VRAK: Aksel Hennie kom seg relativt uskadet fra ulykken. Det samme kan ikke sies om bilen, som blant annet mistet taket. (Foto: Haakon Eliassen)
VRAK: Aksel Hennie kom seg relativt uskadet fra ulykken. Det samme kan ikke sies om bilen, som blant annet mistet taket. (Foto: Haakon Eliassen)

– 90 prosent av sånne ulykker skyldes dårlig planlegging

Stuntmann klør seg i hodet etter Aksel Hennies bilulykke.

Torsdag var Aksel Hennie involvert i en ulykke under en biljaktscene på filmsettet til «Pioner» i Bergen.

Bilen veltet rundt, taket ble revet av, og Hennie ble fraktet til legen med rygg- og nakkesmerter.

– Rart

toneaa (Foto: Aas, Erlend)
toneaa (Foto: Aas, Erlend)
Det gikk bra med skuespilleren, men en av Norges mest aktive stuntmenn, John Smith Kabashi, undrer seg over hvorfor Aksel Hennie kjørte bilen selv.

– Jeg synes det er veldig rart at de ikke brukte stuntfolk. Det kan være flere grunner til det, sier Kabashi til «God kveld Norge».

Han har vært med på flere filminnspillinger selv, og i disse dager jobber han med å starte et internasjonalt stunt-akademi i Moss.

Les også: Aksel Hennie klar for ny film

Manglende kompetanse?

– Noen ganger er det økonomiske grunner til at stuntmenn ikke brukes, andre ganger skyldes det manglende kompetanse.

– 90 prosent av ulykker på filmsett skyldes dårlig planlegging, fortsetter Kabashi, som ikke vil utelukke at Hennies ulykke kunne ha endt langt verre for skuespilleren.

– Jeg kjenner ikke til bilens konstruksjon og sikkerheten for øvrig, men han kunne kanskje ha blitt fastklemt der inne, sier Kabashi.

Dansk team hadde ansvaret

Hvis skuespilleren er veldig synlig i bildet under en fysisk krevende scene, ønsker regissør og produsent ofte å unngå bruk av stuntmenn.

Det er annerledes hvis skuespillerens ansikt ikke synes godt, da er det lettere å sette inn en stuntmann.

Les også: Aksel Hennie og Eric Saade i «slåsskamp»

Linjeprodusent Petter Borgli var ikke på settet da ulykken skjedde, men understreker at det aldri blir tatt lett på skuespillernes sikkerhet.

– Vi brukte et dansk team som stuntkoordinatorer, de er på vei tilbake til Danmark nå, sier Borgli, som ikke vet hvorfor det ble besluttet at Aksel Hennie skulle gjøre skrense-scenen selv.

– Dette er vurderinger som blir gjort når hvert bilde lages, sier Petter Borgli.

God kveld Norge har forsøkt å komme i kontakt med de ansvarlige på settet uten å lykkes.