Nye Leon debuterer i disse dager   og blir en uhyre viktig modell for Seat.
Nye Leon debuterer i disse dager og blir en uhyre viktig modell for Seat.

Seat Leon: Denne bilen skal bli et vendepunkt

Etter mange år med røde tall trenger Seat en suksess.

Seat har vært problembarnet i VW-konsernet i flere år. Mens både VW, Audi og Skoda har hatt store framganger og positive regnskapstall, har den spanske underavdelingen slitt tungt.

Målet har vært å lage sporty og lekne biler – og skille seg ut med design innrettet mot den sørlige delen av Europa. Men det har ikke Seat lyktes spesielt godt med.

Snu minus til pluss

Nå er det klart for en bilmodell som kommer til å bli svært viktig for Seat de neste årene. Leon er Seats bil i Golf-klassen – og under skallet deler denne svært mye teknikk med den nylig lanserte Golf-generasjonen, som er den sjuende i rekken.

Suksess for Leon blir sett på som avgjørende for om Seat skal klare å snu minustall til pluss. Det er også ledelsen i selskapet helt tydelig på:

Les også: Seat Leon Sport: – En undervurdert bil

Finne tilbake

– Dette er en anledning til å finne tilbake til oss selv, et vendepunkt for oss, sier Seats marketing-sjef Christian Stein til engelske autocar.co.uk.

Han mener at designet på nye Leon er det ultimate uttrykket for hva Seat skal være som merkevare – og at dette skal smitte over på merkets øvrige modeller framover.

Slik ser dashbordet ut i nye Seat Leon. Enkelt, pent og ryddig.
Slik ser dashbordet ut i nye Seat Leon. Enkelt, pent og ryddig.

LES OGSÅ: Er det skummelt å kjøpe brukt Seat?

Sydlandsk temperament

Stein framhever det han kaller kombinasjonen av "sydlandsk temperament" og tysk ingeniørkunst. At Seat kan appellere til kunder som kanskje synes tysk design blir for traust og kjedelig.

Nettopp Tyskland er et av markedene der Seat øker mest. De klarer seg også godt i Russland og Kina, to nybilmarkeder som virkelig er store.

Forsvant fra Norge

Nye Leon debuterer i femdørs-utgave. Senere kommer en tredørs-versjon og ikke minst en stasjonsvogn.

Seat har vært borte fra Norge siden 2006. Først ga VW-importøren Harald A. Møller opp satsingen. Deretter ble importen videreført av et annet selskapet en kort periode, men så ble også dette lagt ned. Det er nok også lite sannsynlig at vi får noen ny importør av Seat til Norge med det første.

LES OGSÅ: Hvorfor får vi ikke kjøpe Seat i Norge?

Nye Seat Leon er en lekker bilmodell som vi nordmenn er dessverre ikke blir tilgodesett med. Det er synd.
Nye Seat Leon er en lekker bilmodell som vi nordmenn er dessverre ikke blir tilgodesett med. Det er synd.

Helt nytt bilmerke på vei til Norge - les mer her:

Hva tror du - er det marked for Seat i Norge? Si din mening i kommentarfeltet under: