Andy Murray (Foto: Christophe Ena/Ap)
Andy Murray (Foto: Christophe Ena/Ap)

Tennisstjerne vil ha bedre dopingkontroll og strengere straffer

Lance Armstrong-skandalen får Andy Murray til å kreve flere blodprøver. Samtidig ber sykkelstjernen Oscar Freire om strengere kontroller for fotballen.

De siste ukenes dekonstruksjon av Lance Armstrong som sykkelsportens største legende har sjokkert en hel idrettsverden.

Sykkelsporten prøver desperat å beholde sin legitimitet i kjølvannet av skandalen og nå begynner det å komme reaksjoner i andre idretter.

Andy Murray, som i sommer var tapende finalist i Wimbledon og vant OL-gull, tok mandag kveld til orde for strengere dopingregime i tennis, skriver The Scotsman.

- Vi er ikke vant til mange blodprøver i tennis. Jeg har bare hatt fire eller fem i år, men mange urinprøver. Så det er tydeligvis nødvendig, sa Murray, som nå skal delta i BNP Paribas Masters i Bercy.

I tennis er det Det internasjonale tennisforbundet som står for dopingtestingen. I 2011 tok de 21 blodprøver av utøvere utenom konkurranse. Tennisstjernen ble tatt blodprøve av i helgen. Noe han synes var bra.

- Det er bra å se at vi har begynt med testing utenfor konkurranse. Der kan vi bli bedre. Spesielt i desember, når man trener for en ny sesong.

Les også: Ervik vil bruke løgndetektor for å stoppe doping

Vil ha strengere straffer
Han mener tennissporten må teste flere utøvere som er lavere ranket, ikke bare topp 50. Briten er også opptatt av strengere straffer for doping. Tidligere har spillere fått dopingdommer redusert i etterkant. Et eksempel er Wayne Odesnik, som ble tatt med åtte ampuller med veksthormoner i 2010. Han fikk dommen på to års utestengelse redusert til ett år.

Et annet eksempel er Mariano Puerta i 2005, som egentlig skulle fått livstidsutestengelse etter å ha blitt tatt for andre gang. Han var tilbake i konkurranse i 2009.

- Man må ikke la de som blir tatt slippe lettere, poengterte Murray.

Man vet aldri i noen sport hva som egentlig foregår.

- Man vet aldri i noen sport hva som egentlig foregår. I sykling er det lite ferdigheter involvert, mens i tennis er det mange ferdigheter man ikke kan forbedre med doping. Vi har hatt 65 positive tester i tennis siden 1990. Jeg tror ikke tennis er like ille som sykling, men det betyr ikke at man ikke kan gjøre mer for å være hundre prosent sikker på at sporten er ren.

Dopinglege knyttet til flere idretter
Og Murray kan ha rett i å ikke bedyre tennisens uskyld. Den spanske dopinglegen Luis Garcia del Moral, som var legen US Postal-rytterne - deriblant Steffen Kjærgaard - fikk dopet sitt fra, er koplet til flere tennisspillere.

Ifølge The Australian er to navn de tidligere russiske verdensenerne og søsknene Dinara Safina og Marat Safin, samt David Ferrer og Sara Errani. Sistnevnte brøt i forrige måned samarbeidet med Del Moral.

Tennisspilleren Sara Errani ble første italienske kvinne i en US Open-semifinale. Hun møter der Maria Sjarapova. (Foto: RAY STUBBLEBINE/Reuters)
Tennisspilleren Sara Errani ble første italienske kvinne i en US Open-semifinale. Hun møter der Maria Sjarapova. (Foto: RAY STUBBLEBINE/Reuters)

- Det umulig å garantere at tennissporten er dopingfri, men jeg vet at det jobbes hardt med antidopingarbeid. Som aktiv ble jeg testet mye, og at det knapt er spillere som er tatt de siste åra tror jeg tyder på at doping ikke er utbredt i sporten, sier tidligere tennisproff Christian Ruud (40) til Dagbladet mandag.

Indisier mot fotballen
Men det er ikke bare sykling og tennis som koples til Luis Garcia del Moral. Legesenteret til Del Moral har listet fotballklubbene Barcelona og Valencia som klienter for ti år siden. Barcelona har avvist at de har hatt Del Moral som offisiell lege, men kan ikke avvise at han har behandlet enkeltspillere.

En annen spansk lege med tunge dopingbånd er Eufemiano Fuentes. Han ble arrestert i 2006 og sa da at syklister bare var en liten del av klientlisten hans. Fotball, friidrett, basketball og tennis skal alle ha vært representert. Den franske avisen Le Monde skrev i 2006 at Fuentes ble brukt av Barcelona og Real Madrid, blant andre.

Les også: Her avbryter Kjærgaards tidligere sjef intervjuet

Fuentes sa til avisen at han ikke kunne snakke om hvilke fotballklubber han hadde jobbet med på grunn av trusler.

- Det er idretter du ikke kan gå i mot, fordi de har adgang til meget sterke team av advokater og det kan koste lederen for sporten stillingen hans, sa Fuentes.

- Fotballspillere testes for lite
Den nylig pensjonerte spanske syklisten Oscar Freire, som ble verdensmester tre ganger, bedyrer at han alltid har valgt å sykle rent.

Til ABC.es sier han at det er mindre doping i sykkelfeltet nå og umulig å hevde at det er en ren sport. Freire mener det er for mange syklister som ikke aksepterer sitt eget nivå, men er grådige og overambisiøse.

Oscar Freire. (Foto: Michel Euler/Ap)
Oscar Freire. (Foto: Michel Euler/Ap)

Han mener også at sykkelsporten tester mer for doping enn hva andre sporter gjør.

- Sammenlignet med fotball, er det ikke rettferdig at jeg blir tester mer i løpet av et år enn en fotballspiller blir gjennom hele livet, sier spanjolen.