Dr. Michele Ferrari (t.h.) i samtale med sin advokat Dario Bolognesi. (Foto: NICO CASAMASSIMA/Afp)
Dr. Michele Ferrari (t.h.) i samtale med sin advokat Dario Bolognesi. (Foto: NICO CASAMASSIMA/Afp)

– Massiv økonomisk svindel i sykkelsporten

Kjempeskandale under opprulling i Italia etter dopingetterforskning.

En lang rekke lag og ryttere skal være involvert i et intrikat nettverk designet for å sno seg unna skatt og drive med doping, skriver den italienske sportsavisen La Gazzetta dello Sport.

Det er den to år lange Padova-etterforskningen, som har avslørt svindelen i samarbeid med sveitsisk politi. Etterforskningens størrelse skal overgå Operasjon Puerto, som felte mange syklister i 2006.

Etterforskningsleder Benedetto Roberti skal ha fulgt pengestrømmen og avdekket et stort system av svindel og hvitvasking i størrelsesorden 220 millioner kroner.

For å unngå å betale skatt skal de mistenkte ha kjøpt en «pakkeløsning» bestående av doble kontrakter og finurlige klausuler for å lede pengene fra arbeidsgiver til utøver via Gibraltar, firmaet T&F Sport Management i Monte Carlo, Sveits og land i Sør-Amerika. Skatteprosenten endte opp på småpene seks prosent.

Les også:Italiensk mester raidet av politiet i dopingetterforskning

- Ferrari står bak
Hjernen bak det hele skal være dopinglegen Michele Ferrari, som blant andre hadde et nært forhold til Lance Armstrong og nylig ble bannlyst på livstid av USADA. Med på laget skal han ha sønnen Stefano og agenten Raimondo Scimone.

Legen får ikke lov til å jobbe i Italia og har derfor kontor i St. Moritz i Sveits.

Alle tre skal nå stå foran en rekke anklager, sammen med banksjefer i Lucerne og Neuchatel og den sveitsiske advokaten Rocco Taminelli.

«Pakkeløsningen» skal også innebære doping, advokattjenester og hjelp fra dopingeksperter om en prøve skulle være positiv.

Les også: Tre mann utestengt for livstid i Armstrong-saken

Lang rekke impliserte
Bevisene skal ifølge avisen være bankutskrifter, telefonavlytting og oppdagelsen av dopingmidler ved ransaking hos utøvere med tilknytning til Ferrari.

Etterforskningen skal vise at hele sykkellag, som Astana og RadioShack, skal være involvert i svindelen. Men også 18 andre lag er i søkelyset.

Ryttere som navngis i etterforskningen er Michele Scarponi, Denis Mentsjov, Alexander Kolobnev, Vladimir Gusev, Vladimir Karpets, Mikhail Ignatjev, Jevgenij Petrov, Alberto Ongarato, Franco Pellizotti og Jaroslav Popovitsj.