Lars Petter Nordhaugs tidligere trener har innrømmet bruk av EPO mellom 1996 og 1998.
Lars Petter Nordhaugs tidligere trener har innrømmet bruk av EPO mellom 1996 og 1998.
julichh
julichh

Nordhaug-trener innrømmer bruk av EPO

Team Skys knallharde antidopinglinje har ført til at Bobby Julich må forlate laget.

Dopingsaken rundt Lance Armstrong og resten av det tidligere US Postal-laget førte tidligere i oktober til at Team Sky tok et kraftig standpunkt i kampen mot doping.

«Det er ingen plass i Team Sky for de som har vært involvert i doping. Verken nå eller tidligere i karrieren. Dette gjelder ledelse, støtteapparat og ryttere», skrev Team Sky i en pressemelding.

Julich er ferdig i Team Sky
Team Sky har allerede satt i gang prosessen der samtlige aktører i laget må dele sin holdning til doping, etterfulgt av signering av et dokument som sier at «de har ingen tidligere eller nåværende tilknytning til doping». Nå har den første personen i Team Sky-laget valgt å ikke skrive under på avtalen som følger av tidligere bruk av doping.

Arvesen skal signere i morgen - se reportasje over!

I en pressemelding torsdag bekrefter laget at trener Bobby Julich forlater laget etter to sesonger. Amerikaneren erkjenner at han brukte ulovlige stoffer under hans tid som profesjonell rytter mot slutten av 1990-tallet.

– Bobby har vist mot ved å innrømme feilene han gjorde lenge før hans tid i Team Sky. Vi forstår at det er et vanskelig steg for ham, og vi har gjort det beste vi kan for å støtte ham, sier teammanager Dave Brailsford.

Les også: Contador til TV 2: – Armstrong har gjort store ting for sykkelsporten

Brailsford vektlegger at Julich har gjort en bra jobb og vært en god kollega i Team Sky, men at lagets dopingstandpunkt fremdeles er klart.

– Vi har gjort klar vår forpliktelse til å være et rent lag og være åpen rundt de stegene vi tar. Selv om det aldri er enkelt å skilles, tror vi at dette er den riktige tingen å gjøre, avslutter Brailsford.

– Trist at han må slutte i Sky
Julich har denne sesongen jobbet tett med norske Lars Petter Nordhaug, og også hatt tett oppfølging av Chris Froome.

– Det er kjedelig at han har gjort det tidligere i karrieren. Nå har han valgt å komme frem med det han har gjort for lenge siden, men personlig synes jeg det er trist at han må slutte i Sky og som trenere på grunn av det han gjorde i 96 og 97, sier Nordhaug.

Han har hele veien opplevd Julich som en dopingmotstander.

– Det var noe han bestemte seg for å slutte med i 1998. Han hadde noen tøffe år etter det, der han sleit med å sykle rent i konkurranse med andre som han visste var dopet. Han fikk et løft i CSC, men har vært klar på at han ikke brukte doping da, og at han fikk et løft av at selvtilliten ble bedre. Han ville videreføre at det er mulig å få til det, og vi har hatt et utrolig godt samarbeid. Noe av grunnen for han til å jobbe med syklister er fordi han ville gi selvtillit og vise hvor bra man kan bli uten doping. Det er noe jeg vil få frem, men det er klart han har gjort noe galt tidligere i karrieren, understreker Nordhaug.

– Har hatt enorm fremgang etter å ha jobbet med ham
Han innrømmer imidlertid at det føles spesielt at hans trener bekjenner sine dopingsynder etter han selv har hatt sitt livs sesong.

– Det er spesielt at det kommer frem etter at jeg har hatt et nært samarbeid med ham. Jeg har gjort veldig store fremskritt, så det er ikke kult at det kommer frem nå, sier Nordhaug til tv2.no.

– Tror du det gjør folk mistenksomme til deg?

– Det er forståelig om noen tenker sånn siden jeg har hatt enorm fremgang etter å ha jobbet med ham. De får tro hva de vil, men jeg vet at Bobby og jeg har stått for det samme i kampen mot doping. Det er helt andre tider nå, jeg håper folk forstår det.

– Det tilhører noe som skjedde for lenge siden, det er Sky også klare på i sine uttalelser. Man tenker selvfølgelig på det når man uskyldig blir koblet til det, men Steffen Kjærgaard har tilstått også - og han har jo vært landslagssjefen, fortsetter Nordhaug.

Les også: Kjærgaards ungdomstrener: – Aldri møtt en ung syklist som har vært så steinhard mot doping

– Jobber veldig sterkt mot det nå
Han tror noen av de tidligere doperne faktisk kan bidra med noe positivt.

