Andreas Thorkildsen (Foto: Johansen, Erik/NTB scanpix)
Andreas Thorkildsen (Foto: Johansen, Erik/NTB scanpix)

Hvor ble det av pengene til Andreas Thorkildsen?

Spydkasteren står oppført med 0,- i inntekt. Vi forklarer deg hvorfor!

Om man dømmer etter skattelistene var 2011 et år i trange kår for den doble OL-vinneren i spydkast, Andreas Thorkildsen. Etter å ha vært oppført med en nettoinntekt på 890.625 i 2010, var det samme tallet for 2011 kr. 0,-.

Men Thorkildsen, som mange lukrative sponsoravtaler, har ikke flyttet pengene ut av landet, slik mange fotballspillere for eksempel har gjort.

– Nei, det har han absolutt ikke gjort, sier Thorkildsens manager Daniel Wessfeldt til tv2.no.

Utøverfond
Thorkildsen har derimot satt pengene i et fond Norges Friidrettsforbund har for sine utøvere.

– Det er utsatt beskatning for idrettsfolk når de setter pengene inn på et utøverfond gjennom sitt særforbund, forklarer Thorkildsens advokat Arne Steen.

– Etter endt idrettskarrière vil han måtte skatte for pengene han har stående, sier Steen til tv2.no

Les også: Himmel og hav mellom OL-stjernene
Les også: Dæhlies formue krymper – fortsatt Idretts-Norges suverent rikeste

Gir avkastning
Mens utøveren er aktiv, kan vedkommende få utbetalt erstatning for tapt arbeidsfortjeneste og dekning av utgifter fra fondet, ifølge regjeringen.no.

Pengene som står i fondet blir beskattet med formuesskatt, noe som kan forklare hvorfor spydkasteren er beskattet med 118200 kroner.

Idrettsutøvere med penger i fond på denne måten kan dermed oppnå avkastning på midler de ellers ville brukt til å betale skatt.

Til tross for to skuffende sportslige sesonger, som kulminerte med et skuffende OL i London, er det ingen grunn til å frykte for Thorkildsens økonomiske situasjon, forsikrer advokaten.

– Det er ingen dramatikk i dette overhode, men helt vanlig prosedyre for i alle fall friidrettsutøvere, sier advokat Arne Steen.

Thorkildsens trener, Åsmund Martinsen, som lønnes gjennom Friidrettsforbundet, står oppført med en inntekt på 545.615 kroner.

1323