undersøkt.

– Det går ikke på dopingmistanker, men ulike kontaktpunkter man har hatt i den perioden. Vi ønsker å gå nærmere inn på hva som ligger bak det, sier Tiedemann Hansen.

Les også: Cykleforbundet vil kun granske dopingsaker fra nyere tid

Kaggestad håper nå at ytterligere etterforskning kan føre til opprydning i fortiden.

– Nå vet vi ikke om det de har vært involvert i er sjokkerende, det må vi først få vite om. Det er helt nytt for oss her i dag, men dersom det kan føre til at det blir en ordentlig opprydning i leger og lignende så er det sunt, sier Kaggestad.

ANMELDER KJÆRGAARD: Norges Cykleforbund har sendt saken over til Norges Idrettsforbund. Det ble kjent etter en pressekonferanse torsdag. (Foto: Kallestad, Gorm/NTB scanpix)
ANMELDER KJÆRGAARD: Norges Cykleforbund har sendt saken over til Norges Idrettsforbund. Det ble kjent etter en pressekonferanse torsdag. (Foto: Kallestad, Gorm/NTB scanpix)

Etterfølger ikke Hølestøl
Tidligere sportssjef i NCF, Svein Gaute Hølestøl, visste om dopingbruken til Kjærgaard, også da den tidligere US Postal-rytteren tok over roret i 2006. Tiedemann Hansen sier at alle forhold til Hølestøl er foreldet og at saken derfor ikke kan etterfølges.

– Vi vil uttrykke vår store skuffelse over at en betrodd medarbeider ikke varslet forbundet om sin kjennskap, sier Tiedemann Hansen.