– Det er fremdeles personer i miljøet som tidligere har hatt med doping å gjøre, men vil må forholde oss til jobben de gjør nå. Mange av de som har vært innblandet jobber veldig sterkt mot det nå, de vet hvordan den mørke siden ser ut og kan jobbe for at andre ikke havner i den samme fellen selv. Man trenger kunnskap fra de som har gjort feil også, sier Nordhaug, men understreker:

– Uansett om noen hadde prøvde å tvinge med til å bruke doping så hadde jeg ikke gjort det.

– Fortalte meg hva som kom til å skje
Han var også forberedt på at det kom til å bli spørsmål om treneren.

– Bobby fortalte meg hva som kom til å skje for en uke siden. Han er veldig opptatt av rytterne han har trent oppi dette, og vil veldig gjerne ta vare på oss og at dette ikke skal ha konsekvenser for oss, sier han.

– Tror du det blir flere frafall i Sky?

– Om det er flere som har innrømmet noe får vi vente og se, sier Nordhaug.

Dopet seg mellom 1996 og 1998
I et brev, som sykkelnettstedet cyclingnews.com har fått av Julich, forteller 40-åringen om valget av å benytte seg av det forbudte stoffet.

«Jeg tok valget om å bruke EPO flere ganger fra august 1996 til juli i 1998. De dagene var veldig ulike fra i dag, men det var ikke en avgjørelse jeg enkelt kom frem til. Jeg visste at det var galt, men over de to årene var holdningen rundt bruk av EPO i feltet så tilbakelent og akseptert at jeg personlig mistet perspektiv av alvoret i sitasjonen»

Les også: Her avbryter Kjærgaards tidligere sjef intervjuet

Videre forteller Julich at hans forlovede fant ut av EPO-bruken, og hun skal ha konfrontert Julich med saken. Julich bedyrer at hans forlovede, nå kone, ikke hadde noe med dopingbruken å gjøre.

«Hun var aldri del av det og jeg satte henne i en veldig vanskelig posisjon. Hun fortalte meg der og da at dersom det skjedde igjen, så ville forholdet være over. Det var motivasjon nok og jeg visste at jeg måtte slutte».

Benekter systematisk doping under Bjarne Riis
Dopingen foregikk i tiden da Julich var en del av Motorola- og Cofidis-lagene, og han skriver også i brevet at dopingskandalen rundt Festina-laget fikk ham til å skjønne at det ikke var bra for helsen, samt at det var ulovlig og hadde alvorlige konsekvenser.

Les også: Sykkeltopp om Landis og Hamilton: – De er avskum
Les også: Contador til TV 2: – Armstrong har gjort store ting for sykkelsporten

Julich sier at han ved noen tilfeller var fristet til å returnere til «den mørke siden», men at han etter hvert stoppet å tenke på å bruke doping. Texaneren mener at overgangen til Team CSC i 2004, der han ble lagkamerat med Kurt Asle Arvesen, endret mye.

«Organisasjonen ga meg to ting som ingen ulovlige midler kan gi. Det ga med selvrespekten og selvtilliten tilbake. Det var alt jeg trengte for å prestere på det øverste nivået».

Under tiden i Team CSC er Julich klar på at han aldri ble tilbudt eller så systematisk dopingbruk innad i laget. Laget var nemlig i hardt vær etter dopingspekulasjoner som følger av teamsjef Bjarne Riis' dopingtilståelse og Ivan Bassos dopingdom.

Bobby Julich og Bjarne Riis under tiden i Team CSC. (Foto: FRANCK
  FIFE/AFP)
Bobby Julich og Bjarne Riis under tiden i Team CSC. (Foto: FRANCK FIFE/AFP)

Siden 2011 har Julich vært en del av et Team Sky-lag som har bygget seg opp til å bli et av de beste lagene i verden. Nå håper han at fremtidens ryttere vil lære av hans egne feil.

«Jeg håper at dere vil lære av fortiden og unngå feilene mange av oss har gjort. Det er opp til deres generasjon å forsikre om at fortiden ikke påvirker fremtiden. Jeg er virkelig lei meg for at alle dere må ha noe å gjøre med noe dere ikke var med på å skape»

Les også: Norske politikere støtter forslaget om å kriminalisere doping: – Det er riktig vei å gå

Froome har signert avtalen
Samtlige på laget må nå gjennom samtaler med ledelsen i laget, deriblant Edvald Boasson Hagen og Kurt Asle Arvesen. Under onsdagens presentasjon av Tour de France-løypen for 2013, kunne Froome allerede bekrefte at han har signert avtalen.

– For min del var det veldig rett frem. «Har du gjort noe? Er det sannsynlig at du koples til noe?» «Nei, nei, nei.» «Ok, signer her». Det var ganske rett frem for meg, og jeg skulle ønske det var like enkelt for alle på laget, sier Froome.

Men selv om flesteparten trolig kan signere avtalen med godt hjerte, tror årets andremann i Tour de France at noen på laget må si takk og farvel.

– Ja, muligens. Vi har ansatte og ryttere som syklet på den tiden. Dessverre tror jeg noen kan være tapt for laget, men det er dette laget må gjøre for å se fremover, sier han.