Meny bilde (Foto: TV 2/Ivar Kvaal/)
Meny bilde (Foto: TV 2/Ivar Kvaal/)

Trente med TV 2 Sporty – halverte sykefraværet

Ti TV-deltakere ble 170 år yngre og friskere på ti uker. Nå følger 3000 kolleger etter.

Meny-direktør Vegard Kjuus la selv om livsstilen gjennom TV 2-serien «Sporty: Gjør livet lettere!» og fikk knallresultater.

– Sykefraværet ble halvert for gruppen på 150 ansatte som deltok i TV 2-lagkonkurransen, forteller Kjuus fornøyd.

Sykefraværet ble halvert

Meld deg inn i Sportyklubben du også!

Nå gir han samtlige 10.000 Meny-ansatte i 179 butikker over hele landet tilbud om personlig trener, digital treningsdagbok og kostholdsråd.

Så langt har 3000 Meny-ansatte takket ja til det frivillige opplegget.

ETTER TI UKER: Direktør Vegard Kjuus ser nytrent og opplagt ut. I løpet av innspillingen trente han seg fem år yngre og fem kilo lettere. (Foto: Solum, Stian Lysberg/NTB scanpix)
ETTER TI UKER: Direktør Vegard Kjuus ser nytrent og opplagt ut. I løpet av innspillingen trente han seg fem år yngre og fem kilo lettere. (Foto: Solum, Stian Lysberg/NTB scanpix)

LES OGSÅ: Hedda har gjort livet 77 kilo lettere for disse ti

TV 2 har tidligere fortalt om flere bedrifter som har hatt suksess med jobbtrening, blant annet Bayes i Stavanger og Posten i Narvik.

«Sporty: Gjør livet lettere!», slik gikk det:

  • Deltakerne gikk ned 79 kilo til sammen på ti uker.
  • Trente seg i gjennomsnitt 172 år yngre i kondisjonsalder.
  • Sykefraværet gikk kraftig ned på alle involverte avdelinger.

– Jeg så hva dette prosjektet gjorde med oss og hadde lyst å gi alle i Meny Ultra den samme sjansen, sier Vegard Kjuus til TV 2 Sporty.

Sykefraværet for hele kjeden var 7,6 prosent i 2011 og sank til 6,5 i 2012. Det tilsvarer 10.000 produktive dagsverk.

Men Meny tror de har mer å gå på.

LES OGSÅ: Tren deg til suksess på jobben

Nei til sunnhetsdiktatur

Ekspert: – Nei til press

Redaktør Magne Lerø i Ukeavisen Ledelse mener det er avgjørende at trening er frivillig og at ansatte som ikke er med slipper å bli uglesett.

– Vi må ikke komme dit hen at arbeidsgiver presser ansatte til å leve sunt og trimme. Nei til sunnhetsdiktatur, ja til trim og trening betalt av arbeidsgiver, sier Lerø.

– Er fysisk satsing på arbeidsplassen noe bedrifter skal bruke tid og ressurser på?

– Bedrifter som har god råd driver med slikt som et trivselstiltak overfor ansatte. Dette gir resultater, ellers hadde de ikke drevet med det, tror Lerø.

LES OGSÅ: Ekspert usikker på om teambuilding gir effekt

SLANKEFEST: Det er ikke bare de ti deltakerne fra Meny som har hatt fremgang etter å ha fulgt opplegget til TV 2 Sporty og programleder Hedda Kise (foran). Sykefraværet i hele  dagligvarekjeden har gått ned det siste året. (Foto: Illustrasjon/TV 2/)
SLANKEFEST: Det er ikke bare de ti deltakerne fra Meny som har hatt fremgang etter å ha fulgt opplegget til TV 2 Sporty og programleder Hedda Kise (foran). Sykefraværet i hele dagligvarekjeden har gått ned det siste året. (Foto: Illustrasjon/TV 2/)

Krevende

– Det er krevende å jobbe i butikk – det vet vi. Mange løfter tung hverdag, samtidig skal man være positiv og yte god service, sier Vegard Kjuus i Meny.

