Hennie sliter med stamming (Foto: TV 2)
Hennie sliter med stamming (Foto: TV 2)

Hennie (11) ble ertet for stamming og sett på som dum

– Jeg tenker mange ganger at jeg er heldig som stammer, for da vet jeg hvordan andre som blir ertet har det, forteller hun.

I dag markeres den internasjonale stammedagen. Omlag 50.000 stammer i Norge og opplever tale- og kommunikasjonsvansken som en utfordring i hverdagen.

Ertet for stammingen

Hennie Christie Lidsheim (11) fra Oslo har stammet helt siden hun begynte å snakke, noe som tidvis har vært svært vanskelig å takle.

– Det har vært oppturer og nedturer, noe har vært bra og noe ikke, sier hun.

Hun har opplevd erting fra tidlig alder fordi mange oppfatte henne som dum.

– Siden førsteklasse ble jeg ertet av mange fordi de ikke skjønte hva det var og fordi de syntes jeg var dum. Jeg tenker mange ganger at jeg er heldig som stammer, for da vet jeg hvordan andre som blir ertet har det. For jeg har det veldig fint selv om jeg stammer.

Hennies stamming er uforutsigbar og forekommer periodevis.

– Jeg har stammedager eller måneder. Noen ganger stammer jeg mye og noen ganger lite, forteller hun uten å vite hvorfor det noen ganger forekommer hyppigere enn andre.

Se video fra «God morgen Norge» øverst i saken.

Store påvirkningsforskjeller

Hilda Sønsterud er Logoped og jobber med mennesker som har talevansker og bekrefter at stamming ofte er et problem.

– Stamming er så uforutsigbart, og det gjør vansken veldig vanskelig og utfordrende. Den periodiske stammingen gjør at det kan være et stort problem en uke og mindre en annen uke, det er sånn mange opplever det. Den variasjonen er et aspekt som følger vansken, sier hun.

Alle som stammer opplever talevanskene forskjellig og påvirker livene deres deretter.

– Det er så store forskjeller på hvordan de opplever stammingen sin. Det er mange som bare stammer litt men som opplever det som et stort handikap, også er det andre som stammer mye men ikke opplever at det er et så stort handikap. Også er det de som flyter som vi ikke hører stammer, men som opplever stammingen som det vanskeligste i livet. Vi logopeder må ta utgangspunkt i hvordan folk opplever stammingen sin, for det er så forskjellig.

Les mer om stamming og behandlingsform her.

Vanskelig å snakke i telefonen

11-åringen forteller at hun periodevis vegrer seg for å gjøre dagligdagse ting.

– Jeg syntes det er veldig vanskelig å ta telefonen og ringe, for der synes jeg det er veldig mye vanskeligere å snakke. Og noen ganger syntes jeg det er vanskelig å bestille på restauranter, mens andre perioder løper jeg foran mamma fordi jeg vil bestille for å øve meg, forteller hun.

Sønsterud mener altfor mange holder igjen tankene og drømmene sine på grunn av vanskene.

– Jeg syntes Hennie er et godt eksempel på at hun gjør det hun vil til tross for at hun hun stammer. Det stopper henne ikke i å gjøre det hun vil og følge drømmene sine. Hun har mange spennende tanker og det som er så flott er at hun deler dem, hun holder dem ikke tilbake. Alle har noe viktig å forteller hverandre, forteller hun og legger til:

– Mange som stammer har mange spennende tanker, men fordi de opplever en fysisk hindring, så det er en fullstendig stopp i talen som gjør at det er problematisk.

Opplever skam

Sønstarud forteller hvordan mange stammere opplever skam.

– Selv om vi ikke tenker så mye om det, så kan mange av dem oppleve skam fordi de er flaue. Og det er et aspekt som er veldig trist fordi ingen kan noe for det, så hvorfor skal de bære på skyld eller skam da, sier hun.

Hun oppfordrer alle foreldre til å ta talevanskene på alvor hvis de opplever dette hos barna sine.

– Man kan ikke gripe inn for tidlig, man skal ikke vente å se. Vi må ta en hver hendelse på alvor, og jeg anbefaler at man setter i gang oppfølging så tidlig som mulig, avslutter hun.

Les mer om stamming og behandlingsform her.