Sir Alex Ferguson Robin van Persie Arsene Wenger
Sir Alex Ferguson Robin van Persie Arsene Wenger

Manchester United investerer, Arsenal profitterer: – Har ikke en sjanse om man selger sine beste spillere hver sesong

Manchester United har brukt 890 millioner kroner mer enn Arsenal på overganger de siste tre sesongene og selger «aldri» førstevalg. Sjekk overgangssammenligningen her.

Manchester United-Arsenal (13:45) | TV 2 PL HD 1 og tv2sumo.no

Premier League var lenge et "two horse-race" mellom Manchester United og Arsenal, men de siste sesongene har det blitt langt mellom trofeene for den siste klubben og Arsenal er under press fra egne fans etter sju troféløse år.

Litt av grunnen til klubbenes ulike resultatkurve kan finnes i overgangspolitikken til de to klubbene, eksemplifisert gjennom Robin van Persies klubb-bytte til lørdagens motstander.

Under forrige ukes årsmøte ble klubbledelsen anklaget både for å mangle ambisjoner og å sette profitt foran prestasjoner.

Arsenal-tilhengere betaler nå mer enn noen andre Premier League-fans for sesongkortene sine, men opplever likevel at klubben gjentatte ganger selger sine beste spillere.

Se oversikt i bunnen av artikkelen.

Pluss og minus
Sammenligner man med lørdagens motstander er det ikke vanskelig å se hvor Arsenal-fansen kommer fra. De siste tre sesongene har Manchester United gått totalt 790 millioner kroner i minus på overgangsmarkedet. I samme periode har ligamestrene fra 2004 gått 100 millioner kroner i pluss.

Med til historien hører det at de to gikk henholdsvis 280 millioner (Arsenal) og 570 millioner kroner (Manchester United) i overskudd sesongen før. Totalsummen er likevel ganske graverende i pluss for Arsenal, og i minus for Manchester United.

Petter Myhre er tidligere Vålerenga-trener og TV 2s fotballkommentator.  (Foto: Erichsen, Jarl Fr./SCANPIX)
Petter Myhre er tidligere Vålerenga-trener og TV 2s fotballkommentator. (Foto: Erichsen, Jarl Fr./SCANPIX)
Årsmøtet kom på bakenden av to forsmedelige tap for London-klubben, noe som neppe var med på å gjøre fansen blidere. Arsenal slo QPR i den påfølgende Premier League-kampen, før de tok seg videre i ligacupen etter den elleville kampen mot Reading.

Lite virker likevel til å ha endret seg for klubben, til tross for at Arsenal har handlet flere etablerte spillere denne sesongen enn tidligere sesonger.

Premier League i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk
Kan du skape et vinnerlag? Spill Premier League-manager!

– Rett å peke på manglende ambisjoner
Laget virker å være kronisk ustabilt og har til tider slitt med å score mål denne sesongen.

Fansen kan med rette sette en finger på om de har ambisjoner om å kjempe om Premier League-trofeet Nettopp van Persies overgang ser ut til å illustrere de to klubbenes ulike holdninger på overgangsmarkedet.

– Arsenal får spillerne opp til et visst nivå, og så selger de dem videre til klubber som Manchester City, United og Barcelona. Da er det verdensklassespillere, sier Petter Myhre.

– Fansen kan med rette sette en finger på om de har ambisjoner om å kjempe om Premier League-trofeet. En annen ting er jo at spillere som de engelske toppklubbene konkurrerer om kanskje heller vil velge Chelsea, Manchester City eller Manchester United.

Les også: Statistikken viser: Forlat Arsenal – vinn titler

Arsenal-fans har anklaget de fleste stjernene som har forlatt klubben for å kun gå etter pengene. Seinest nettopp nevnte Robin van Persie.

Ikke bare penger
Klubbstyret har ikke villet betale like store lønninger som sine rivaler, men det er bare halve forklaringen ifølge den tidligere Vålerenga-treneren.

