Sarpsborg spillerne jubler for opprykk til Tippeligaen. (Foto: TV 2)
Sarpsborg spillerne jubler for opprykk til Tippeligaen. (Foto: TV 2)

Sarpsborg rykket opp til Tippeligaen

Slår følge med Start opp én divisjon etter sliteseier mot Notodden.

Sarpsborg 08-Notodden (3-2)

Sarpsborg stadion/Bergen (TV 2 Sporten): Med tre poeng hjemme i søndagens kamp mot Notodden var det mye som skulle til for at Sarpsborg ikke ville sikre opprykket til Tippeligaen neste - og øsfoldingene feiet all tvil til side da Sandefjord sviktet i sin bortekamp mot Hødd.

– Fantastisk vilje og moral
For avstanden mellom Sarpsborg og Sandefjord var tre poeng før søndagens runde. 0-1-tap for Hødd ble kroken på døren med tanke på direkte opprykk for Sandefjord da Sarpsborg dro i land 3-2-seier hjemme mot Notodden..

– Det er dette vi har jobbet med siden nedrykket i fjor ble klart. Nå har vi klart det, sier Roar Johansen til TV 2 Sporten.

Se det avgjørende målet og jubelscenene i videovinduet øverst på siden!

Men det så likevel lenge ut til at Sarpsborg skulle holde opprykkskampen levende helt til siste serierunde. Notodden scoret på de sjansene de fikk, mens Sarpsborg sløste da mulighetene bydde seg.

– Det er en fantastisk vilje og moral i denne gjengen. Vi har sett før at vi har klart å snu det. Vi hadde så lyst i dag. I dag slo lyst ferdighetene våre, sier Johansen.

Les også: Rotterace for å unngå nedrykk fra Adeccoligaen

– Byen fortjener et lag i Tippeligaen
Øyvind Hoås var en av spillerne som var med på å snu kampen for vertene. 2-2-scoringen til spissen ga Sarpsborg ny entusiasme, og gleden var stor da sluttsignalet gikk på 3-2.

– Det er utrolig gøy, så klart. Vi var med på dette for to år siden, og det er like stort å rykke opp nå. Dette fortjener sarpepublikumet, og vi fortjener det vi også, sier Hoås.

– De fortjener å ha et Tippeliga-lag her, og neste år skal vi klare å holde oss der oppe.

TV 2 Play: Se høydepunkter fra kampen her!

Hoås, som egentlig ikke skulle spilt søndagens kamp på grunn av en skade i kneet, innrømmer at laget ble litt rystet av Notoddens to scoringer.

– Vi har følt at vi har hatt en god stigning spillemessig utover sesongen. I dag klusset vi det litt til. Vi fikk det ikke helt til å stemme og så fikk de to mål ut av ingenting. Da blir det litt stress, men vi klarer likevel å beholde brukbar ro og får to mål på slutten som avgjør det, sier Hoås.

Les også: Er dette Norges fineste supportersang?

Sarpsborg-trener Johansen forlater klubben etter denne sesongen, derfor syns han at det var ekstra godt å innfri det han lovet da laget rykket ned fra Tippeligaen forrige sesong.

– Derfor er jeg enda gladere. Vi gikk ut tidlig og lovet et opprykk. Når jeg klarer å levere det kan jeg reise herfra med god samvittighet og være stolt av det, sier Johansen, som ble holdt på pinebenken mot et hardarbeidende Notodden.

Les også: Johansen kan bli Fredrikstads nye trener

Drømmestart ble til skuffelse
For etter at Morten Giæver sikret Sarpsborg en drømmestart da han styrte ballen i mål med hodet etter bare tre minutter, slo Notodden brutalt tilbake. 19 minutter var spilt da gjestene kontret på et høytstående Sarpsborg-forsvar og forsvarer Kjetil Berge misset i forsøket på å nå ballen. Dermed var veien mot målet vidåpen for Alexander Victor Nynes. Angrepsspilleren sviktet ikke alene med Haraldur Björnsson og det stod 1-1 til pause.

Les også: Norske Joackim (24) på vei mot seriegull: – Det tror jeg ikke noen har fått med seg

Vertene fortsatte å dominere i banespillet og kun ved få anledninger fikk Notodden lov til å låne ballen, men det ville seg ikke fremover på banen for blåtrøyene. Da drøyt 70 minutter var spilt ble Sarpsborg felt av samme feil som sørget for baklengsmål i den første omgangen.

Keeper Nuno Marques slo ballen langt ut fra Notoddens sekstenmeter og innbytter Martin Holmen satte på turboen. Sarpsborgs midtstoppere klarte ikke å rydde unna og Holmen fikk med seg ballen alene mot Björnsson. Holmen beholdt roen alene med sisteskansen og 1-2-sjokkbølgen slo over hjemmesupporterne.

Les også: Brugge gir ikke opp Forren

Sluttspurt fra dominante Sarpsborg
Men det enorme presset Sarpsborg satte gjestene under måtte gi avkastning. Og bare minutter senere satt den endelig for Øyvind Hoås.

Claes Jørgensen briljerte på venstrekanten og fikk etter hvert hamret ballen inn i feltet langs bakken. På bakerste stolpe ventet høyreiste Hoås, og da ingen fikk stoppet innlegget kunne spissen enkelt sette inn utligningen.

Nå visste Sarpsborg at opprykket mer eller mindre var i boks, og drøyt sju minutter før full tvil ble all tvil feiet til side. Jørgensen var igjen på farten på venstresiden og svingte ballen inn i feltet. Der steg Martin Wiig skyhøyt til værs og stanget inn vinnermålet.

Dermed kunne Sarpsborg juble for opprykk til Tippeligaen, ett år etter nedrykket fra det beste selskapet i norsk fotball.