Vinokourov (Foto: Laurent Rebours/Ap)
Vinokourov (Foto: Laurent Rebours/Ap)

Italiensk politi er overbevist om at Vinokourov kjøpte seier

Flere bevis avslører den tidligere doperen og OL-vinneren.

Det sveitsiske magasinet L'Illustré hevdet i fjor at Alexander Vinokourov kjøpte seieren i Liège - Bastogne - Liège i 2010 av Alexander Kolobnev. Nå skal også italiensk politi ha funnet bevis for at Kolobnev lot kasakhstaneren vinne løpet mot betaling, skriver Corriere dello Sport.

- Du vet at jeg hadde en glimrende mulighet. Jeg vet ikke om jeg gjorde det riktige for meg selv. Jeg gjorde det ikke på grunn av avtalen, men av respekt for deg og situasjonen som du var i, skrev Kolobnev i en mail til Vinokourov dagen etter rittet.

Se avgjørelsen av rittet i vinduet øverst.

- Her er kontonummeret
Seieren i den belgiske Ardenner-klassikeren var Vinokourovs største etter comebacket fra dopingkarantenen. Den skal han ha betalt rundt 1,1 millioner kroner for til Kolobnev.

- Til og med min kone ble ikke skuffet for at jeg kom på andreplass siden du vant. Om det hadde vært noen andre istedet for deg, hadde jeg kjørt for seier, for æren og for bonusen. Jeg hadde mye krefter den dagen. Nå venter jeg tålmodig. Her er mitt kontonummer. Slett mailen, står det videre i mailen fra Kolobnev til Vinokourov.

Det italienske politiet skal ha undersøkt transaksjoner til det nevnte kontonummeret som er i en sveitsisk bank. Det er registrert to innskudd fra Vinokourovs bank Credit Forcier i Monaco, skriver Corriere dello Sport i dag. Bevisene skal nå være videresendt politiet i Sveits og Belgia siden det ikke har skjedd på italiensk jord. I tillegg har også Det internasjonale sykkelforbundet, UCI, fått tilgang til bevisene.

Jeg hadde mye krefter den dagen. Nå venter jeg tålmodig. Her er mitt kontonummer.

Lover å holde avtalen
De inneholder også Vinokourovs svar til russeren, sendt 8. mai 2010 kl. 23.34:

- Hei, Kolobok (kallenavnet til Kolobnev). Unnskyld for at jeg har drøyet lenge med å svare. Ikke vær bekymret, du gjorde det rette. Også du sier at jorden er rund og Gud ser alt, jeg tror du kommer til å vinne denne gangen. Når det gjelder avtalen, ikke vær redd, jeg skal gjøre alt. Du må vente litt. Ha en god friperiode. Vino, skal kasakhstaneren ha svart.

Grunnen til at italiensk politi har kommet over bevisene, er den store italienske etterforskningen rundt nettverket til dopinglegen Michele Ferrari. I etterforskningen skal Padova-politiet ha funnet bevis for samarbeid mellom Ferrari og Astana.