– Det er nok en faktor at de kanskje får bedre betalt, men like viktig er nok det signalet som at man selger de beste spillerne, sier Myhre.

– Arsenal må kanskje gjøre det ut fra et økonomisk perspektiv, men hvordan spillere tolker klubbens ambisjoner og hvor lang tid det vil ta før klubben kan bli best i England og Europa vil nok være vel så avgjørende.

Der Arsenal hver sesong selger minst en spiller som er fast på førstelaget, holder Manchester United på sine faste spillere. Sist gang Arsenal ikke solgte en fast førstelagsspiller var i sesongen 2004/2005.

Da forlot riktignok spillere som Sylvain Wiltord, Nwankwo Kanu og bomkjøpet Francis Jeffers laget – etter at de var faset ut som faste spillere.

Se oversikt i bunnen av artikkelen.

Selger erfaring

Cristiano Ronaldo  (Foto: JON SUPER/AP)
Cristiano Ronaldo (Foto: JON SUPER/AP)
Manchester United har ikke solgt en spiller som kan betraktes om fast siden de fikk 680 millioner kroner for Cristiano Ronaldo. I tillegg kan det legges til at Edwin van der Sar la opp direkte fra å være førstekeeper.

Arsenal har i henhold til oversikten underst i saken solgt spillere de siste tre sesongene som har spilt til sammen 201 Premier League-kamper sesongen før. De samme tallene for Manchester United er 49 kamper. Om vi tar med van der Sar er tallet 82 kamper.

Justert for alle spillerne som har forlatt klubbene i samme perioden går tallet for Manchester United opp til 112 kamper, for Arsenal blir tallet 243.

Se også: Nytt FC Football: Her slår Torres van Persie i ryggen

En vesentlig forskjell, og kanskje den viktigste, skal vi tro Petter Myhre.

– Man kan bli seriemester uten å bruke like mye penger som de beste på å kjøpe verdensklassespillere, men da er man helt nødt til å beholde sine beste spillere, sier TV 2s fotballekspert.

– Det blir vanskelig å erstatte spillere sesong etter sesong, istedenfor at man kan bruker penger på å forsterke laget.

– Champions League-plass kan ikke måle seg med et trofè
Arsène Wenger har ikke lagt skjul på at det er viktigere for han at laget skal ende topp fire i Champions League, enn å vinne en nasjonal cupturnering.

– For meg er det fem trofeer. Det første er å vinne Premier League, det andre er å vinne Champions League, det tredje er å kvalifisere seg til Champions League, det fjerde er å vinne FA-cupen, det femte er å vinne Ligacupen. Jeg sier dette fordi dersom du prøver å tiltrekke deg de beste spillerne spør de ikke «vant dere Ligacupen?», de spør «spiller dere i Champions League?», sa Wenger ifølge The Daily Mirror.

For meg er et trofé noe du løfter på slutten av sesongen Tottenham-spiller William Gallas er en av de som har forlatt Arsenal de tre siste årene. Han er ikke enig med sin tidligere sjef.

– For meg er et trofé noe du løfter på slutten av sesongen, og jeg vet at det er en fantastisk følelse. Å ende på andre- eller fjerdeplass er ikke det samme som å vinne noe, sa Gallas til Daily Mail.

En annen tidligere Arsenal-profil, Robert Pirés, sier på sin side til TV 2 at han forstår både fansens frustrasjon, og Arsene Wengers prioriteringer.

Han er også positiv når det kommer til klubbens langtidsutsikter.

– Jeg er ikke bekymret. Jeg er ikke bekymret fordi jeg kjenner klubben, jeg kjenner Arsene Wenger, og jeg vet at de kommer til å fortsette i samme retning sammen, sa Pirés.

– United er favoritter
Skal Arsenal-manageren ha noen som helst slags form for forhåpninger om Premier League-triumf denne sesongen bør Manchester United beseires på Old Trafford. Det har ikke Arsenal gjort siden 2006.

