Arne Knoph daglig leder i Asker og Ole Bjørn Fausa styreleder i Follo under pressekonferansen på Ullevaal stadion om kampfiksing. (Foto: Schrøder, Tor Erik/NTB scanpix)
Arne Knoph daglig leder i Asker og Ole Bjørn Fausa styreleder i Follo under pressekonferansen på Ullevaal stadion om kampfiksing. (Foto: Schrøder, Tor Erik/NTB scanpix)

Ny Asker-spiller siktet i kampfiksingssaken

Pågrepet fredag, men nektet å forklare seg.

– Oslo politidistrikt meddeler at en fotballspiller fra Asker fotballklubb er siktet for medvirkning til grov korrupsjon, grov utroskap mot egen klubb, samt medvirkning til grovt bedrageri overfor Norsk Tipping, skriver politiet i en pressemelding.

Kampfiksingen omhandler kampene spilt 24. juni, hvor Asker Fotballklubb og Follo Fotballklubb var involvert og hvor begge klubber tapte kampene.

– En ny fotballspiller en pågrepet og siktet, sier politiadvokat Ragnvald Brekke til tv2.no.

Etter noen timer ble det klart at den siktede - etter samtale med sin advokat - ikke ønsket å forklare seg for politiet.

- Som siktet må man ikke forklare seg og da kan vi ikke tvinge ham. Siktede er derfor løslatt. Vi vil innkalle ham til avhør og håper han da vil forklare seg, sier Brekke.

Fikk advokat-råd
Brekke vil ikke gå nærmere inn på hva som gjør at de nå har siktet spilleren, bortsette fra å si at det er et resultat av etterforskningsarbeidet de siste månedene.

Den siktede representeres av advokat Per Sjong Larsen, som rådet ham til å ikke forklare seg i dag.

- Vi har ikke snakket noe særlig sammen før i dag og jeg har ikke fått gått gjennom saken med ham. Derfor rådet jeg ham til å ikke forklare seg. Vi skal snakke sammen i helgen og er i dialog med politiet om et avhør i neste uke, sier Sjong Larsen til tv2.no.

Ikke forberedt på det
– Jeg ble underrettet om dette av politiadvokaten for bare kort tid siden, sier Arne Knoph, daglig leder i Asker, til tv2.no.

– Vi var ikke akkurat forberedt på dette nå, medgir han.

Knoph er tydelig rystet over at en ny spiller fra klubben hans er siktet i saken. Han påpeker at Askers rolle i saken nå også endrer seg.

– Spilleren er siktet for grovt utroskap mot egen klubb. Da blir vi fornærmet i saken og det viser at vi ikke har hatt mulighet til å vite om det som skjedde eller kan lastes for det, påpeker Knoph.

Knoph sier at klubben vil gjøre det de kan for å bidra til at saken blir oppklart.

Alban Shipshani (Asker) og Drin Shala (Follo)
Alban Shipshani (Asker) og Drin Shala (Follo)

– Hvordan påvirker dette folks oppfatning av Asker som klubb, tror du?

– Jeg tror og håper at dette ikke handler om oss som sådan. Vi har ønsket og vil være troverdig. jeg håper man vil skille mellom oss og det enkeltpersoner er siktet for. Vi forholder oss til fakta. Ingen er dømt i saken ennå. I sommer var det enormt med rykter og lite viste seg å stemme. jeg har lært meg å bare forholde meg til fakta når de kommer, sier Arne Knoph.

Spilleren var ikke aktuell til sesongens siste kamp – mot Østsiden lørdag.

Fem fotballspillere siktet
Dermed er det totale antallet siktede fotballspillere i saken oppe i fem. I tillegg har politiet pågrepet en gambler i 30-årene i forbindelse med saken. Han er siktet for medvirkning til grov korrupsjon og grovt bedrageri. En tippekommisjonær er også siktet i saken. Han satt varetektsfengslet i to uker i sommer.

– Pågripelsen kommer etter lang tids etterforskning hvor politiet har brukt store ressurser, og kan settes i sammenheng med pågripelsen av en gambler i forrige uke, bekrefter Brekke.

Fra før er Alban Shipshani (Asker), Pape Formose Mendy (Follo), Drin Shala (Follo) og Saif Haydar (Follo) siktet i saken. Disse vil bli innkalt til nye avhør.

Svensk mistanke
Kampfiksingssaken begynte å rulle da Adeccoliga-kampen mellom Ull/Kisa og HamKam ble utsatt grunnet mistanke om urent trav 8. juli i sommer. Dagen etterpå anmeldte Norges Fotballforbund saken til politiet. Ifølge politiet peker bevisgrunnlaget i saken i retning av at oppdragsgiverne og bakmennene for kampfiksingen har tilhold i Sverige.

4. oktober henla politiet saken mot Follo-trener Hans-Erik Eriksen etter at han innrømmet å ha vært involvert i ulovligheter. Etterforskningen pågår fortsatt.

Ifølge politiadvokat Ragnvald Brekke hadde politiet ingen grunn til å tro at 35-åringen (synlig på prosjektørfremvisningen i bildet) skulle rømme landet.  (Foto: Morten Holm)
Ifølge politiadvokat Ragnvald Brekke hadde politiet ingen grunn til å tro at 35-åringen (synlig på prosjektørfremvisningen i bildet) skulle rømme landet. (Foto: Morten Holm)