hipp1 (Foto: Leserfoto/Christian Moen)
hipp1 (Foto: Leserfoto/Christian Moen)

Derfor er Hipps barnemat mye vanskeligere å vaske bort

Tobarnsmor: – Det er helt håpløst. Ingenting funker.

– Det mest oppsiktsvekkende her er forklaringen fra produsenten, sier Berit Karoline Martinsen ved Matforskningsinstituttet Nofima.

Tobarnsmoren Monique Hoffman fra Drammen har sett seg lei på de umulige flekkene som Hipp barnemat etterlater på klærne.

Les også: Nestlé forminsket pakkene – men ikke prisen

Ingenting biter på flekkene

– Det er helt håpløst. Vi har prøvd med Vanish, Biotex, 40 graders vask, 60 graders vask og 90 graders vask, men det er ingenting som funker, sier Monique.

Hun mener barnematen fra Hipp er verre enn andre. Og nå kvier hun seg for å gi maten til sønnen sin på ett år.

Saken fortsetter under bildet

HIPP (Foto: Christian Moen)
HIPP (Foto: Christian Moen)

Hipp verre enn andre

Etter at lille Linus sølte på finklærne til både seg og sin eldre søster, tok Monique kontakt med produsenten Hipp på Facebook.

Der fikk hun støtte fra flere andre småbarnsforeldre som har de samme erfaringene. Barnematen hun viste til var Hipps «Tortiglioni med kjøtt», men problemet er visstnok knyttet til alle de oransje glassene med barnemat fra Hipp.

– Jeg lurer jo på hva det er med denne maten siden flekkene ikke går bort i vask, sier Monique.

Les også: Norwegian stoppet nøttesalget for Albert (2,5)

Saken fortsetter under bildet

HIPP5 (Foto: Chris-Erik Kristoffersen)
HIPP5 (Foto: Chris-Erik Kristoffersen)

TV 2 hjelper deg tester

TV 2 hjelper deg ville selv sjekke ut Moniques påstand. Vi prøvevasket derfor to ulike barneklær vi sølte til med mat fra Hipp, Nestlé og Småfolk.

Vi valgte ut barnemat med noenlunde samme innhold. Flekkene ble tørket med en fuktig klut og vasket på 60 grader. Også her viste det seg at Hipp satte desidert mest flekker.

Saken fortsetter under bildet

HIPP4 (Foto: Chris-Erik Kristoffersen)
HIPP4 (Foto: Chris-Erik Kristoffersen)

– Barnemat er vanskelig å fjerne

Tekstilekspert Ingun Grimstad Klepp ved Statens institutt for forbruksforskning, Sifo, er ikke overrasket over at barnemat generelt setter flekker.

– Grunnen er at barnematen er finfordelt, slik at den trenger inn i stoffet fort, sier Klepp.

Hun forteller videre at fordi barnematen består av flere forskjellige ting som fargestoffer fra for eksempel grønnsaker, samt proteiner og fett, gjør det barnematen enda vanskeligere å fjerne.

Det er mye lettere å fjerne noe som består av en ting, for da kan man gå rett på den ene tingen.

– For eksempel fjerner man fett ved bruk av varme, mens varme stivner proteiner, sier Klepp.

Les også: Bytt bleier – spar 7200 kroner

Saken fortsetter under bildet

HIPP3 (Foto: Chris-Erik Kristoffersen)
HIPP3 (Foto: Chris-Erik Kristoffersen)

Skylder på solmodne grønnsaker i fruktbar jord

Men hvorfor blir det da mer flekker av Hipps barnemat? Hos Arild Nordquist møter vi Hipps produktsjef i Norge, hun fremhever at produktene deres inneholder kun naturlige ingredienser, og at de ikke har noen skumle farge- eller tilsetningsstoffer.

– Vi har kun naturlige ingredienser i våre produkter. Alle grønnsakene er dyrket på økologisk vis og er hentet opp fra jorda når de er på det mest solmodne. Det vil si at de er på det rødeste og at gulrøttene er på det mest oransje, sier Lise Bruusgaard.

På sine Facebook-sider fremhever også Hipp at deres grønnsaker har en annen tekstur og farge på grunn av den fruktbare jorda de blir dyrket i, og at de vokser i et mer solfylte klima enn det som finnes hos oss. Derfor skal flekkene være vanskeligere å fjerne.

Les også: – Det er rett og slett grisete med utesko der vi legger maten vår

Saken fortsetter under bildet

HIPP8 (Foto: Chris-Erik Kristoffersen)
HIPP8 (Foto: Chris-Erik Kristoffersen)

Sterke fargestoffer i tomat og gulrot

Berit Karoline Martinsen ved matforskningsinstituttet Nofima har en litt annen forklaring på flekkmysteriet. Hun forteller at det som setter flekker er fargestoffer som finnes naturlig i grønnsakene, uavhengig av hvor de vokser.

– Grunnen til at denne barnematen setter flekker er fargestoffene karotenoider som finnes i gulrot og tomat, sier Martinsen.

Dette er sterke fargestoffer som vil sette flekker, og de forsterkes når grønnsakene bearbeides ved oppvarming og tilsetning av for eksempel fett.

Les også: Ditte kommer aldri til å bruke Vanish igjen

Forklaringen på mysteriet

Det som sannsynligvis gjør at Hipp sine produkter setter mer flekker enn de produsentene sine produkter finner vi på ingredienslisten. I den aktuelle barnematen fra Hipp er det nemlig 48 % grønnsaker.

– Sammenlikner man med et av de andre glassene TV 2 hjelper deg har sjekket ser man at dette kun har 6 % grønnsaker. Det er nok heller her vi har forklaringen, sier Martinsen.

Saken fortsetter under bildet

HIPP7 (Foto: Chris-Erik Kristoffersen)
HIPP7 (Foto: Chris-Erik Kristoffersen)

Ber folk bruke smekke

Hos Hipp er det lite de kan gjøre med flekkene. De anbefaler folk å bruke smekke for å minimere risikoen for ødelagte klær.

– Jeg er jo selv trebarnsmor, så flekker har jeg selv opplevd veldig mange ganger. Det ser jo ut som barna har kost seg og søling må man regne med når babyer er små, sier produktsjef Bruusgaard.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter