RYSTET: «Farmen» Ann Kristin er rystet over deltaker Andreas Nørstrud sine konservative meninger, spesielt på vegne av hennes homofile sønn Fredrik (øverst til høyre), her sammen med brødrene Morten og Daniel.
RYSTET: «Farmen» Ann Kristin er rystet over deltaker Andreas Nørstrud sine konservative meninger, spesielt på vegne av hennes homofile sønn Fredrik (øverst til høyre), her sammen med brødrene Morten og Daniel.

– Slike holdninger gjør at unge folk får psykiske problemer

Ann Kristin Barikmo rystet av Andreas Nørstrud.

«Farmen»-Andreas Nørstrud (28) har skapt furore med uttalelser om kjønnsfordeling, kvinnelig stemmerett og homofili.

Nørstrud mener at «homofil omgang bør straffes».

Nå raser «Farmen»-Ann Kristin Barikmo på vegne av homofile og spesielt hennes 22 år gamle sønn Fredrik, som kom ut av skapet som 16-åring.

Les også:«Farmen»-Andreas sjokkerer igjen: «Homofil omgang bør straffes»

Farlige konsekvenser

I et tidligere leserinnlegg i Dagsavisen skriver Andreas Nørstrud at homofili er «sykdomsfremkallende» og at homofil praksis bør forkastes og bli straffbart gjennom lovverket.

KONSERVATIV MANN: Enkelte av Andreas Nørstruds meninger skiller seg ut fra jevnaldrendes tankegods. Her fra fredagens «Senkveld».
KONSERVATIV MANN: Enkelte av Andreas Nørstruds meninger skiller seg ut fra jevnaldrendes tankegods. Her fra fredagens «Senkveld».

Nå reagerer tidligere «Farmen»-deltaker Ann Kristin Barikmo kraftig på uttalelsene hun beskriver som skremmende.

– Det er jo rett og slett farlige uttalelser. Jeg har jo en homofil sønn som mistet mye av ungdomstiden på grunn av mobbing og lite aksept. Sønnen min er en oppegående og lykkelig mann i dag, men det har ikke alltid vært lett. For to år siden ble han slått ned midt i gågaten i Lillehammer, fordi han er homofil og gikk sammen med kjæresten sin. Tenk så forferdelig, sier en opprørt Ann-Kristin til «God Kveld Norge».

Det å bli slått ned på grunn av sin legning hører steinalderen til, tilføyer Lillehammer-kvinnen.

– Farlig

Den tidligere «Farmen»-deltakeren, som røk ut av konkurransen først i år, mener at slike uttalelser bidrar til å forsterke fordommene mot homofile og er redd for hvilke konsekvenser de vil bringe.

– Disse uttalelsene sier at en del av befolkningen ikke skal føle seg fullverdige. Det er farlig og skremmende å si. Jeg har en del kontakt med unge homser som ikke å tør å komme ut. Noen av de lever et helvete med selvskading, spiseforstyrrelser og andre psykiske problemer. Det er helt grusomt og jeg kjenner at jeg blir veldig trist av det, sier 49-åringen.

Kastet egg på Fredrik

Ann-Kristins sønn, Fredrik Haltvik, er også rystet over Nørstruds uttalelser.

– Det er sjokkerende at noen i 2012 har sånne meninger, sier 22-åringen til God kveld Norge.

Selv har han opplevd å bli banket opp og kastet egg på fordi noen ikke har likt at han er åpent homofil.

– Det Nørstrud sier bidrar til å trykke de som ikke har stått fram som homofile lenger inn i skapet.

– Det skumle er at han ikke er alene om å mene dette. At Nørstrud er så ung og likevel sier ting som dette, det er veldig sjokkerende, fortsetter Haltvik.

Les også:«Farmen»-Ann-Kristin trengte psykologhjelp

– Andreas er en oppegående mann

Ann-Kristin Barikmo legger ikke skjul på at hun støtter hennes venn og den åpent homofile «Farmen»-deltakeren Jon Lundemoen, som i forrige uke kritiserte Andreas sine konservative meninger.

– Det er slike holdninger som gjør at unge folk sliter og får mye psykiske problemer og ikke tør å være seg selv, mener Lundemoen, som fikk støtte fra Landsforeningen for Lesbiske og Homofile. (LLH)

Barikmo mener at Andreas Nørstrud er selv bevisst på hvilke konsekvenser uttalelsene kan medføre.

– Jeg ser på Andreas som en oppegående mann. Han må jo skjønne hvilke konsekvenser det vil bringe. Det går ikke an å skjule seg bak noe her, understreker Barikmo.

Andreas Nørstrud ønsker ikke å kommentere saken.

Les også:– Jentene her bør kle seg mer sømmelig