Tidligere proffsyklist Steffen Kjærgaard (t.v.) og sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen på pressekonferansen tirsdag der Kjærgaard innrømmet omfattende bruk av doping i sin sykkelkarriere. (Foto: Aas, Erlend/NTB scanpix)
Tidligere proffsyklist Steffen Kjærgaard (t.v.) og sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen på pressekonferansen tirsdag der Kjærgaard innrømmet omfattende bruk av doping i sin sykkelkarriere. (Foto: Aas, Erlend/NTB scanpix)

Sykkelpresidenten stempler stum Kjærgaard-venn som «usmakelig»

Tidligere sportssjef kunne ha advart forbundet om Steffen Kjærgaards fortid som doper – valgte å tie.

Oslo/Bergen (TV 2): For tolv år siden tok Svein Gaute Hølestøl ut kameraten Steffen Kjærgaard til VM – selv om han visste at proffsyklisten hadde brukt doping. Det bekreftet Hølestøl overfor Rogalands Avis i går. De to syklet sammen på det danske profflaget Team Chicky World, hvor Kjærgaard først gikk til anskaffelse av EPO.

I 2006 erstattet samme Kjærgaard kameraten som sportssjef i Norges Cykleforbund, fortsatt med forgjengeren vel vitende om hvilken fortid hans erstatter hadde. En telefon fra Hølestøl kunne ha reddet forbundet fra å ansatte en tidligere doper. I stedet valgte han å holde munn.

– Jeg har kjent til saken i 15 år. Det er vårt kameratskap som har gjort at jeg ikke har formidlet det videre. Allerede da burde jeg kanskje ha tatt kontakt med forbundet og sagt ifra. Så hadde de hoppet over ham og gått til neste kandidat, sa en angrende Hølestøl til TV 2 i går.

Tidligere president i Norges Cykleforbund, Erik Aarethun, bekrefter at informasjonen aldri nådde dem. I stedet ansatte de doperen Kjærgaard i god tro. Hølestøl valgte ikke å opplyse dem om Kjærgaards skitne fortid.

– Steffen signerte papirer på at han aldri hadde hatt omgang med doping, sa den tidligere presidenten til TV 2 i går.

Sykkelpresidenten raser
Dagen etter Kjærgaards tilståelser får Hølestøls løgner nåværende sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen til å se fullstendig svart.

Les også: Kjærgaards ungdomstrener: – Aldri møtt en ung syklist som har vært så steinhard mot doping

Hvordan ser dere på at Svein Gaute Hølestøl visste at Steffen Kjærgaard brukte doping, men ikke sa ifra?

– Det er helt sjanseløst, hvis han kjente til det og ikke meldte fra. Det er helt håpløst. Hvis han kjente til det, burde han ha gitt forbundet et hint. Det er helt usmakelig, sier Tiedemann Hansen til tv2.no.

TRONDHEIM 20050419: Lillehammer-syklisten Edvald Boasson Hagen, det største norske sykkeltalentet siden Hushovd, ble tirsdag testet i vindtunnel på NTNU. Prosjektet er banebrytende i norsk målestokk. Lance Armstrong var førstemann som koblet vitenskap med sykling gjennom tester i NASAs vindtunnel. Nå følger Norge etter. Her Hagen etter syklingen flankert av Svein G. Hølestøl  (til høyre) og Steffen Kjærgaard i Norges Sykkelforbund. Foto: Gorm Kallestad  / SCANPIX . (Foto: Kallestad, Gorm/NTB scanpix)
TRONDHEIM 20050419: Lillehammer-syklisten Edvald Boasson Hagen, det største norske sykkeltalentet siden Hushovd, ble tirsdag testet i vindtunnel på NTNU. Prosjektet er banebrytende i norsk målestokk. Lance Armstrong var førstemann som koblet vitenskap med sykling gjennom tester i NASAs vindtunnel. Nå følger Norge etter. Her Hagen etter syklingen flankert av Svein G. Hølestøl (til høyre) og Steffen Kjærgaard i Norges Sykkelforbund. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX . (Foto: Kallestad, Gorm/NTB scanpix)

TV 2 PLAY: Se Antidoping Norges pressekonferanse

– Hva tenker du om signaleffekten dette gir?

– Dette er 15 år for sent. Han burde sagt det da. Jeg blir bare oppgitt. Han burde gitt forbundet et hint om at vi skulle sjekke Steffens fortid. Jeg er nesten mer overrasket over dette, enn av Steffens avsløring. Jeg blir oppgitt og irritert, sier Tiedemann Hansen.

Hvilken konsekvens bør det få? Kommer dere til å gjøre noe?

– Det er lite vi kan gjøre, han har ingenting med forbundet å gjøre lenger. Jeg synes svært lite om dette, sier sykkelpresidenten.

Hølestøl: – Beklager på det sterkeste
Dagen derpå legger Hølestøl seg flat for kritikken.

– Han har ikke visst noe, så det er klart at han reagerer. Jeg har full forståelse for reaksjonen. Jeg må bare beklage på det sterkeste overfor forbundet. Jeg burde absolutt ha sagt ifra, sier Hølestøl til tv2.no, men nekter for at han anbefalte kameraten.

– Han var en av flere kandidater, sier Hølestøl.

Selv har han ikke tenkt på hvilke konsekvenser løgnen kan få for ham selv og egen karriere.

– Det verste var at jeg tok han med på landslaget. Vi er to menn som har gjort store feil. Han burde aldri ha dopet seg, og han burde nok ha takket nei til å ta jobben som sportssjef. Jeg må ta ansvaret for det jeg har gjort, men det er ikke opp til meg å bestemme hva som skjer videre, sier Hølestøl.

- Vi du melde deg og gjøre deg tilgjengelig for Antidoping Norge?

– Ja, det er naturlig at de tar kontakt med oss som har hatt kjennskap til Steffen og til sykkelsporten. Det har jeg ingen problemer med, sier Hølestøl.

Ingen kommentar fra Antidoping Norge
Antidoping Norge vil ikke bekrefte at de vil snakke med Hølestøl om hans uttalelser.

– Vi vil vurdere de opplysninger som fremkommer og så får vi ta stilling til hvem vi eventuelt vil snakke med etterhvert, sier Anders Solheim, leder i Antidoping Norge.

– Men kommer dere til å snakke med Hølestøl?

– Vil vi vurdere hvem vi vil snakke med etterhvert. Vi kommer ikke til å si noe mer om dette nå.

– Hvorfor vil dere ikke si noe mer om dette nå?

– Vi vil vurdere de opplysningene som fremkommer, så vil vi vurdere hvem vi kommer til å snakke med.

– Generelt, en person som kjenner til doping, slik Hølestøl gjør, er det en person som det er aktuelt å snakke med?

– Det må vi vurdere etter hvert. Vi får ta stilling til det senere, avslutter en knapp Solheim.

VM i Verona ble ingen sukess for U-23 syklistene Håvard Nybø, Stian Remme og Christopher Myhre. Landslagsjef Svein Gaute Hølestøl måtte konstatere at ingene av dem kom i mål på fredagens fellestart. (Foto: Poppe, Cornelius/NTB scanpix)
VM i Verona ble ingen sukess for U-23 syklistene Håvard Nybø, Stian Remme og Christopher Myhre. Landslagsjef Svein Gaute Hølestøl måtte konstatere at ingene av dem kom i mål på fredagens fellestart. (Foto: Poppe, Cornelius/NTB scanpix)