fisk1 (Foto: YouTube/TV 2 hjelper deg)
fisk1 (Foto: YouTube/TV 2 hjelper deg)

Raser mot Remas fiskekaker: – Fiskekakene inneholder «fiskegjørme»

Rema nekter for at stoffet surimi er fiske-MUK, men slutter og bruke det.

Flere fiskekakeprodusenter tilsetter «surimi» i sine fiskekaker.

Surimi er en fiskemasse som lages av oppkvernet fisk som blir vasket flere ganger for å fjerne fiskesmaken, for så å bli tilsatt kunstig søtstoff og andre stabilisatorer.

Massen er laget slik at den tåler frysing godt, og er derfor et stabilt råstoff som kan brukes hele året.

Surimi lages blant annet på store fabrikkskip i Alaska, og er kanskje mest kjent som hovedingrediensen i «crabsticks».

Les også: Drittkaffen er svindyr

Økonomiske årsaker

– Dette ene fiskekakeproduktet som har surimi i seg fra Maxmat tas nå ut av produksjon. Det gav verken den økonomiske eller smakseffekten som man tenkte det kunne gjøre, sier Solfrid Flateby, kommunikasjonsdirektør i Reitangruppen til TV 2 hjelper deg.

Rema 1000 brukte surimi i sine «Godt kjøp» fiskekaker, og sier til TV 2 hjelper deg at det var av økonomiske årsaker.

– I dette ene fiskekakeproduktet, som man har hatt litt surimi i, så valgte man det fordi at man trodde at man kunne få en enda lavere pris, et veldig godt alternativ, sier Flateby.

Rema 1000 avviser også at surimi kan kalles fiske-MUK.

– Vi synes at dette skal kalles surimi, det er det det er. Det er fisk. Surimien som Maxmat bruker består av 90 prosent fisk, og det er mer av hele fisken som blir brukt enn bare fileten.

Butikk-kjeden skal nå likevel slutte å bruke surimi i sine «Godt Kjøp» fiskekaker.

Se også: Her jukser ICA med den røkte fisken

Saken fortsetter under bildet

fisk6 (Foto: TV 2 hjelper deg)
fisk6 (Foto: TV 2 hjelper deg)

Hun mener likevel ikke at pris betyr så mye når det gjelder innholdet i fiskekakene, som produseres av Maxmat for Rema 1000.

– Det har i utgangspunktet lite å si, fordi det handler om hvor effektivt man driver og hvor mye man selger, sier hun.

Les også: Turisten trodde snus var eksklusiv, russisk kaviar


Saken fortsetter under bildet

fisk3 (Foto: TV 2 hjelper deg)
fisk3 (Foto: TV 2 hjelper deg)

Sammenlignes med MUK

Flere kokker TV 2 hjelper deg har vært i kontakt med karakteriserer surimi som MUK, altså mekanisk utbeinet kjøtt. MUK er slintrer og kjøttrester som kvernes opp til en rosa masse, som blant annet brukes til pølser.

Gourmetkokk Frode Laupsa er blant dem som mener at surimi kan sammenlignes med slik masse.

– Det er ikke noe å rope hurra for. Det er jo på en måte det man prøver å jobbe i mot at brukes i produkter, så jeg har ingen forståelse for det, sier Laupsa til TV 2 hjelper deg.

– Fiskegjørme

Daglig leder i Barents Seafood, Ronald Wærnes er ikke nådig i sin kritikk mot egen bransje:

– Det er fiskegjørme. Det er ikke tvil om det. Det er en hån mot den tradisjonelle norske fiskematen at du skal bruke en proteinmasse bare for å få prisen ned, sier Ronald Wærnes til TV 2 hjelper deg.

Les også: Butikkene «overvåker» deg, og registrerer hva du kjøper

Saken fortsetter under bildet

fisk5 (Foto: TV 2 hjelper deg)
fisk5 (Foto: TV 2 hjelper deg)

– Høyverdig protein

Også Berggren AS bruker surimi i en del av sine fiskekaker. Berggren leverer fiskemat til blant andre Coop-butikkene. De avviser at surimi kan kalles fiskegjørme eller sammenlignes med MUK.

– Hvis du sammenligner på kjøttsida hvor du tar det simpleste og prøver å bruke, så kan ikke det sammenlignes i det hele tatt. Tross alt blir prosessen kjørt på samme viset som når vanlig fiskekjøtt kvernes, det er det samme fiskekjøttet som blir kjørt igjennom separatoren, bare at det blir videre bearbeida. Fisken blir vasket enda reinere, og du får enda mer høyverdig konsentrert protein, sier Tore Berggren, produksjonssjef i Berggren AS.

Les også: Vi avslørte innholdet – nå forsvinner viltgryta fra Toro

Saken fortsetter under bildet

fisk2 (Foto: TV 2 hjelper deg)
fisk2 (Foto: TV 2 hjelper deg)