VINTER I ANMARSJ: Slik så det ut søndag kveld i Oslo sentrum. I løpet av natten skal det komme snø i hovedstadsområdet. (Foto: Lars Barth Heyerdahl)
VINTER I ANMARSJ: Slik så det ut søndag kveld i Oslo sentrum. I løpet av natten skal det komme snø i hovedstadsområdet. (Foto: Lars Barth Heyerdahl)

Salter veiene i påvente av snøkaos

Beregn ekstra tid om du skal ut på jobb eller skole mandag morgen.

Vakthavende meteorolog Roar Teigen i Storm Geo fastslår overfor storm.no søndag ettermiddag at prognosene om snø på Østlandet natt til mandag fortsatt stemmer.

– Lavtrykket er i rute og det kommer nedbør, sier Teigen.

Nedbørsfeltet kommer inn over Sørlandet og vil bevege seg østover og nordover. På Sørlandet vil nedbøren komme som sludd og senere regn, med andre ord ikke noe som vil legge seg på bakken.

Opp mot 15 centimeter snø

På Østlandet blir det annerledes. Riktignok ventes snøen som faller i Oslo å gå over til sludd i løpet av natten, så det blir neppe store mengder snø i gatene i hovedstaden. Litt nord og vest for Oslo må man regne med 10 til 15 centimeter snø på bakken mandag morgen.

– Mot Gardermoen vil nedbøren i all hovedsak komme som snø. Om jeg skulle anslå mengde, vil jeg si kanskje ti centimeter. I indre strøk vest for Oslo, i Buskerud og Telemark, kan det komme 15 centimeter snø i løpet av natten, sier Teigen.

Alle som skal ferdes på Østlandet mandag morgen er herved advart. Alt tyder på at det er lurt å være riktig skodd og beregne ekstra tid på å komme seg til arbeid eller på skole.

LES OGSÅ: Advarer mot snøkaos på Sør- og Østlandet

Forebyggende salting

Vegvesenet var søndag kveld ute og saltet for å forhindre at det skal dannes is på veiene.

– Vi blir ikke overrasket om det kommer snø. Vi følger nøye med på kameraene våre og er klare til å sende brøytemannskaper om det blir nødvendig. Vi skal holde veiene åpne, sier operatør Anders Oustorp i Vegtrafikksentralen Region Øst til tv2.no.

Oustorps råd til bilister som skal ut mandag morgen er enkelt og greit:

– Bruk vinterdekk og beregn bedre tid. Og kjør etter forholdene.

Rolig vær i vest og nord

I Midt-Norge og Nord-Norge ventes rolig vær med enkelte snøbyger. På Vestlandet blir det Hordaland og Rogaland som får noe nedbør. Nær kysten er det snakk om litt regn som går over til sludd og snø i høyden. Nedbøren vil gi seg i løpet av natten.

Snø? I Bergen? I oktober?