– Sunne og friske medarbeidere er gull verdt for alle. Vi jobber og konkurrerer samtidig. Målet med Sporty-prosjektet er å skape gode holdninger, balanse mellom jobb og fritid, og ha det moro underveis. Å få ned sykefraværet har vært et satsingsområde for oss siden 2010.

Har god effekt

Nå har alle ansatte har fått tilbud om å delta i Sportyklubben der du logger trening og får eksperthjelp og treningsopplegg via nettet.

Utover våren skal butikkene konkurrere mot hverandre om å samle flest treningspoeng. Halvparten av de ansatte er mellom 18 og 25 år.

– Vi er på en veldig positiv reise. Sportsmeny har gitt oss ekstra effekt og det er utrolig at vi har klart å redusere fraværet så raskt, sier Vegard Kjuus til TV 2 Sporty.

Tok av 7 kg fett

Selv skjønte han ikke at han måtte ta grep før TV-teamet og personlig trener Anne Marte H. Sneve dukket opp.

På ti uker mistet Vegard syv kilo fettmasse, opp to kilo muskelmasse og trente seg fem år yngre i kondisjonsalder.

Han var ikke alene om å få stor fremgang.

– Vi kan alle klare å være litt mer i aktivitet bare vi bestemmer oss. Overskudd og energi henger sammen med regelmessig aktivitet og et sunt og variert kosthold, sier han.

LES OGSÅ: Så mye koster det å ha personlig trener

TRENINGSGLADE: Sportytrener Anne Marte H. Sneve og Meny-direktør Vegard Kjuus er klare for ny treningsøkt. (Foto: Privat/)
TRENINGSGLADE: Sportytrener Anne Marte H. Sneve og Meny-direktør Vegard Kjuus er klare for ny treningsøkt. (Foto: Privat/)

LES OGSÅ: Linda (41) ble 15 år yngre på 10 uker

LES OGSÅ: Heftige slankekurer fungerer ikke

Engasjerte TV 2-ekspert

Etter å ha sett fremgangen til Vegard og de ni andre deltakerne i «Sporty: Gjør livet lettere!» valgte ledelsen i Meny å starte prosjektet SportyMeny, som omfatter hele bedriften. De har engasjert TV 2s personlig trener Anne Marte H. Sneve til å følge opp og skreddersy treningen.

– De neste to årene skal jeg hjelpe og inspirere alle ansatte i Meny med å komme i bedre form. Treningsprogrammet i TV-serien kan følges uten å gå på treningsstudio. Skaffer du deg et par manualer, en strikk og en ball, kan du variere treningen, sier hun.

LES OGSÅ: Så mye koster det å ha personlig trener

Dag Otto Lauritzen overrasker Thomas Jansen med sykkeltrim. (Foto: TV 2/)
Dag Otto Lauritzen overrasker Thomas Jansen med sykkeltrim. (Foto: TV 2/)

LES OGSÅ:Slik kom inaktive Christine over kneika

LES OGSÅ: Thomas trente seg 15 år yngre og 11 kilo lettere

LES OGSÅ: Bare 6 av 10 opptatt av å spise sunt

MANGE ANSATTE: Meny har 9400 ansatte fordelt på 179 butikker rundt om i Norge. Dette bildet er fra Meny på Kalbakken. (Foto: Nina Kausland / TV 2/)
MANGE ANSATTE: Meny har 9400 ansatte fordelt på 179 butikker rundt om i Norge. Dette bildet er fra Meny på Kalbakken. (Foto: Nina Kausland / TV 2/)

LES OGSÅ: Slik slanket Frank vekk 16 kilo på bare ti uker

– Ikke Birken

– Smil skaper smil. Fornøyde medarbeidere gir fornøyde kunder. Det betyr at våre ansatte må trives på jobb, sier Vegard til TV 2 Sporty.

– SportyMeny er et prosjekt alle kan være med på uansett fysisk og psykisk form. Prosjektet handler ikke om å trene seg i hjel eller stresse seg gjennom Birkebeinerrennet. Det handler om å ta tak i helsen vår slik at vi får mer overskudd – både på jobben og hjemme, sier Vegard Kjuus.

Se finalen i «Sporty: Gjør livet lettere!» på TV 2 søndag kl. 19.00!

På jakt etter treningsutstyr? Sjekk tilbudene i Sportybutikken!