NÆRE VENNER: Fylkesordfører i Sør Trøndelag Tore O. Sandvik og næringsminister Trond Giske er både partifeller og nære venner privat. (Foto: Scanpix)
NÆRE VENNER: Fylkesordfører i Sør Trøndelag Tore O. Sandvik og næringsminister Trond Giske er både partifeller og nære venner privat. (Foto: Scanpix)

Giske ville ha kompisen inn i Telenor-styret

Næringsminister Trond Giske (Ap) satte i fjor krav om å få en av sine beste venner, Tore O. Sandvik, inn i styret i Telenor. Men styret nektet.

TV 2 kan avsløre at næringsminister Trond Giske i fjor satte krav om å få en av sine beste venner, Tore O. Sandvik, inn i styret i Telenor.

Nominasjonskomiteen i selskapet nektet, med den begrunnelse at Sandvik, som er fylkesordfører i Sør-Trøndelag for Arbeiderpartiet, ikke hadde nok kompetanse, og at forholdet mellom ham og Giske var for tett.

Avsløringen kommer kort tid etter bråket rundt en annen av Trond Giskes nære venner, Rune Olsø. Han valgte til slutt å gå av som direktør i det statlige eiendomsselskapet Entra etter at omstendighetene rundt ansettelsen endte med at halve Entra-styret ble sparket.

Kjenner du til lignende saker? Kontakt vår reporter her.

Krevde at innstillingen ble endret

Det var i april i fjor at Telenor skulle skifte ut medlemmer i styret. Nominasjonskomiteen i telegiganten er ferdig med sitt arbeid. Tre nye styremedlemmer er funnet, med tung bakgrunn fra norsk og internasjonalt næringsliv og telekom-bransje.

Det nærmet seg generalforsamling der det nye styret skulle velges, og komiteen ga som vanlig beskjed om sin innstilling om nytt styre til største eier - Staten - ved Arbeiderpartiets næringsminister Trond Giske.

Da kom det et krav fra Giske om at innstillingen måtte endres: Tore O. Sandvik, fylkesordfører i Sør-Trøndelag for Arbeiderpartiet - skulle inn som styremedlem.

LES OGSÅ: Solhjell kaster halve Entra-styret

En av Giskes nærmeste

Tore O. Sandvik regnes som en av Trond Giskes aller beste venner.

Giske og Sandvik har fulgt hverandre siden tenårene i Trondheim, gjennom tiden i AUF - og de har reist på ferier sammen.

Ved ett tilfelle ble de to intervjuet sammen av Dagbladet på ferie i Portugal. Da var de på vei hjem til Norge etter 22.juli-terroren i fjor.

Selv om nominasjonskomiteen argumenterte for at de hadde en god liste allerede og at arbeidet er ferdig, står Giske på sitt: Sandvik skal inn i styret.

LES OGSÅ: Olsø går av som Entra-direktør

Giske nektet å gi seg

TV 2 har fått bekreftet fra flere kilder nær på prosessen at komiteen da tok Tore Sandvik inn til intervju. Konklusjonen til komiteen etter intervjuet var at Sandvik ikke var i nærheten av å ha kompetanse til en slik posisjon.

De konkluderte også med at hans forhold til Giske er for nært. Nominasjonskomiteen nektet derfor å sette ham på sin innstilling. Det resulterte i at Trond Giske måtte gi seg, men han kom med et nytt krav: Hallvard Bakke skulle inn i styret.

Bakke er tidligere kulturminister for Arbeiderpartiet og har vært styreleder i NRK, også da utnevnt av Trond Giske.

Dette går nominasjonskomiteen motvillig med på, men helt ferdig med Tore Sandvik var de ikke.

Etter nytt krav fra Giske, måtte Sandvik få plass i Telenors bedriftsforsamling, som har som funksjon å holde oppsyn med styret. Dette følte komiteen seg da presset til å gå med på, og Giske fikk det som han ville.

KRITISK: Professor Beate Sjåfjell ved Universitetet i Oslo er kritisk til måten Trond Giske håndterer sitt mandat på. (Foto: TV 2)
KRITISK: Professor Beate Sjåfjell ved Universitetet i Oslo er kritisk til måten Trond Giske håndterer sitt mandat på. (Foto: TV 2)

Gir Giske strykkarakter

Beate Sjåfjell er professor og landets ledende fagperson på statlig eierskap. Hun gir Trond Giske strykkarakter for å forsøke å plassere en av sine beste venner i Telenor-styret.

– Det er ikke Giske personlig som er majoritetsaksjonær i Telenor. Han er representant for Staten som aksjonær og det er oss alle. Det er ikke sånn at Giske skal ta beslutninger som han mener er best for ham selv, sin omgangskrets eller Arbeiderpartiet, sier Sjåfjell til TV 2.

Professoren mener at de tette båndene ligner på korrupsjon.

– Tette bånd gjør at det i hvert fall gir grobunn for korrupsjonslignende forhold. Det er bekymringsfullt, selv om vi ikke kan si at det er korrupsjon i et enkelt forhold, at vi stadig vekk har saker hvor vi ikke kan avkrefte at det er korrupsjonslignende forhold.

– Det er jo betegnende for den manglende respekten for den rollen han innehar at det er andre som må påpeke at han kan være inhabil, sier Sjåfjell.

Nekter for kravet

I et intervju på 21-Nyhetene mandag kveld unnlot Trond Giske å svare på om det var han selv som spilte inn navnet til bestekompisen som nytt styremedlem. Derimot svarer han slik på TV 2s avsløring.

– Vi har ikke hatt noe krav om at Tore Sandvik skulle inn i styret i Telenor. Hadde vi hatt det som krav, så hadde det vel antakelig blitt sånn i og med at Næringsdepartementet forvalter 54 prosent av eierskapet i Telenor.

– Nekter du for at du muntlig spilte inn Sandvik som styremedlem i Telenor?

– Vi kommenterer aldri hvilke navn som vurderes og særlig ikke de som bare blir foreslått. Jeg konstaterer at det var en enstemmig nominasjonskomité som foreslo nytt styre til Telenor og som ble enstemmig valgt av bedriftsforsamlingen. Jeg nekter for at vi har krevd Tore Sandvik inn i styret. Sandvik ble heller ikke foreslått inn mot Bedriftsforsamlingen, sier Giske til TV 2.

Se intervjuet med Giske her: