OVERLEVDE: Troels lever med fire transplanterte organer i kroppen.
OVERLEVDE: Troels lever med fire transplanterte organer i kroppen.

Troels (34) har gjennomgått flest transplantasjoner i Norge

«Mirakelmannen» hadde kun ett år igjen å leve, men ble reddet av organdonasjon.

Stadig flere mennesker trenger et nytt organ for å overleve, og da er de helt avhengige av at andre er villige til å donere sine organer.

Troels Normann Mathisen (34) blir kalt mirakelmannen, og lever med fire transplanterte organer i kroppen.

– Jeg var 19 da jeg fikk organene, og jeg hadde kanskje ett år igjen. Så jeg hadde ikke vært her i dag, hadde det ikke vært for det. Jeg kunne jo ikke gå, forteller han til God morgen Norge.

Les også: Fikk ny nyre av mamma

Medfødt sykdom

Han er født med cystisk fibrose, en medfødt arvelig sykdom som angriper blant annet lunger og mage/tarm-systemet.

I barndommen trodde han at han aldri kom til å bli voksen. Han ble alvorlig syk av kronisk leverbetennelse og lungeinfeksjon i tillegg til diabetes. Han var på venteliste for transplantasjon som 18-åring og ventet ett år.

I 1998 fikk han transplantert hjerte, begge lungene og lever, fra samme person.

– Det som er så fantastisk med organdonasjon er at døden kan man ikke velge, men valget man kan ta er å si ja til donasjon og det å redde liv. Det har ikke bare reddet meg, men også familien min som har fått mulighet til å ha meg rundt seg. Det får så store konsekvenser, bedyrer Troels.

Les også: Dag Kullerud var minutter fra døden

Levende organdonor

Hjertet hans var i utgangspunktet friskt, men i stedet for å skjære rundt hjertet valgte kirurgene å skifte ut alt. Det friske hjertet til Troels ble så donert videre til en annen - som Troels da har reddet livet til.

I videovinduet over kan du se en snutt om Troels for 15 år tilbake.

I dag er Troels helt frisk, og lever et godt og normalt liv. Han har en jobb han trives med, står telemark, driver med elvepadling og skal snart gifte seg.

– Nyrene begynner å hangle litt på grunn av medisinene som skal ta vare på resten av kroppen, men jeg har det veldig bra, forteller han fornøyd.

Les også: Voksesmerter i beinet var livsfarlig kreft

Helseminister Jonas Gahr Støre oppfordrer andre til å bli organdonorer.
Helseminister Jonas Gahr Støre oppfordrer andre til å bli organdonorer.
Gahr Støre oppfordrer

En donor kan redde syv til åtte andre menneskeliv. I 2011 ble 450 liv reddet etter organtransplantasjoner i Norge. Men fordi det er for få donorer dør dessverre mange i donorkø.

Helseminister Jonas Gahr Støre er en av dem som nylig valgte å bli organdonor.

– Jeg skjønner ikke hvorfor jeg ikke har gjort det før, men det er noe man må tenke litt over. Når du har gjort det, så ser man at det er en veldig viktig handling som kan redde liv. Vi vet at veldig mange mennesker står og venter på å kunne få et organ for å kunne leve normale liv. Jeg synes det er fint å kunne gjøre det, og jeg har ingen betenkeligheter med å stille meg bak og oppfordre andre til å vurdere det, sier han til God morgen Norge.