Van-Persie-united
Van-Persie-united

London-klubben har hatt en nedadgående trend offensivt, om man ser bort fra seieren mot Reading i ligacupen, der veldig få som vil være involvert mot Manchester United spilte.

– Manchester United er favoritter, basert på lagenes form den siste tiden. Arsenal har slitt og blitt veldig statiske offensivt. United har en del utfordringer defensivt men offensivt har de en bra flyt, sier Peter Myhre.

Det er en avgjørende kamp for Arsenal allerede

Forrige sesong ble det 8–2 til hjemmelaget, da med Robin van Persie på andre siden av banen.

Van Persie har hatt en glimrende start på sin Manchester United-karriere, noe som ikke overrasker Arsene Wenger.

– Jeg er ikke overrasket over at han har vært en suksess hos Manchester United. Han løper intelligent og er en god avslutter, sier Wenger.

Les også: Wenger ber Arsenal-fansen være greie med van Persie
Les også: Van Persie sa nei til Manchester City

Wenger har bedyrt at hevn ikke er en faktor i lagets motivasjon for å vinne kampen.

Da hadde Arsenal en katastrofestart på sesongen, men taper de på Old Trafford lørdag vil de etter ti runder ha mindre poeng enn etter tilsvarende kamper forrige sesong.

London-klubben har hatt en nedadgående trend, særlig i det offensive spillet, om man ser bort fra seieren mot Reading i ligacupen, der veldig få som vil være involvert mot Manchester United spilte.

– Det er en avgjørende kamp for Arsenal allerede, konkluderer fotballeksperten.

Klubbenes overgangsaktivitet
Alle tallene baserer seg på summer oppgitt på nettstedet transfermarkt.de, og kun de som har markert seg for førstelaget eller har en overgangssum av en viss betydning er tatt med i oversikten. Totalsummene tar derimot utgangspunkt i alle overganger klubbene har gjennomført.

Arsenal: + 100 millioner kroner siden 2009/2010

Inn Pris Ut Pris PL-kamper
2012/2013: + 100 mill. kroner
Santi Cazorla 140 mill. Robin van Persie 225 mill. 37 (+1)
Lukas Podolski 90 mill. Alex Song 140 mill. 34
Olivier Giroud 90 mill. Carlos Vela 30 mill. 0 (utlånt)
2011/12: + 100 mill. kroner
Alex Oxlade-Chamberlain 104 mill. Cesc Fàbregas 255 mill. 22 (+3)
Gervinho 90 mill. Samir Nasri 204 mill. 28 (+2)
Mikel Arteta 90 mill. Gaël Clichy 60 mill. 33
Per Mertesacker 82 mill. Emmanuel Eboue 26 mill. 8 (+5)
André Santos 52 mill.
Chu-Jung Park 48 mill.
Carl Jenkinson 7,5 mill.
2010/11: – 100 mill. kroner
Laurent Koscielny 93 mill. Eduardo 54 mill. 13 (11)
Sebastian Squillacci 50 mill. William Gallas Gratis 26
Marouane Chamakh Gratis Philippe Senderos Gratis 0 (utlånt)

Manchester United: – 790 millioner kroner siden 2009/2010

Inn Pris Ut Pris PL-kamper
2012/13: – 400 millioner kroner
Robin van Persie 225 milll. Dimitar Berbatov 37 mill. 5 (+7)
Shinji Kagawa 120 mill. Ji-Sung Park 23 mill. 10 (+7)
Nick Powell 55 mill.
Alexander Büttner 37 mill.
2011/12: – 310 millioner kroner
David De Gea 150 mill. John O'Shea 33 mill. 18 (+2)
Phil Jones 144 mill. Gabriel Obertan 25 mill. 3 (+4)
Ashley Young 134 mill. Wes Brown 11 mill. 4 (+3)
Edwin van der Sar la opp 33
2010/11: – 82 millioner kroner
Bebe 65 mill. Zoran Tosic 70 mill. 0
Chris Smalling 60 mill. Ben Foster 52 mill. 9
Javier Hernandez 55 mill.